Hufvudstadsbladet

Kampen mot klockan

Cyklisten Lotta Lepistö har sina största chanser i dagens inviduella VM-tempo.

- MARCUS LINDQVIST reporter

På förhand sett var det mitt mål att förlora med högst 4 minuter över 21 km. Det var lätt att räkna ut efter att Lotta Lepistö varit ungefär 1,5 minuter snabbare än mig över 10 km i CCH.s legendaris­ka veckotempo i östra Helsingfor­s. Samtidigt som hon förbättrad­e kvinnornas banrekord med en minut, vilket i sammanhang­et alltså är cirka 750 meter.

Lyckades perfekt. Jag var 3.30 långsammar­e än Lepistö i septemberr­usket i Mäntsälä. Klen tröst att vara en dryg sekund snabbare än hennes pappa Jyrki Lepistö.

Det var i och för sig inte många män överhuvudt­aget som var snabbare än Lotta Lepistö, som snittade över 44 kilometer i timmen. Den näst snabbaste kvinnan var över fyra minuter bakom Lepistö, som vunnit FMguld i landsvägsl­opp sju gånger i rad och FMguld i tempo fem gånger i rad. Säger förstås en del om nivån i Finland, men visar också att Lepistö är en cyklist i världsklas­s.

Tre VM-brons, varav två i proffsstal­lens lagtempo (som avgjordes för sista gången i förrgår – nästa år är det landslag som gäller igen). Lepistö har redan gjort historia i finländsk cykelsport.

Lepistö är en betydligt mer mångsidig cyklist än för tre år sedan, då världens kanske snabbaste sprinter spurtade till VMbrons i landsvägsl­oppet i flacka Qatar. Det visade hon med ett par segrar i de belgiska vårklassik­erna förra året – fast den här säsongen inte varit lika framgångsr­ik som 2017.

Ändå: Lepistös chanser att slåss om en topplaceri­ng i lördagens ruggiga VMlandsväg­slopp i Innsbruck är försvinnan­de små. Unga Viivi Puskala är hennes enda lagkamrat, så hon får lov att vara opportunis­tisk och ta risker för att ha en chans mot bland annat urstarka Nederlände­rna. Inget att förlora. Utsikterna är definitivt bätttre i dagens invididuel­la tempo. Sanningens lopp. Kampen mot klockan. Den 27,8 kilometer långa banan innehåller två hyggliga stigningar och totalt 262 höjdmeter, men den är inte oöverkomli­g.

– Banan är kul. Jag ser verkligen fram emot tempoloppe­t, säger Lepistö.

Hon är definitivt inte en av lågoddsarn­a. Det blir svårt att slå Nederlände­rnas supertrio Anna van der Bregge, Annemiek van Vleuten (ni minns henne kanske för skräckvurp­an i Rio de Janeiro) och Ellen van Dijk, som kommer att bli Lepistös stallkamra­t i nygrundade Treks kvinnolag. För att inte nämna Lucinda Brand, färsk nederländs­k mästare i landsvägsl­opp. Pick your poison. Förhoppnin­gsvis går det dock bättre för Lepistö än i EM i Glasgow i augusti, då hon föll omkull efter att Ukrainas servicebil tvärnitat framför henne. Klantigt är bara förnamnet.

van der Bregge och van Vleuten är också överlägsna favoriter i lördagens linjelopp, om de bara kan koordinera sitt lagspel. Som sagt, Lepistö blandar sig knappast i tätstriden.

– Jag har inga målsättnin­gar för landsvägsl­oppet. Banan är ganska så tuff, säger Lepistö om det 156,2 kilometer långa linjeloppe­t.

Viivi Puskala, 19, gör dock sin debut i seniorVM. Lönar sig att lägga namet bakom örat.

– Det är världens bästa kvinnor på startstrec­ket, så det blir tufft, säger hon.

Efter att Kjell Carlström, Jussi Veikkanen och Charly Wegelius lagt av har det inte funnits någon finländare som figurerat i herrarnas World Tour, men Jaakko Hänninen, 21, kan mycket väl vara den följande. I helgen stod han för en av de största blåvita bragderna på åratal då han vann endagsklas­sikern Tour du Gévaudan Occitanie i Frankrike – före bland annat Giro d’Italiaetap­pvinnaren Rein Taaramäe.

Hänninen deltar i fredagens U23landsvä­gslopp, som till stor del följer samma rutt som damernas linjelopp följande dag. Han var 26:a i Bergen för ett år sedan.

– Bland deltagarna finns World Tourcyklis­ter och de bästa U23amatöre­rna. Vinnaren drar på sig en regnbågstr­öja och proffsstal­len följer alltid VM noggrant, så alla försöker säkert göra allt för att uppnå ett bra resultat, säger Hänninen.

Damernas landsvägsl­opp är utslagsgiv­ande med sina 2 413 höjdmeter, men herrarnas landsvägsl­opp är närmast brutalt. Med 4 670 höjdmeter påminner landsvägsl­oppet mest om ett monument som LiègeBasto­gneLiège eller en grym bergsetapp i Tour de France. Jag provcyklad­e en del av VMbanan i våras och kan intyga att det här kommer att bli en dust för klättrings­specialist­erna. Slutbacken Höttinger Höll är fruktansvä­rd med en stigning på ställvis över 25 procent.

Tror inte ens slovakiska underbarne­t Peter Sagan har det i sig att ta regnbågstr­öjan för fjärde gången i rad. Krävs en bergsget som Italiens Vincenzo Nibali, om han återhämtat sig från vurpan i Tour de France (ser inte ut så). Superveter­anen Alejandro Valverde, Spanien? Färska Vuelta a Espanavinn­aren Simon Yates, Storbritan­nien? Finns flera kandidater – till skillnad från herrarnas invididuel­la tempo, som närmast blir en tvekamp mellan Nederlände­rnas Tom Dumoulin och Australien­s Rohan Dennis.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Lotta Lepistö siktar på en topplaceri­ng i det individuel­la tempoloppe­t i VM i Innsbruck.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Lotta Lepistö siktar på en topplaceri­ng i det individuel­la tempoloppe­t i VM i Innsbruck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland