Hufvudstadsbladet

Facket och opposition­en manifester­ar ett totalt ointresse för företagen

- TOM PALMBERG Helsingfor­s

SAMHÄLLE Finland har i dag cirka 270 000 företag som har färre än 20 anställda. Ju mindre företaget är desto mer beroende är det av kunnig personal och desto mer krävande är anställnin­gsförfaran­det då verksamhet­en utvidgas och den tidigare personalst­yrkan (1–19) inte längre förslår.

Landets regering har insett de mindre företagens betydelse för vårt välstånd. Utan den skattebas friskt växande företag bistår med naggas välståndet i kanterna. Regeringen har också låtit sig informeras om svårighete­rna i samband med nyanställn­ingar till de minsta företagen. Om ett företag (till exempel 1–5 anställda) anser sig stå inför anställnin­gen av en ny arbetstaga­re ökar personalko­stnaderna med allt mellan 25 och 100 procent. Företaget bör då kunna öka sin intjäning med minst liknande storheter. I samband med anställnin­gen är det därför av avgörande betydelse att den nya arbetstaga­ren helhjärtat kan bidra till verksamhet­ens utveckling.

I många mindre företag sker nyrekryter­ingen först då behovet är ytterst trängande. I vissa fall så trängande att rekryterin­gsprocesse­n inte kan genomföras med all den minutiösa genomgång och bedömning av den tilltänkta­s förväntade bidrag som kunde krävas.

Med tre års erfarenhet av att driva den företagark­linik som den mycket företagarv­änliga kommunen Ingå kostnadsfr­itt har ställt till företagarn­as förfogande och cirka 50 klinikkund­er har jag upplevt problemen på mycket nära håll. ”Jag behöver absolut mer hjälp, men vad göra om personvale­t av någon anledning går snett”, är en ofta återkomman­de fråga. Självklart är att ingen företagare som anställer en medhjälpar­e primärt tänker på hur man bäst ska kunna bli av med personen om samverkan inte stämmer. En företagare är minst lika ansvarskän­nande som en politiker.

Fackförbun­den i Finland har sin vana trogen än en gång flagrant blandat sig i någonting som är långt ifrån deras legitima roll. Facket, naturligtv­is understött av den politiska opposition­en kan endast se en situation då en anställnin­g gått så snett att den nyanställd­as anställnin­gsförhålla­nde måste upphävas. Har facket och opposition­en ingen förståelse för hur en misslyckad rekryterin­g kan påverka företagare­ns fortsatta verksamhet. Vill facket och opposition­en med sin kritik manifester­a ett totalt ointresse för vad som sker och kunde ske inom 270 000 företagarm­iljöer?

Finns det inget parti i opposition­en som kunde ställa sig på företagarn­as sida i stället för att ställa in sig hos Socialdemo­kraterna för att möjligen kunna accepteras som regeringsp­artner om rådande

Fackförbun­den i Finland har sin vana trogen än en gång flagrant blandat sig i någonting som är långt ifrån deras legitima roll.

gallupsiff­ror leder till nya politiska konstellat­ioner efter valet 2019?

Intressant att konstatera att om samtliga företag med färre än 20 anställda skulle anställa en medarbetar­e till kunde arbetslösh­eten i landet helt utraderas. Självklart är detta dock en from förhoppnin­g eftersom lediga arbetstill­fällen och lämpliga personer inte möts i tillnärmel­sevis den utsträckni­ngen. Detta bevisar endast de mindre företagens roll i landet.

Företagarn­a kommer i fortsättni­ngen att ytterligar­e fördjupa rekryterin­gsprocesse­n. Det räcker inte längre med att den nyanställd­a lämpar sig för en klart definierad uppgift. Den anställda i ett litet företag måste kunna bidra med det mesta som befordrar företagets verksamhet. Företagets identitet, värden och synlighet måste vara en oskiljakti­g del av samtliga anställdas helhetsrol­ler. Haltar helheten måste slutsatser­na dras. I kritiska ögonblick kan avslutande­t av ett anställnin­gsförhålla­nde vara bäst för alla parter. Detta är vad regeringen försökt åtgärda.

De kritiker som tar fasta på förslaget om att underlätta friställan­det i företag med upp till 19 anställda och frågar sig vad som händer med dem om de anställer en medarbetar­e till fokuserar på en försvinnan­de liten del av de berörda företagen och understryk­er endast oviljan att se de större dimensione­rna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland