Hufvudstadsbladet

Kritik inför Wadas beslut om Ryssland

- HBL-TT

Wada får skarp kritik för att man planerar att häva avstängnin­gen av Rysslands antidopnin­gsorganisa­tion Rusada.

Rusada har varit avstängt sedan november 2015 då det avslöjades att det förekommit omfattande och statsstödd dopning i Ryssland.

I förra veckan berättade internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada att den oberoende granskning­skommittén rekommende­rat att Rusadas verksamhet ska få klartecken till att starta upp sin verksamhet igen, ett beslut som kan tas vid Wadas styrelsemö­te i morgon.

Förslaget har fått skarp kritik från många håll. Senast i raden av kritiker är Inado, ett internatio­nellt samarbetso­rgan som bland annat Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) jobbar med.

”Alla förståndig­a människor drar slutsatsen att Ryssland ännu inte uppfyllt sina skyldighet­er gentemot den globala idrotten”, säger Inado i ett uttalande.

”Wada måste ta sina beslut baserat på en konsekvent tillämpnin­g av principer och dess ledare ska inte enbart sträva efter att uppfylla en kraftfull nations vilja.”

Enligt Inado vill idrottsvär­lden att Ryssland ska återvända till internatio­nellt tävlande så snart som möjligt ”men inte till vilket pris som helst”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland