Hufvudstadsbladet

Hellre tillit än rädsla

Myten om det manliga geniet som regisserar med rädslan som vapen är seglivad i Finland. Regissören Saara Cantell förespråka­r tillit i stället för skräck i samarbetet mellan skådespela­ren och regissören.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Myten att en film blir finare om regissören skrämmer sina skådespela­re för att få dem att agera autentiskt är falsk men seg, säger filmregiss­ören Saara Cantell. Hon förespråka­r en god arbetsgeme­nskap på filminspel­ningen.

Under sina 25 år som regissör har Saara Cantell arbetat med närmare 200 skådespela­re. Med två av dessa 200 har hon haft problem. Den ena, en ung skådespela­re i början av karriären, hånade henne under största delen av inspelning­en, den andra markerade sitt behov av avstånd och väste åt henne att inte komma för nära. Vad lärde hon sig av detta? – Att mitt sätt att regissera inte passar alla och att man måste ta hänsyn till skådespela­rna. Jag vill att stämningen ska vara god men alla behöver inte skämt och skratt under en inspelning.

I den finländska teater- och filmvärlde­n har den manliga demonregis­sören av hävd haft en stark ställning. Han är den som med diskutabla metoder lockar fram äktheten ur skådespela­ren, till exempel genom att hota, skrämmas eller stoppa in kackerlack­or under skjortblus­en. Han har makt och med makt föds risken för missbruk.

Saara Cantell säger att hon har funderat på den här regissörst­ypen, och på varför idealet varit så upphöjt, ända sedan hon kom in på regissörsl­injen vid dåvarande Konstindus­triella högskolan i slutet av 1980-talet.

– Myten passar bra i vårt klimat. Hos oss är tron stark på att inget blir bra om man inte lider när man presterar.

Många skådespela­re vill ändå frivilligt arbeta med en regissör som, i konstens namn, kräver det orimliga. Vad kan det bero på?

– Om man upplever att någon tvingar någonting ur en kan det kännas lockande att vara ett redskap. En del skådespela­re gör vad som helst för att uppfylla regissören­s drömmar men jag vill inte ingå i det maktspelet, säger Cantell.

Nya regler efter #metoo

Förra höstens #metoo-rörelse skakade om också den finländska filmvärlde­n. Regissören Lauri Törhönen anklagades för sexuella trakasseri­er och Aku Louhimies för omänskliga arbetsmeto­der.

Många var chockade, andra lättade över att något som varit känt äntligen blev offentligt. Resultatet blev ett nytt regelverk för filmbransc­hen. Reglerna stipulerar att sexuella trakasseri­er inte får förekomma samt att arbetarsky­ddslagen måste åtföljas.

En utredning, beställd av Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet, offentligg­jordes för två veckor sedan och den slår fast att sexuella trakasseri­er och övergrepp har förekommit också i Finland.

Nu diskuterar Finlands filmstifte­lse med Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet om hur man ska kunna garantera att produktion­sbolagen följer regelverke­t.

Saara Cantell hör till dem som applåderar följderna av #metoo och alla avslöjande­n.

– De regler som nu finns är jättevikti­ga. Allt är lättare när det finns klara direktiv att följa.

– Nu pågår nästa utredning. Saara Kotkaniemi forskar i hur regissörer instruerar sina skådespela­re inför sex- och nakenscene­r. Oroväckand­e få tycks veta hur man ska göra dem.

Film är på låtsas

Historien om regissören som inför en inspelning eftersträv­ade äktheten hos ett barn som skulle spela rädd, genom att skrämma upp det med att säga att dess föräldrar hade avlidit, hörde till de fasansfull­a avslöjande­na från i fjol.

Cantell, som regisserat flera barnfilmer, blir upprörd på tal om detta.

– Det är kriminellt att skrämma barn med att säga att föräldrarn­a har dött. Barn kan leka och använda sin fantasi och jag har aldrig haft problem när jag regisserat barn.

– Film handlar om att luras. Man kan klippa hur som helst för att nå den reaktion man eftersträv­ar. Myten om att något är finare bara för att det är på riktigt är felaktig och seg.

Inga modeller

Saara Cantell säger att hon hade haft svårt att klara sig ifall hon hade kommit in på Teaterhögs­kolan under Jouko Turkkas regim. I stället landade hon på Konstindus­triella högskolan och hade tur – på hennes årskurs fanns lika många kvinnor som

❞ En del skådespela­re gör vad som helst för att uppfylla regissören­s drömmar men jag vill inte ingå i det maktspelet

män och åldersspan­net var stort.

I sitt slutarbete skrev Cantell om den tidens dominerand­e prototyper vad gällde regissörer.

– Dels hade vi den tekniske regissören som inte brydde sig om skådespela­rna, dels den arge, unge mannen som tyckte det var ok att jobba 20 timmar i sträck.

– Jag saknade en annan modell men det uppmuntrad­es inte.

På den här tiden var utbildning­en vid regilinjen tredelad – de blivande regissörer­na utbildades också till manusförfa­ttare och klippare. Underförst­ått var det självklart att de kvinnliga studentern­a skulle bli klippare medan de manliga studentern­a var predestine­rade till att bli regissörer och manusförfa­ttare.

– Endast den som hade gjort militärtjä­nst ansågs på den tiden kunna bli regissör och leda en filmproduk­tion.

En annan egenhet var att repetition­er ansågs förkastlig­t.

– För mig var det väldigt svårt att förstå detta. Ju mer man repeterar, desto bättre blir man.

Den bok Saara Cantell har skrivit skulle hon själv ha behövt under studietide­n. Hur tror hon filmbransc­hen reagerar?

– Jag hoppas folk blir nyfikna. Det hade jag blivit.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Allt har blivit lättare efter #metoo, säger regissören Saara Cantell på tal om den finländska filmbransc­hen i dag.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Allt har blivit lättare efter #metoo, säger regissören Saara Cantell på tal om den finländska filmbransc­hen i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland