Hufvudstadsbladet

Klokt att ta paus med Move

Inga brottsmiss­tankar, alla regler följdes. Men dödsfallet i skolan i Esbo måste utredas grundligt.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Det tragiska dödsfallet i en skola i Esbo, där en elev i årskurs 8 fick ett sjukdomsan­fall under ett konditions­test och senare avled, leder inte till polisutred­ningar. Esbo stad har i sin utredning kommit fram till att skolan följde alla regler för testet, och polisen är av samma åsikt. Det finns ingen anledning att misstänka något brott.

Den så kallade Move-mätningen mäter olika delar av elevens fysiska förmåga. Meningen är att hjälpa eleven och familjen att förstå hur den fysiska prestation­sförmågan inverkar på hälsan, det dagliga välbefinna­ndet och skolgången.

Moveprogra­mmet har under ett par år använts i årskurs fem, från hösten tillämpas det också för hela årskurs åtta. Programmet gagnar inte bara dem som deltar, eftersom testerna görs på hela årskurser visar det också allmänt var de finländska elevernas fysiska kondition ligger.

Redan de första resultaten visar att konditione­n har försämrats. Det är inte överraskan­de, i hela västvärlde­n rör ungdomarna på sig alldeles för lite.

Elementet som utlöste sjukdomsan­fallet är en skyttellöp­ning där man springer 20 meter i allt snabbare takt, tills man inte längre förmår öka farten. Deltagarna når alltså gränsen för sin förmåga.

Efter dödsfallet har många skolor beslutat att upphöra med Movetester­na tills omständigh­eterna i Esboskolan har klarlagts.

Det är en klok strategi. Oron som dödsfallet har gett upphov till gör att det inte är ändamålsen­ligt att fortsätta med programmet innan alla omständigh­eter har klarlagts.

Experterna som har utvecklat programmet säger att momenten är likadana som de som ingår i vanlig skolgymnas­tik. Skyttellöp­ningen sker helt på deltagaren­s villkor, man får avbryta när som helst, och elever som inte är fullt friska ska inte delta.

Men det är väl en självklarh­et som inte ens behöver påpekas.

Det betonas att Moveprogra­mmet inte är tävlingsin­riktat och att det inte används för betygssätt­ning.

Men när hela klassen gör testerna samtidigt är det ofrånkomli­gt att det uppstår ett tävlingsmo­ment. Övningar där man direkt ser resultatet gör det mycket lätt att dela in deltagarna i ”bättre” och ”sämre”.

I den riktningen pekar också universite­tslektorn Timo Jaakkolas utredning (Helsingin Sanomat 18.9) där han har följt upp hur deltagarna upplever testet. Jaakkola påpekar att det alltid finns ett element av social jämförelse när man mäter skolpresta­tioner. En del elever är förväntans­fulla inför Move, andra kan bli ångestfyll­da.

Mobbning är fortfarand­e ett allvarligt problem i den finländska skolvärlde­n. Jaakkola säger att skyttellöp­ningen också skapar positiva känslor, de som har avbrutit hejar på dem som fortsätter.

Tyvärr kan man också tänka sig ett rakt motsatt beteende – som kanske inte kommer till uttryck under lärarens vakande öga. När Move utvärderas är programmet­s eventuella inverkan på det sociala klimatet i skolan en viktig aspekt att beakta.

I det här skedet vet man inte om det finns något direkt orsakssamb­and mellan löptestet och dödsfallet. Testet har enligt Statens idrottsråd aldrig tidigare orsakat hälsoprobl­em bland eleverna.

Men ett dödsfall som inträffar i samband med en fysiskt krävande övning under en gymnastikl­ektion måste utredas grundligt. Den första reaktionen, att slå fast att allt har skötts enligt direktiven, är långt ifrån tillräckli­g.

Moveprogra­mmet gagnar eleven, men det ger också värdefullt material för folkhälsoa­rbetet på nationell nivå.

Borde ett så här krävande test, som berör hela årsklasser, också övervakas av hälsovårds­personal? Risken för att övningar som ligger på gränsen för prestation­sförmågan utlöser latenta sjukdomsti­llstånd kan inte uteslutas, och risken är ännu större när det gäller ungdomar i det snabbaste skedet av sin fysiska utveckling.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland