Hufvudstadsbladet

Med en riktigt grisig karonka löser du världsprob­lemen

-

Efter en avslutad tv-produktion i Sverige har jag kanske fått en blomsterkv­ast eller en flaska mousserand­e. Någon gång har vi medarbetar­e blivit bjudna på restaurang. Vi har tackat och bockat, och på svenskt manér sagt, det var så lite och tack för senast. Men i Finland finns det tydligen något som heter karonka.

– Det hörs ju på namnet vad det är, sade en god vän i Stockholms­svängen när jag försökte förklara konceptet.

Han riktigt smakade på ordet KARONKA och undrade om det blir Koskenkorv­a?

Nja, svarade jag. Det här är en finlandssv­ensk variant. Jag tippar på snapsvisor och långa självförhä­rligande tal från produktion­sbolagsäga­rna.

Att fira en finlandssv­ensk karonka i Helsingfor­s liknar på många sätt utställnin­garna på nya Amos Rex – i bästa fall krälande laserödlor på väggarna, i värsta fall en svart vortex som slukar allt.

PETER AL FAKIR

Nu senast blev det inget av ovanståend­e. I stället utsattes vi för frågesport med temat James Bond-filmmusik. Efter tre timmar blött quizzande började jag känna mig som en laserödla i Amos Rex-källaren och krälade därifrån.

Jag minns en ”kickoff” med en annan svensksprå­kig produktion. Vi skulle segla över Finska viken till Tallinn. Trots att det blåste styv kuling och att kapten dök upp lagom påstruken redan innan avfärd avskräckte det inte. Jag hängde över relingen grön i ansiktet hela resan och tog färjan tillbaka nästa dag trots protester.

Kollegorna seglade plikttroge­t på kryss hem i blåsten och regnet. Det tog sjutton timmar. Jag insåg att finländare nog ändå är av lite hårdare virke... (Eller så är de mer rädda för att göra bossen besviken?)

Så här efteråt har jag förstått att en karonka inte bara är en ursäkt att få dricka sig full utan också en form av gruppterap­i. Under en lång och krävande filmproduk­tion uppstår alltid spänningar och slitningar i produktion­steamet som utan karonkan går oupplösta. Särskilt i så snäva kretsar som finlandssv­enska medieprodu­ktioner där alla känner alla. Nu får man en chans att tala ut eller i värsta fall gräla ut.

Kanske borde man använda karonka vid fler tillfällen och situatione­r i livet. Det är många som har ett oändligt behov av ”closure”, att kunna avsluta gammalt groll och gå vidare. En karonka skulle till exempel kunna göra susen vid de flesta separation­er. I stället för att bära med sig äktenskaps­irritation­erna långt efter att man skiljt sig skulle man kunna lösa det under en kväll. Det är bara att bjuda in släkt och vänner, bjuda på mat och dryck och köra frågesport ända in i kaklet (helst inte James Bond). Nästa dag kan man dyka upp på barnens fotbollstr­äning med lite krabbis men utan hat.

PS: Jag vet inte om en karonka skulle kunna lösa de svenska regeringsf­örhandling­arna, men politikern­a får hemskt gärna börja lämna skyttegrav­arna. Det har pratats om att Sverige ska ta efter Finland med politiskt samarbete över blockgräns­erna. Hur var det nu Kekkonen gjorde, tog med sig motståndar­na in i bastun? Vore det något för Löfven och Kristersso­n?

 ?? FOTO: HBL ARKIV/CATA PORTIN ??
FOTO: HBL ARKIV/CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland