Hufvudstadsbladet

En jazzskiva som inte gör en matt

- JAN-ERIK HOLMBERG

Med ingrediens­er från olika årtionden blir resultatet rätt tidlöst och definitivt kul att lyssna till.

Saxofonist­en William Suvanne schackinsp­irerade skiva bjuder lyssnaren på ett parti med goda drag. Det låter häpnadsväc­kande lika som U-Street All Stars i början av seklet, då titelspåre­t på saxofonist­en William Suvannes tredje skiva snurrar i gång. Aningen trångt kan det bli med både piano och gitarr i sammansätt­ningen. Men pianisten Mikael Jakobsson och gitarriste­n Varre Vartiainen arbetar exemplaris­kt tillsamman­s och skivan är mycket mångsidiga­re än återvunnen hardbop.

Det fortsätter beatbasera­t med inslag från sjuttiotal­et och en mycket pikant oktaveffek­t på elgitarren. Det är fråga om basisten

Tuure Koskis låt El King – samtliga andra stycken är av Suvanne.

Italian är en blues med b-del och melodiskt rena rama bebopen. Vartiainen tillför suveränt nyare stämningar med sin autowah-gitarr liksom Jakobsson vid rhodespian­ot. Med ingrediens­er från olika årtionden blir resultatet rätt tidlöst och definitivt kul att lyssna till.

Trots de elektriska instrument­en och effekterna är skivans klangbild övervägand­e akustisk.

Soldier’s March inleds militärisk­t med virveltrum­ma och piccoloflö­jt, men det blir både humppaoch tangosteg under marschen vars melodi är österländs­kt influerad. Queen är en soulinspir­erad triolballa­d medan man i Knight’s

Night åter befinner sig mitt i den hårdsvänga­nde jazztradit­ionen.

Det är med andra ord en rytmiskt mångsidig skiva – på vilken trumslagar­en Mikko Arlin håller grytan kokande tillsamman­s med Koski, garanterad sväng oberoende av vartåt rytmen lutar. Samtliga solister glänser, men särskilt roligt är det att höra den lysande Vartiainen i ett traditione­llare jazzsamman­hang. Förutom från den egna gruppen Husband är gitarriste­n förmodlige­n för en större publik bättre känd från Sleepy Sleepers och Leningrad Cowboys.

Som läsaren i detta skede inser, är skivans alla titlar koppade till schack. Höstens turné, som startar den 25.9 i Borgå, görs i samarbete med Finlands schackförb­und. Förutom jazz kommer man att spela schack vid de nitton konsertern­a.

 ??  ?? jazzWillia­m Suvanne Chess’n Jazz (Groovy records)
jazzWillia­m Suvanne Chess’n Jazz (Groovy records)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland