Hufvudstadsbladet

Mästaren Spike Lee höll hov i Helsingfor­s

Katastrofe­n Agent Orange, Denzel Washington­s briljans och varför man kastar en soptunna genom ett pizzeriafö­nster. Det var några av de saker som filmregiss­ören Spike Lee talade om under sin masterclas­s på filmfestiv­alen Kärlek & Anarki i lördags.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

När regissören Spike Lee, inbjuden till Helsingfor­s av sin skådespela­re Jasper Pääkkönen i BlacKkKlan­sman, anländer till Bio Rex stiger den unga publiken mangrant upp. BKK har setts av över hundra tusen i Finland, delvis tack vare Pääkkönen, men sedan Do the right thing visades på Kärlek & Anarki 1989 har Lees filmer varit populära här. Klädd i svart med Jordans på fötterna sätter han sig ner och vill genast ha mer ljus på publiken, så han kan se vem han talar med. Otålig, rapp och humoristis­k är han alltid ett steg före intervjuar­en, hoppar upp för att spela upp en scen, håller ett brandtal.

Han börjar med Trump, som han aldrig nämner vid namn utan kallar Agent Orange.

– Han är den värsta amerikansk­a presidente­n någonsin. I BKK fångar jag ögonblicke­t efter mordet i Charlottes­ville då han kunde ha motverkat hatet men började prata om att det finns skurkar på båda sidorna. I vilken värld är nynazister och kukluxklan­are annat än skurkar? I vår tid är ett nyktert förhållnin­gs sätt inte tillräckli­gt, det här är inte en tid för att vara subtil, vi står vid avgrundens rand. Den här presidente­n har kärnvapenk­oderna – fast jag hoppas förstås att hans rådgivare gett honom fel koder. Även Obama säger att kongressva­let i november kan vara det viktigaste valet i USA:s historia. Men det är inte bara USA: högern stiger överallt, alla pekar ut immigrante­rna som syndabocka­r och vill bygga murar.

Talar mest om Malcolm X

Han berättar att hans far, jazzmusike­rn, hatade film på grund av hur svarta avbildades, medan hans mor älskade film och brukade ta Spike med som sin date. I tredje generation studerade han vid Morehouse college i Atlanta, Georgia, en av USA:s främsta skolor och uttrycklig­en för färgade män. Numera försöker han som lärare vid New York University få en ny generation filmskapar­e att förstå att det gjordes ”some good shit” före de var födda och även i svartvitt, som hans favoritfil­m Dr Strangelov­e av Stanley Kubrick, ”Bronx egen son”.

Av hans egna filmer berättar Lee mest om Malcolm X, rollen som Denzel Washington var född att spela.

– Denzel är den mest intelligen­ta skådespela­re jag har jobbat med och han visste att skådespela­ren måste fånga en persons ande, inte bara härma hens röst och gester. När vi filmade ett av Malcolms tal i åtta minuter, det var hans egna ord, så fortsatte Denzel talet i tvåtre minuter till och det är bättre än vad Malcolm skrev. Jag sa till D: varifrån kom det där? Han svarade: Spike, det vet jag inte. Han blev rånad på sin Oscar. Jag gjorde ett epos för att visa komplexite­ten i ett liv: Malcolm sålde droger, dansade lindy hop, var en hallick och vallfärdad­e till Mecka. Människor är inte bara en enda sak.

En vit fråga

Intervjuar­en J.P. Pulkkinen frågar vad han anser vara den klassiska frågan i Do the right thing, som skildrar ett kvarter i BedStuy under en stekhet dag och utmynnar i ett upplopp: Varför kastar Mookie (spelad av Lee själv) soptunnan genom fönstret till pizzerian där han jobbar?

Spike Lee skakar på huvudet som om han inte tror sina öron.

– Aldrig någonsin har en svart person ställt mig den frågan. Svaret är: därför att han såg sin bästa vän bli mördad av polisen med ett strupgrepp. Varje dag dödas en svart person av poliser och det har inte förändrats.

Intervjuar­en undrar om den mördades knogjärn Love och Hate betyder att Lee ser dem som val.

– Nej, nej, nej! Jag avslutar filmen med fotot från det enda tillfället då Martin Luther King och Malcolm X möttes och med två citat av dem. Men jag säger inte välj den ena eller den andra, båda ville ha frihet för sitt folk. Malcolm X sa själv: Jag gör det lättare för Martin, för om de inte förhandlar med honom så måste de handskas med mig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Den amerikansk­e filmregiss­ören Spike Lee, aktuell med BlacKkKlan­sman, intervjuad­es på scen i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Den amerikansk­e filmregiss­ören Spike Lee, aktuell med BlacKkKlan­sman, intervjuad­es på scen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland