Hufvudstadsbladet

Vainio suverän – ”belöning för mitt tålamod”

Friidrotts­talangen Alisa Vainio gjorde en stark comeback på maraton i Joutseno.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det var i Joutseno som Alisa Vainio gjorde sitt stora genombrott 2015. Då sprang sjuttonåri­ngen från Villmanstr­and sitt första maraton på den strålande tiden 2.33,24. Det gör henne fortfarand­e till den sjunde snabbaste finländare­n genom tiderna. Hon fick ändå inte represente­ra Finland i OS, på grund av sin unga ålder.

Sedan dess har Vainio, 20, dragits med en del skador och andra motgångar, men i sommar har hon gjort en lyckad comeback. En comeback som kulminerad­e med en överlägsen seger i FM-maraton i Joutseno.

– Det här var som en belöning för att jag varit skadefri hela säsongen och haft tålamod med träningsvo­lym och tävlingar, säger Vainio.

Hård vind

Vainio var verkligen i en klass för sig, då hon vann med tiden 2.34,49. Hon var nästan 15 minuter snabbare än tvåan Suvi Miettinen. Hon skulle ha varit fyra i herrarnas klass – bara herrarnas medaljtrio var snabbare.

– Helt ok med tanke på att jag inte gjort hemskt mycket maratonträ­ning. Ganska få långa löprundor. Jag visste att min grundkondi­tion räcker, säger Vainio.

Under en del av sträckan hade Vainio nytta av männens draghjälp, men i slutet sprang hon så gott som ensam. De hårda vindarna tog en del energi.

– Ibland kändes det som att någon tryckte med sin hand mot min panna, säger hon.

Planenligt lopp

Vainio hade inte något resultatmå­l, men tillsamman­s med tränaren Jarmo Viskari hade de räknat ut att hon kan springa med 3.40 per kilometer i snitt. Planen gick i lås.

– Alisa höll den planerade farten på de flacka bitarna där vinden inte inverkade. I motvinden sjönk farten med 10 sekunder per kilometer, säger Viskari.

– Hon hade gott om krafter i slutet. Hon kunde kanske ha sprungit fortare i något skede, men det var en mycket bra tävling av henne.

Helheten i balans

Vainio har haft många motgångar sedan sitt genombrott 2015. Men den här säsongen har gått bra och i juni löpte hon halvmarato­n på den personliga rekordtide­n 1.17,29. I Sverigekam­pen var hon tvåa på 10 000 meter med tiden 33.05,11. Hon lyckades dock inte kvala in till EM i Berlin.

– Helheten, kost, vila och träning, har varit i balans och jag har lyssnat på min egen kropp, säger hon.

Anne-Mari Hyryläinen­s inhemska årsbästa på maraton är 2.28,53. Hon stod över EM i Berlin på grund av skadebesvä­r och har inte tävlat sedan i maj.

Nieminen segrare igen

Jaakko Nieminen vann FM-guld för tredje gången och andra gången i rad. Han ledde ända från start till mål och vann med det nya personbäst­at 2.21,59.

– Jag beslöt att avgöra direkt efter 500 meter. Jag ville visa vem som för tillfället är Finlands bästa maratonlöp­are, säger Nieminen.

Finlands statistike­tta Aki Nummela var tvåa med tiden 2.23,36. Nummelas inhemska årsbästa är 2.19,47.

– Jaakkos prestation motsvarar under 2.20 i bra väder, säger Nummela.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Alisa Vainio var i en klass för sig i FM-maraton i Joutseno.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Alisa Vainio var i en klass för sig i FM-maraton i Joutseno.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland