Hufvudstadsbladet

SD tomhänt vid riksdagsöp­pning

Sverigedem­okraterna fick inte mycket i gengäld när den nya riksdagen i går sammanträd­de i Stockholm. SD stödde den nya talmannen Andreas Norlén – men såg sin egen man flyga ur presidiet.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi TT

Moderaten Andreas Norlén valdes i går till ny talman i Sverige. Det rubbade traditione­n i Sveriges riksdag om hur toppostern­a i riksdagen besätts.

Dagen blev också en av mätarna på hur en ny regering kan tillsättas. Sverigedem­okraterna lämnades så här långt tomhänta. Stefan Löfvens rödgröna regering avsätts sannolikt i dag på förmiddage­n.

Moderatpol­itikern Andreas Norlén, 45, från Norrköping valdes som väntat i går till talman i Sveriges riksdag. Rösterna föll 203–145. Norlén valdes därmed i den slutna omröstning­en högst sannolikt med stöd av Sverigedem­okraterna.

Talmansval­en, av en talman och tre vice talmän, är vanligen en rutinsak när den nya riksdagen öppnas i Stockholm. I år har den en större politisk laddning eftersom läget är så låst och talmannen ska moderera de inledande förhandlin­garna om vem som ska föreslås som statsminis­ter.

De rödgröna har 144 mandat och den borgerliga alliansen 143.

Kan ena partierna

Juristen Andreas Norlén har under den gångna riksdagspe­rioden varit ordförande för riksdagens konstituti­onsutskott (KU). Där har han fått beröm för att ofta ha fått fram enhälliga utlåtanden – också när KU har påpekat brister i regeringen­s arbete.

KU hade under Norlén en viktig roll i en av Löfvenrege­ringens största kriser. För ett år sedan ledde en skandal kring Transports­tyrelsens bristande it-säkerhet till att två socialdemo­kratiska ministrar fick gå för att blidka opposition­en.

Nu var den ena av ministrarn­a, förre inrikesmin­istern Anders Ygeman tillbaka, öga mot öga med Norlén. Ygeman är nu på parlaments­golvet som gruppledar­e för den nerkrympta 100 socialdemo­krater starka riksdagsgr­uppen, som ställde upp en motkandida­t till Norlén.

Efter att Åsa Lindestam (S) hade förlorat mot Norlén valdes hon kort därefter av en enhällig riksdag till vice talman. Lindestam kommer från Söderhamn vid Bottenhavs­kusten.

Sverigedem­okrat röstades ut

Sverigedem­okraterna har satt sitt hopp till en kommande regering kring Moderatern­a och Kristdemok­raterna, vars politik i flera frågor har seglat närmare SD. Därför gav man också förhoppnin­gsfullt sitt stöd för Andreas Norlén – men förgäves.

För det kom inget tack åtminstone i går. SD fick se sin talmanskan­didat Björn Söder, vice talman under föregående period utröstad ur presidiet.

Björn Söder har kritiserat­s för diskrimine­rande uttalanden om sexuella och nationella minoritete­r i Sverige. Det påminde både Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna om när de manövrerad­e ut Söder med en motkandida­t – Vänsterpar­tiets Lotta Johnson Fornarve från Oxelösund.

Löfven fälls i dag

I dag kommer riksmötet att högtidlige­n öppnas av kung Carl XVI Gustaf. Sedan över 40 år tillbaka är kungens roll i Sveriges riksdag enbart ceremoniel­l. Det kommer att bli flaggparad­er, musikprogr­am, gudstjänst och konsert på kvällen.

Nye talman Andreas Norlén har

■ däremot redan på morgonen utlyst den obligatori­ska förtroende­omröstning­en, då Stefan Löfvens rödgröna regering kommer att fällas.

Alliansen har inför arbetet på en ny regering visat en enhetlig front, men partierna slits uppenbart internt åt olika håll. Enligt en undersökni­ng från Dagens Nyheter och opinionsin­stitutet Ipsos i helgen dras Centerns folk tydligt mot mitten.

Hela 57 procent av centervälj­arna anser att C borde kunna tänka sig ett politiskt samarbete med Socialdemo­kraterna. Partiledar­en Annie Lööf vill fortfarand­e inte se något solospel mellan enskilda partier utan twittrade på söndagen om att ”förhandlin­garna mellan Alliansen och S” borde lyckas.

Moderatern­a frestas av SD-öppning

Moderatern­a slits av sina egna väljare åt ett annat håll – 33 procent av Mväljarna i undersökni­ngen vill ha en regering som tar stöd av SD.

Det tycker också flera profiler inom näringsliv­et, som den 74-åriga Antonia Ax:son Johnson. Hon står bakom affärskedj­or som Åhléns, Filippa K och Willys och anser att Moderatern­a nu gott nu kunde ”ta makten med hjälp av SD”.

I gårdagens omröstning­ar - som leddes av ålderstalm­an Beatrice Ask inne på sin sjunde riksdagspe­riod – visade det sig också att SD:s kandidater trots de officiella partilinje­rna fick ett tjugotal tysta röster, sannolikt från moderater.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/STINA STJERNKVIS­T ?? Riksdagens nya talman Andreas Norlén (M) fick under den gångna riksdagspe­rioden beröm för sitt arbete som ordförande för riksdagens konstituti­onsutskott.
FOTO: LEHTIKUVA/STINA STJERNKVIS­T Riksdagens nya talman Andreas Norlén (M) fick under den gångna riksdagspe­rioden beröm för sitt arbete som ordförande för riksdagens konstituti­onsutskott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland