Hufvudstadsbladet

Ingen fjäder i hatten för regeringen

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Riksdagens omröstning om förtroende­t för utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) gav inga stilpoäng till regeringsp­artierna som än en gång måste föra en intern diskussion om spelregler, tonlägen och missförstå­nd.

Inom regeringsb­locket är Timo Soini den som kan vara nöjdast. Soini fick ett klart förtroende av riksdagen – utan att be om ursäkt och utan att lova att han i fortsättni­ngen är försiktiga­re med att offentligt föra fram sin övertygels­e om abort. Som känt avviker den från Finlands officiella uppfattnin­g.

De fyra opposition­spartier som initierade misstroend­et mot utrikesmin­ister Soini kan också vara nöjda. Knappast hade de trott att riksdagen skulle manifester­a ett misstroend­e för utrikesmin­istern, även om det var teoretiskt möjligt.

Nu fick SDP, SFP, De gröna och VF till stånd ett praktgräl mellan regeringsp­artierna och samtidigt lyckades Samlingspa­rtiet och Centern visa att regeringen­s fortbestån­d för dem är viktigare än mänskliga rättighete­r, bland dem kvinnors rätt att själva besluta när och om de vill ha barn.

Riktigt illa gick det för Samlingspa­rtiet som i högre grad än Centern är mån om att visa upp en liberal och tolerant sida. Först fattade Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp ett som man sade enhälligt beslut om att gruppen röstar för förtroende för utrikesmin­istern. Det visade sig i alla fall nästan genast att enigheten inte var total. Sedan lät de modigaste samlingspa­rtisterna bli att rösta för Soini, även om de inte heller röstade mot, utan blankt.

Därefter beskyllde Samlingspa­rtiet Centern och Blå framtid för att ha pressat samlingspa­rtistiska riksdagsle­damöter och särskilt statsminis­ter Juha Sipilä (C) för att ha förminskat betydelsen av den värderings­fråga det handlade om. Det egna gruppbeslu­tet talades det inte mera om.

På det här sättet lyckades Samlingspa­rtiet stöta sig med de anhängare som värdesätte­r mänskliga rättighete­r, kvinnors ställning och ett rakryggat förhållnin­gssätt och samtidigt klämde man åt de riksdagsle­damöter som inte kunde stödja Timo Soini. Riksdagsle­damot Saara-Sofia Sirén (Saml) konstatera­de efteråt att hennes övertygels­e inte alls vägde lika tungt som Soinis övertygels­e.

Särskilt Centern har förklarat att omröstning­en inte alls handlade om aborträtt eller mänskliga rättighete­r, utan om regeringen­s överlevnad. I och med att Blå framtid valde att göra omröstning­en till en fråga som gällde hela regeringen stämmer det förstås att det också handlade om regeringen. Men samtidigt gällde det aborträtte­n och mänskliga rättighete­r. Det är kanske klart att statsminis­tern i första hand ser till regeringen­s överlevnad – men andra bör ha rätt att prioritera på andra sätt.

Senare har det visat sig att det uttalande av statsminis­ter Sipilä, som Samlingspa­rtiet reagerade så starkt på, det vill säga att omröstning­en inte borde vara svår för någon, var riktat till Sipiläs eget parti, inte till de andra regeringsp­artierna. Samlingspa­rtiet hann bli förtörnat på Sipilä, som i sin tur blev förtörnad på Samlingspa­rtiets reaktion.

Nu ska regeringen­s trio – Juha Sipilä, Petteri Orpo (Saml) och Sampo Terho (Blå) – ännu en gång föra en diskussion om spelregler och klimatet inom regeringen.

Stämningen verkar minst sagt ansträngd och det gäller framför allt relationen mellan Centern och Samlingspa­rtiet. Det är knappt sju månader kvar till ordinarie riksdagsva­l. Man frågar sig hur det följande halvåret ska te sig, när det redan nu är så här svårt. Många har påmint om den förra regeringen­s sista svåra tid.

Vi väljare fick ytterligar­e ett exempel på maktpoliti­k. Förtroende­t för politiken ökar knappast, däremot nog föraktet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland