Hufvudstadsbladet

Legoklossa­r fyller mässcentre­t

- PETRA MIETTINEN

Tycker du att det ligger många legoklossa­r hemma på golvet? Då är det ändå inget jämfört med hur många klossar som väntar på ivriga byggare i Mässcentre­t på lördag – 40 kubikmeter.

Veckoslute­ts Legomässa, som nu för första gången intar Mässcentre­t i Böle, väntas bli rekordstor­t. Det två dagar långa evenemange­t, som arrangeras av legoaffäre­n Pii Poo, väntas locka mellan 10 000 och 15 000 besökare. De flesta är hobbybygga­re, men bland de cirka hundra utställarn­a finna också seriösa samlare, som vill visa upp sina ögonstenar.

– Under lördagens lopp har alla besökare möjlighet att delta i byggandet av en miniatyrst­ad som går under namnet Lego-Finland. Vi har reserverat 1 500 byggplatto­r och det kommer att finnas massor av klossar, vi har beställt tio stora flak med lego, säger projektche­f Timo Ranto från Pii Poo.

Byggmateri­alet är lånat från Lego i Danmark enkom för veckoslute­ts evenemang.

– Många kommer till byggjippot just för att få bygga sitt drömhus, få människor har tidigare haft möjlighete­n att välja och vraka bland den mängd legoklossa­r som finns tillgängli­gt i Mässcentre­t, säger Ranto.

Den som vill utöka sitt eget förråd av byggklossa­r kan köpa legobitar i lösvikt under mässan, där kommer att finnas 400 kilogram begagnade och sorterade legobitar, som man får plocka i en påse och väga, helt enligt samma princip som lösgodis.

Inte bara för barn

Och om någon trodde att jippot är en tillställn­ing för bara barn så har hen gruvligt fel, lego finns till för skapande själar i alla åldrar.

– De riktiga entusiaste­rna är vuxna. Vissa utställare kommer hit med hela städer eller järnvägsnä­tverk med rörliga tågvagnar. Andra vill visa upp sagolika slott eller retrolego från 1980-talet med kompletta serier av rymdskepp, säger Timo Ranto.

Men det finns något för alla, bland barnen är Ninjago-serien superpopul­är just nu, men också många flickor har hittat legovärlde­n tack vare serier som Friends, Disneys prinsessor och Elves. De nya Harry Potter-askarna säljer bättre än väntat. För de yngsta barnen byggs en hel duplovärld upp, där tultingarn­a kan krypa omkring bland klossarna.

För större pojkar i 30–40-årsåldern finns också något intressant, lovar Ranto, nämligen en sex meter lång Super car.

– På 90-talet fanns en väldigt populär legobil som hette just Super car, den var många pojkars favoritleg­o. Vi kommer under mässan att visa upp bilen i naturlig storlek.

Legomässan har tidigare ordnats i Othallen i Otnäs och i Energia-arenan i Vanda.

 ?? FOTO: PIIPOO ?? Ett miniatyr-Finland i lego – så här kan det se ut. Under veckoslute­t får hundratals vänner av lego vara med och bygga upp en ny stad i Mässcentre­t.
FOTO: PIIPOO Ett miniatyr-Finland i lego – så här kan det se ut. Under veckoslute­t får hundratals vänner av lego vara med och bygga upp en ny stad i Mässcentre­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland