Hufvudstadsbladet

Rekordstor smäll hotar Danske Bank

- TT/JOAKIM GOKSÖR

Danmarks finansinsp­ektion återupptar utredninge­n av Danske Banks penningtvä­tthärva i Estland, tidigare nedlagd i maj. Bland bedömare spekuleras det samtidigt i rekordböte­r, på över tio miljarder danska kronor (1,4 miljarder euro).

Från danska myndighete­r väntas böter på 3–4 miljarder danska kronor. Ovanpå det kan det bli en uppgörelse i USA som kan kosta Danske Bank kanske 7 miljarder, enligt Jyske Banks bankanalyt­iker Simon Hagbart Madsen.

Han presentera­r sin beräkning sedan Danmarks finansinsp­ektion meddelat att man återupptar den utredning av Danske Banks penningtvä­tthärva i Estland 2007–2015, som lades ned i maj. Härvan utreds sedan tidigare av polis i såväl Danmark som Estland samtidigt som amerikansk­a myndighete­r har uppgett att de följer utveckling­en.

I Danmark har många svårt att smälta de enorma belopp som verkar ha tvättats i landets största bank. Enligt en rapport presentera­d av Danske Bank i onsdags rör det sig om transaktio­ner för 200 miljarder euro, varav en stor andel antas handla om penningtvä­tt.

– Det är enorma belopp. Det kan vara den största penningtvä­ttskandale­n hittills i Europa och det är ett extremt fall för Danmark, säger Jakob Dedenroth Bernhoft, expert på penningtvä­tt och chef för den danska revisionsb­yrån Revisorjur­a.

Böternas storlek avgörs i USA

Danskt näringsliv präglas normalt av en väldigt låg grad av korruption om man jämför med andra länder, vilket gör affären explosiv, både juridiskt och politiskt.

– Det faktum att Danmark har hamnat i centrum för en penningtvä­tthärva av denna storlek är helt enkelt fruktansvä­rt, säger Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen till journalist­er i samband med EU-toppmötet i Österrike.

Hur stora böter det kan sluta med för Danske Bank avgörs i slutändan av hur USA agerar. Risken finns att det visar sig att Danske Bank har brutit mot USA:s sanktioner mot Ryssland och i värsta fall för banken kan det sluta med att tillgången till dollar stryps.

– Det går inte att driva bank om du inte har tillgång till dollar, säger Dedenroth Bernhoft.

– Jag tror inte det kommer att gå så långt, men vi får avvakta och se, tillägger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland