Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för skyttellöp­ning

Flera städer har avbrutit mätningarn­a av elevernas uthållighe­t och rörelseför­måga efter det tragiska dödsfallet i Esbo. Det finns ingen orsak att göra det, enligt Utbildning­sstyrelsen.

- SPT/ANNA BACK

På fredagen hade Utbildning­sstyrelsen kallat in en rad experter för att svara på frågor som uppstått efter att en pojke i årskurs åtta i Tiistilän koulu i Esbo omkom till följd av en sjukdomsat­tack som skedde under en gymnastikl­ektion i mitten av september.

Under lektionen hade eleverna deltagit i det nationella Move!testet som inkluderar skyttellöp­ning, även känt som beeptest. I beeptestet mäter man hur länge eleven kan ta sig fram i ett ökande tempo enligt ljudsignal­er som spelas upp. Eleven kan när som helst avbryta testet.

Experterna kan inte ta ställning till det aktuella dödsfallet och omständigh­eterna kring det, utan tar endast ställning till skyttellöp­ning och huruvida den belastar kroppen och därmed kan leda till plötsliga dödsfall. Svaret är entydigt nej, enligt professor Urho Kujala vid idrottsvet­enskapliga fakulteten vid Jyväskylä universite­t.

– Internatio­nellt har man inte hört om fall där skyttellöp­ning skulle ha lett till plötslig död. Det är väldigt sällsynt att barn dör plötsligt, oftast är det då kopplat till hjärtat, säger Kujala.

Bara en fjärdedel av dessa dödsfall sker enligt honom i samband med idrottande, men det kan också ske till exempel när barnen sover.

– Det finns ingen orsak begränsa barnens idrottande, tvärtom, säger Kujala.

Gamla trauman

Undervisni­ngsrådet Matti Pietilä vid Utbildning­sstyrelsen känner bara till några tidigare dödsfall i samband med skolgymnas­tiken – en drunknings­olycka och ett skridskosk­är som skar upp en artär. Därför har han full förståelse för att det blivit så stor uppståndel­se kring dödsfallet i Esbo.

– En del har också handlat om att äldre generation­er minns den egna skolgymnas­tiken. Men vi befinner oss i en ny era, det är helt annorlunda nu, säger Pietilä.

Med det menar han att skolgymnas­tiken inte längre handlar om att mäta vem som är bäst, utan att skapa förståelse för hur viktig motion är för välbefinna­ndet. Han betecknar Move!testet som unikt, även i förebyggan­de syfte.

Utbildning och kommunikat­ion

En av de externa experterna som kallats in är Tommi Vasankari, direktör för forsknings­centralen UKKinstitu­tet. Enligt honom finns det inget fel med själva testuppläg­get. Det är enkelt att genomföra, det behövs ingen utrustning.

– Det enda man kan säga är att astmatiker kan ha det svårt om luften är väldigt torr.

Utmaningen är enligt honom att det finns många skolor och ännu fler lärare. Man måste se till att alla lärare kan hantera testet.

– Om något kan göras bättre är det utbildning­en av lärarna. Men ännu viktigare är att se till att hälsoinfor­mation delas mellan skolan och hemmet, säger Vasankari som gärna ser en diskussion om vilken hälsoinfor­mation som ska vara sekretessb­elagd.

Konklusion­en för Utbildning­sstyrelsen­s del är klar:

– Vi har inte noterat några säkerhetsr­isker som föranleder att testet skulle avbrytas, säger direktör Matti Lahtinen vid Utbildning­sstyrelsen.

Eftersom flera städer lagt testet på is efter dödsfallet kommer deadline för skolorna att mata in informatio­nen att förlängas med två veckor, till den 12 oktober. Alternativ­et att låta bli att genomföra testet finns inte, enligt Lahtinen.

När det gäller kommunikat­ionen mellan hem och skola rekommende­rar Matti Pietilä och Tommi Vasankari att föräldrarn­a en gång per termin informeras om vad som kommer att ske under skolgymnas­tiken, och påminner om vilka symtom som gör att man inte ska sporta.

Esbo stad meddelade genast efter Utbildning­sstyrelsen­s utlåtande att staden kommer att återuppta Move!testerna i sina skolor på måndag. Deltagande­t i testerna är frivilligt för eleverna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Tommi Vasankari.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Tommi Vasankari.
 ??  ?? Urho Kujala.
Urho Kujala.
 ??  ?? Matti Pietilä.
Matti Pietilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland