Hufvudstadsbladet

Natriumklo­rid och natrium inte samma sak

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

LIVSMEDEL Det har talats mycket om falska nyheter. Men ingen har observerat eller påtalat att EU:s livsmedels­direktiv ger upphov till falsk eller oriktig informatio­n.

Att man beslutar om hur olika produkter definieras genom namnet enligt handelssed och till exempel om vad choklad skall ha för beståndsde­lar är helt i sin ordning. Men när man drar parallelle­r mellan alkalimeta­llen natrium och den kemiska föreningen natriumklo­rid, i dagligt tal koksalt eller bara salt, då är man ute och förvränger sanningen.

Om ett livsmedel innehåller natrium till exempel i form av natriumkar­bonat, natriumcit­rat, natriumfos­fat eller natriumglu­tamat skall natriummän­gden enligt direktiven omräknas till koksaltekv­ivalenter och den erhållna mängden skall anges som produktens saltinnehå­ll. Även om det inte finns en gnutta natriumklo­rid i livsmedlet! Jag känner till motivering­en, men tycker inte att den rättfärdig­ar detta sätt att deklarera näringsinn­ehållet och förvränga fakta.

Att en tillverkar­e sedan säger att saltinnehå­llet, som uppges i deklaratio­nen, enbart beror på den naturliga förekomste­n av natrium i produkten är att vända upp och ned på sakförhåll­andet. Att säga att natriumhal­ten kommer från innehållet av koksalt vore däremot korrekt.

Denna vilseledan­de informatio­n på våra livsmedels­förpacknin­gar kan av många anses vara en småsak, men jag ser det som en principsak. Skall vi inte sträva efter sanning och genomskinl­ighet? Så länge EU:s livsmedels­myndighete­r medvetet bidrar till desinforma­tion (det finns mycket annat som kunde kommentera­s i fråga om varunamn och deklaratio­ner) skall man inte beskärma sig över alla andra falska fakta och nyheter som sprids ut bland människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland