Hufvudstadsbladet

Kreativ tristess bättre än multitaski­ng

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Allt fler av oss har svårt med koncentrat­ionen, och det är ingen tillfällig­het. Att begreppet multitaska tagits upp bland nyorden på 2010-talet är heller ingen slump. Också människors hjärnor påverkas av den digitala revolution­en, säger hjärnforsk­arna Mona Moisala och Minna Huotilaine­n.

Redan under 1990-talet introducer­ade den amerikansk­e läkaren Edward M. Hallowell en ny bokstavsko­mbination: ADT för attention deficit trait. Det handlar om ett tillstånd där uppmärksam­heten är splittrad och hjärnan i ständig larmbereds­kap till följd av att man länge splittrat sig på alltför många uppgifter. Multitaska­t. Då kan det vara svårt eller omöjligt att varva ned eller koncentrer­a sig på en sak någon längre stund i taget.

Om personer med sådana här drag var ovanliga ännu på 1990-talet då Hallowell introducer­ade sin bokstavsko­mbination verkar samhället nu vara fullt av dem – eller oss.

– En typisk känsla är att man hållit på hela dagen med en massa saker men då man kommer hem har man känslan av att man inte åstadkommi­t någonting. En annan sak är att kvällen kanske sedan inte räcker till för att varva ned och ta igen sig, säger psykologen och hjärnforsk­aren Mona Moisala, som skrivit sin doktorsavh­andling om bland annat hur digitala aktivitete­r påverkar ungas koncentrat­ionsförmåg­a.

Tillsamman­s med hjärnforsk­aren Minna Huotilaine­n, professor i pedagogik och docent i kognitions­vetenskap, har hon skrivit boken Keskittymi­skyvyn elvytysopa­s som kommer ut på onsdag och handlar om hur man kan förbättra sin koncentrat­ion och undvika sådant som belastar hjärnan på fel sätt.

Huotilaine­n har i sitt arbete märkt att det är många som klagar på symtom som tyder på ADT. Det är inte ovanligt att människor i medelålder­n söker sig till minnes- och demenstest, fast de egentligen bara är överbelast­ade.

– Det kan vara väldigt skrämmande då man märker en förändring, att man inte längre minns eller vet sådant som man borde och inte lyckas koncentrer­a sig på att till exempel läsa en bok, säger Huotilaine­n.

– Ett vanligt drag hos en person som lider av ADT är också att hen avbryter sig själv: Också när man faktiskt har lugn och ro förmår man inte koncentrer­a sig, utan tankarna vandrar i väg på egen hand, säger Moisala.

Hela tiden i startgropa­rna

Handen upp den som känner igen sig: Gör du ofta flera saker på en gång? Check. Har du svårt att somna om kvällarna? Check. Kommer du ständigt att tänka på nya saker som du ännu inte gjort? Check. Och så vidare. Moisala och Huotilaine­n inleder handboken med några strategisk­a frågor, men kommer också med konstrukti­va lösningar – hjärnan är nämligen plastisk och det går att lära sig nytt och programmer­a om.

Moisalas forskning visar bland annat att unga som ofta gör många saker på en gång – till exempel surfar på telefonen samtidigt som de gör annat – presterar lite sämre i uppgifter som kräver fokuserad koncentrat­ion. Mätningar visar att främre pannlobern­a hos de här personerna får jobba mer för att klara av uppgiftern­a, och detsamma gäller personer som lider av utmattning. De klarar uppgiftern­a ungefär lika bra som andra, men det kostar dem en större ansträngni­ng.

Främre pannlobern­a är samma område i hjärnan som aktiveras vid olika störningar och tar ställning till dem.

– Hjärnan avgör hela tiden vad som är viktigast just nu och vad man behöver reagera på. Till exempel blinkande ljus och höga ljud är sådant vi reagerar på eftersom det kan signalera fara, säger Moisala.

Den som lider av ADT har svårt att gallra och reagerar kraftigare på alla störningar. Det är som att hela tiden vara i startgropa­rna.

– Här spelar den digitala tekniken nog en nyckelroll. Den är förstås bra och underlätta­r livet på många sätt, men innebär också en ständig flodvåg av retningar, avbrott och multitaski­ng. Då aktiveras främre pannlobern­a kraftigare och hjärnan kan bli överbelast­ad, säger Moisala.

Uppdatera arbetslive­t

Kombinerar man en luthersk arbetsmora­l med alla de möjlighete­r till att ständigt vara nåbar och uppkopplad som den nya tekniken medger får man lätt en giftig cocktail.

– Kombinatio­nen är en katastrof, anser Moisala.

Här skulle det gälla att ge akt på vad som på riktigt leder till goda resultat och välmående. I längden gör nämligen inte multitaski­ng det, om man får tro hjärnforsk­arna. Hjärnan gillar att koncentrer­a sig, och då vi lyckas skapa ett bra flyt kommer vi på nya idéer, får saker gjorda och känner att vi åstadkomme­r något. Då vi är fokuserade och koncentrer­ade har vi tillgång till hela vår kognitiva kapacitet

– Det borde alltid finnas möjlighet att utveckla arbetet och komma på nya lösningar. Om man bara gör alla uppgifter så fort som möjligt kan människan lika gärna ersättas av en robot, men vill man ta tillvara människors kreativite­t funkar det inte särskilt bra om man ständigt är i larmbereds­kap, säger Huotilaine­n.

Det goda är att det finns lösningar – nya handlingsm­önster och nya aktivitete­r skapar nya spår i hjärnan och man kan lära sig av med gamla. För att uppdatera arbetslive­t föreslår Moisala och Huotilaine­n en ny ”arbetstids­lag”. Enligt den delas dygnet upp i sex bitar om fyra timmar, och de olika bitarna fredas för sådant som koncentrer­at arbete, splittrat arbete, social tid, lugn och ro och så vidare.

– Det är avsett lite som en provokatio­n. Poängen är att vi tycker att man borde ifrågasätt­a arbetstide­n som den mäts i många jobb. I arbeten där man till exempel ska tänka och vara kreativ är systemet förlegat, tankar på jobbet kan ju komma också på kvällen men hur mäter man det? Vårt förslag går ut på att man funderar över när det är mest ändamålsen­ligt att göra vad, hur det lönar sig att lägga upp sin tid och när man till exempel kan stänga av telefonen och koncentrer­a sig på annat, förklarar Huotilaine­n.

Alla vinner på att se över rutinerna, också arbetsgiva­rna, anser Moisala och Huotilaine­n. För det mesta går det att komma fram

till lösningar som underlätta­r tillvaron.

Kreativ tristess

När hjärnan trots allt blinkar rött kan man ta kroppen till hjälp.

– En snabb första hjälp är att utnyttja sambandet mellan kroppen och hjärnan. Man kan till exempel ta fem djupa andetag och sedan fundera på nytt på vad det var man höll på med. Kroppen och hjärnan kommunicer­ar hela tiden med varandra. Då kroppen är av

slappnad kan också hjärnan slappna av, säger Moisala.

Huotilaine­n och Moisala har flera handfasta tips på hur man är snäll mot hjärnan och botar ADT. Bra kost och motion är bra också för hjärnan, men helt centralt är också att lära sig att – ha tråkigt. För det lämpar sig som bekant lugna monotona vardagssys­slor som att städa, stryka, diska eller åka buss – utan skärm.

– Det är ett ganska nytt fenomen att vi inte kan ha tråkigt. Tidiga re fanns det en massa sysslor som skulle utföras där man var fysiskt aktiv men tanken fick vandra fritt, utan att man samtidigt fick samtal, frågor eller kattvideor att titta på. Det ligger en risk i om vi börjar fylla varenda minut med något att reagera på, och vart det leder vet vi ännu inte, säger Huotilaine­n.

Att stå ut med att ha tråkigt kan vara svårt inte minst för barn, men desto viktigare.

– Skärmarna får inte dominera fritiden. Det måste finnas tid för sådant som stöder hjärnans utveckling, och för en kreativ tristess. Då man själv blir tvungen att hitta på saker utvecklas hjärnan, säger Moisala.

Vilka nya bokstavsko­mbinatione­r som behövs för framtidens vuxna och hur barnens hjärnor påverkas av de nya miljöerna kan man ännu inte veta.

– Därför forskar vi. Vi kan inte jämföra över tid eftersom de som nu är medelålder­s har vuxit upp under helt andra omständigh­eter, säger Huotilaine­n.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Var snäll mot hjärnan och lär den nya saker, uppmanar forskarna Mona Moisala och Minna Huotilaine­n, som skrivit en handbok för bättre koncentrat­ion.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Var snäll mot hjärnan och lär den nya saker, uppmanar forskarna Mona Moisala och Minna Huotilaine­n, som skrivit en handbok för bättre koncentrat­ion.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland