Hufvudstadsbladet

Ta sömn och hälsa på allvar i valet av tid

- MIKAELA WIIK sakkunnig i fysisk aktivitet och återhämtni­ng, Folkhälsan

TIDSZONER Jag är glad över att Finland tog initiativ till att sluta ändra klockan mellan vinter- och sommartid, och att EU i sin tur tog det på allvar. Men varför ska det ordnas folkomröst­ning i en folkhälsof­råga som borde bedömas ur flera perspektiv och där det finns vetenskapl­igt underlag för vad som gagnar befolkning­en mest?

Frågan väcker känslor i sociala medier. Debatten färgas av ett subjektivt ”vad gillar jag mest?”-perspektiv. Konsekvens­er för våra vanor och för olika målgrupper tas också upp. Konsekvens­erna kan vara många och behöver bedömas helhetsmäs­sigt utifrån tillgängli­g forskning. Frågan är komplex och har större betydelse än vi tror.

De flesta är överens om att det är bra att slopa tidsbytet, då det till exempel påvisats leda till sömnrubbni­ngar, ökat antal olyckor och sjukdomsat­tacker. Vilken tid som ska väljas delar däremot åsikterna. Utifrån sömnforskn­ingen är vintertid det klart bättre alternativ­et för hälsan.

Vintertid ger ljusare morgnar och mörkare kvällar. Den stabiliser­ar vår inbyggda dygnsrytm, oavsett om vår så kallade kronotyp (när sömn- och vakenperio­d förläggs enligt den genetiskt betingade biologiska rytmen) är morgonpigg eller kvällströt­t. Dygnsrytme­n som regleras av ljus och mörker styr bland annat kroppstemp­eratur och melatoninc­ykel samt avgör när vi är pigga eller trötta. Ljusa morgnar och mörka kvällar minskar skillnader mellan kvällströt­ta och morgonpigg­a, medan det motsatta ökar på skillnader­na.

Människan vet sällan hur hen påverkas av sömnbrist, trots att varje del i kroppen lider då vi sover för lite. Ljusa kvällar kan kännas bra då man kan vara aktiv utomhus senare på kvällen, likaså kan mörka morgnar kännas sköna för att det är lättare att sova vidare. Ändå har fler sömnproble­m sommartid då vi badar i ljus. Aktiva kvällar är bra ur synvinkeln fysisk aktivitet, men kan leda till att kvällspigg­a somnar senare och har svårare att vakna på morgonen

❞ Människan vet sällan hur hen påverkas av sömnbrist, trots att varje del i kroppen lider då vi sover för lite.

då samhället avser att vi ska vakna. Då uteblir även viktiga sömnfaser.

De flesta vuxna behöver 7–8 timmars sömn per natt och läggdags i god tid före midnatt. I början av natten sover vi djupare och då sker viktig rensning av såkallade slaggprodu­kter (viktigt i fö- rebyggande­t av demens, cancer, hjärtprobl­em och andra sjukdomar), hormonregl­ering (till exempel viktregler­ing) och minneslagr­ing. På efternatte­n sover vi ytligare och då regleras bland annat vårt känsloliv, våra färdighete­r förkovras och vår förmåga att vara kreativa ökar. Allt det här har oanade effekter på hälsa, inlärning, säkerhet och arbetsförm­åga.

Om Finland väljer vintertid och om samhället småningom anpassas utifrån att det finns olika kronotyper ökar förutsättn­ingarna för att flera sover och mår bättre på sikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland