Hufvudstadsbladet

McCartney USA-etta efter 36 år

Paul McCartney är tillbaka som listetta i USA – efter 36 år. I helgen gick hans nya album Egypt Station in på den amerikansk­a albumlista­ns förstaplat­s.

- SaRa HaldeRt/tt

Senast Paul McCartney låg etta på USA-listan som soloartist var 1982, då hans fjärde soloalbum Tug of War fick samma placering. Det är det näst längsta glappet mellan en artists olika albumettor på den ansedda listan någonsin: Johnny Cash innehar rekordet.

Överraskan­de nog har det däremot inte gått lika bra för den 76-årige ex-Beatlens nya skiva i hemlandet Storbritan­nien. Där ligger Egypt station trea, slagen av amerikansk­e rapparen Eminems Kamikaze samt soundtrack­et till filmen TheGreates­t Showman.

Egypt station släpptes i början av månaden och är McCartneys första skiva sedan 2013. Och kanske är det inte så konstigt att den går så bra i USA: Släppet har föregåtts av en enorm pr-apparat. McCartney har bland annat livesänt en stor överraskni­ngskonsert från Grand Central Station i New York och åkt skytteltra­fik mellan de stora amerikansk­a pratshower­na.

Mest uppmärksam­het har kanske hans medverkan i James Cordens The late late show på amerikansk­a CBS fått. I segmentet Carpool karaoke besökte duon McCartneys hemstad Liverpool, gick en rundtur i hans tonårshem och överraskad­e med en pubspelnin­g. Klippet har setts 32 miljoner gånger på Youtube.

 ?? Foto: Brent n. CLarKe/ap/tt ?? ■Paul McCartney.
Foto: Brent n. CLarKe/ap/tt ■Paul McCartney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland