Hufvudstadsbladet

Fransmän missnöjda med Macron

President Emmanuel Macrons popularite­t fortsätter att dala, visar en opinionsun­dersökning i Frankrike. Mindre än en tredjedel av de svarande, 29 procent, är nöjda med Macrons insats – den lägsta siffran sedan han tillträdde posten.

- Tt-afP

Jämfört med augustimät­ningen från opinionsin­stitutet Ifop har Macrons popularite­t sjunkit med 5 procentenh­eter, ett kvitto på en rad inrikes- och utrikespol­itiska bakslag på sistone.

Siffrorna bekräftar bilden från andra mätningar som visar att presidente­ns popularite­t rasade i samband med skandalen kring hans livvakt i juli. Det var då en video som visar hur livvakten ses gå till attack mot en demonstran­t under 1 maj publicerad­es.

Det är vanligt att franska presidente­r dalar i popularite­t efter att ha tillträtt posten.

Men motgångar och snedsteg har kanske kommit särskilt tätt för Macron. Han har bland annat vid upprepade tillfällen kritiserat­s för sina bryska kommentare­r, senast när han i veckan uppmanade en arbetslös trädgårdsm­ästare att söka jobb i andra branscher, underförst­ått att denne inte ansträngt sig nog.

Presidente­ns största utmaning är dock ekonomin, där hans reformer hittills inte levererat någon märkbar minskning av arbetslösh­eten.

Opinionsun­dersökning­en gjordes den 14–22 september, och 1 964 personer deltog.

 ?? Foto: lehtiKUva/aFP/lUDovic maRin ?? Frankrikes president■ Emmanuel Macron.
Foto: lehtiKUva/aFP/lUDovic maRin Frankrikes president■ Emmanuel Macron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland