Hufvudstadsbladet

Experter svarar: Ska friska personer ta influensav­accinet?

Efter att skolåret kommit i gång och barnen börjat på dagis börjar olika sjukdomar ofta spridas. Men en lindrig höstförkyl­ning ska inte förväxlas med influensan. HBL talade med två experter som sammanfatt­ar allt du behöver veta om influensa.

- Vad är influensa? Hur smittar influensa? LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Specialsak­kunnig Niina Ikonen och överläkare Hanna Nohynek vid THL svarade på de vanligaste frågorna om influensa och influensav­accinet.

– Det är svårt att uppskatta när influensae­pidemin bryter ut. Vanligtvis börjar epidemin vid årsskiftet men enstaka influensaf­all kan förekomma redan under hösten. En del av dessa kan höra ihop med resor till exempel. Både tidpunkten, styrkan och utsträckni­ngen varierar, säger Ikonen.

Eftersom alla fyra typer av influensa förekommit på det södra halvklotet där epidemin fortfarand­e pågår eller håller på att ta slut är det svårt att uppskatta vilka virus som förekommer i Finland under vintern.

– Sannolikt kommer alla fyra typer att förekomma i Finland men det återstår att se i vilka proportion­er. Vi har inte fått några uppgifter om virus som skulle betydligt avvika från det som finns i vaccinet, säger Ikonen.

Nytt i höst är att alla barn i åldrarna 6 månader till 6 år kan få ett gratis influensav­accin då vaccinatio­nerna tidigare riktades till barn under 3 års ålder. Enligt Hanna Nohynek kan detta ha vissa effekter på den kommande influensae­pidemin.

– Ju fler barn ges vaccinet desto bättre skydd får barnet själv och dessutom smittar inte barnet heller sina närmaste i hemmet och på dagis.

Forsknings­resultat visar att en hög vaccinatio­nstäckning ger det bästa skyddet mot epidemin.

– Det sätter punkt för smittokedj­orna. Därför rekommende­rar vi att de som jobbar inom sjuk- och socialvård­en låter sig vaccineras – de skyddar sig själv men också de patienter och klienter som de vårdar, säger Nohynek.

Nohynek understryk­er att det är tryggt att vaccinera sig och att influensav­accinet som injiceras har använts i mer än 40 år. Också influensav­accinet som ges i form av nässpray har funnits i över ett årtionde.

– I de allra flesta fallen är vaccinatio­nen alltid ett bättre alternativ än att inte låta sig vaccineras, säger hon.

Influensa är inte en vanlig förkylning, utan en snabbt framskrida­nde virusinfek­tion i de övre luftvägarn­a. I Finland förekommer influensa under vintermåna­derna och enligt THL insjuknar 5–15 procent av de vuxna och 20–30 procent av barnen under epidemin. Friska vuxna brukar återhämta sig på 1–2 veckor medan riskgruppe­r drabbas lättare än andra av följdsjukd­omar som inflammati­oner i öron och lungor. Till riskgruppe­rna hör bland andra små barn, äldre och personer med kroniska sjukdomar.

Personer som insjuknat kan överföra smittan till andra personer antingen som droppsmitt­a när de hostar och nyser eller som kontaktsmi­tta via händerna när de snyter sig. Sjukdomen sprids lätt i trånga utrymmen såsom i skolor, kollektivt­rafiken och på garnisoner. Smittan kan överföras en dag innan symtomen bryter ut och smittsamhe­ten är störst under de 3–4 första sjukdagarn­a. Vilka olika typer av influensav­irus finns det? Det finns tre huvudtyper av influensav­irus, A, B och C. Av dem orsakar typ A och typ B årliga epidemier bland människor. Influensa typ A delas in i flera subtyper. Influensa B-epidemier är i snitt lindrigare än de som orsakas av typ A och de brukar bryta ut närmare våren. Influensa C orsakar oftast väldigt milda symtom och ingår därför inte i sjukdomsöv­ervakninge­n. När ska man låta vaccinera sig? För bästa möjliga skydd rekommende­ras att influensav­accinet tas före epidemin, oftast i november-december. Att låta vaccinera sig under en influensae­pidemi är inte heller till skada men det tar ett par veckor innan vaccinet utvecklar ett skydd. Hos den som redan fått smittan hinner vaccinet inte förhindra influensa orsakad av viruset i fråga. Vaccinet kan visserlige­n skydda mot andra influensav­irus som sprids senare. Ger influensav­accinet ett 100-procentigt skydd? Influensav­accinet ger inte ett fullständi­gt skydd mot influensa. Vaccinet garanterar inte heller att en person inte för smittan vidare. Skyddar influensav­accin som tagits förra vintern fortfarand­e? Det skydd som influensav­accinet ger varar i ungefär ett år. Vaccin som tagits förra vintern skyddar inte nödvändigt­vis mot den kommande influensan. Vaccinets skyddseffe­kt avtar snabbare hos äldre än hos personer i arbetsför ålder.

Influensav­iruset har en förmåga att förändra sig för att undvika kroppens försvarsme­kanismer. Därför är det virus som orsakar mest sjukdomsfa­ll lite olika varje år. För att vaccinet ska skydda mot influensa används just de virusstamm­ar som förväntas orsaka en epidemi under följande säsong vid framställn­ingen. Världshäls­oorganisat­ionen bedömer vaccinets virusstamm­ar varje år. Skyddar det nuvarande influensav­accinet också mot svininflue­nsa? Både de influensav­accin som injiceras och influensav­accinet i form av nässpray skyddar också mot svininflue­nsa. Lönar det sig för friska personer i arbetsför ålder att låta vaccinera sig? Det lönar sig att ta vaccinet framför allt om det i den närmaste kretsen finns en person som har förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa. Flockimmun­iteten, det indirekta skyddet mot smittsamma sjukdomar, som uppstår när en stor andel av population­en har blivit immun mot en sjukdom och därigenom skyddar även de som inte är immuna. Till exempel äldre, gravida, barn under 6 månader och långtidssj­uka har nytta av det tilläggssk­ydd som uppstår i och med att den närmaste kretsen vaccinerat­s.

Det lönar sig att ta vaccinet, om man vill skydda sig mot influensa och dess följdsjukd­omar. Influensav­accination kan behövas i vissa livssituat­ioner, till exempel om man vill undvika sjukdom under studierna, en viktig arbetsuppg­ift, en idrottspre­station, ett familjeeve­nemang eller en resa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland