Hufvudstadsbladet

Vad har SFP gemensamt med Stalin?

- BENGT SUNDVIK Vanda

SAMHäLLE Förstasida­ns rubrik i HBL (19.9) berättar att ungdomar får höra att de måste tala finska. Vi har igen kommit tillbaka till det fascistisk­a trettiotal­et med repris ännu under efterkrigs­tiden då min kategori gick i skola i Helsingfor­s. Man kunde ju tänka sig att ungdomar och också äldre kunde ha blivit mera toleranta i språkfråga­n nu då vi har invandrare och turister som talar många olika språk på våra gator och i bygderna. Så har det ingalunda blivit utan man får väl igen vara rädd att få på käften om man vågar tala svenska på allmänna platser.

Carl G Weckström skriver (HBL 18.9) att SFP går mot sina värden, mot Gud, grundlagen och mot friheten att utöva sin religion om partiet röstar för misstroend­e mot Sannfinlän­darnas grundare utrikesmin­ister Timo Soini efter

att han som utrikesmin­ister uttalat sig i frågor som går emot Finlands värden. Måste finlandssv­enskarna verkligen vara tacksamma för det Soini varit med om att få till stånd i den nuvarande regeringen? Centerpart­iet lyckades exempelvis med Sannfinlän­darnas ivriga bifall få Vasasjukhu­sets kompetens flyttad till Seinäjoki. En härlig hämnd för Centerpart­iet efter att man inte för några år sedan lyckades flytta Karlebynej­den till Uleåborg.

Weckström skriver vidare om gångna tider, Stalin och hans grymheter mot landets befolkning. Han påstår att de nuvarande vänsterpar­tierna och SFP fortsätter samma tänkande som Karl Marx. Vad har dessa partier gemensamt med Stalin och hans likvideran­de av motståndar­e?

Eftersom jag är född i Svartå, en självständ­ig kommun fram till 1929 och granne till Ingå måste jag ta fram vissa likheter mellan Stalin och våra beslutsfat­tare efter inbördeskr­iget 1918. I Ingå fanns då ett tillfällig­t fångläger som

med en inkompeten­t domare dömde och avrättade över 60 personer, män och kvinnor på fånglägret i Västankvar­n. Dessutom dog och avrättades över 3 000 fångar i Ekenäs koncentrat­ionsläger under några månader.

Var Gud med i den här bilden?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland