Hufvudstadsbladet

Protektion­istisk Trump roade och förfärade på FN-möte

-

När Donald Trump talade till FN:s generalför­samling bemöttes han först med skratt. Men i det protektion­istiska talet gick USA:s president också till hårt angrepp mot Iran. – Vi ber alla länder att isolera Irans regim så länge de terroriser­ar världen.

När Donald Trump gick upp i talarstole­n inledde han med att berömma sig själv och sin regering, vilket lockade till högljudda skratt bland diplomater­na.

– På mindre än två år har vår regering gjort mer än nästan alla tidigare regeringar tidigare gjort, sade Trump innan skratten tog vid.

När kammaren lugnat ner sig sade den amerikansk­e presidente­n att han inte väntat sig den reaktionen – och fortsatte med att lista ekonomiska siffror han påstod var nya rekord.

Hyllade Kim

Efter att ha hyllat Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för hans mod, och att länderna har kommit närmare varandra, var det i det närmaste slut på vänlighete­rna mot omvärlden.

– Robotar och raketer flyger inte längre i alla olika riktningar, och våra fångar har släppts. Sanktioner­na kommer att ligga kvar till dess Nordkoreas kärnvapenp­rogram är stängt, sade Trump, som sedan gick hårt åt Iran.

– USA kommer att agera för att skapa fred i Syrien. Det måste inkludera planer för att sätta stopp för Irans korrupta regim som inte respektera­r sina grannar. I stället plundrar Irans ledning sitt lands naturresur­ser för att sprida våld och oro över regionen, sade han.

Det hade spekulerat­s om ett möte mellan Trump och Irans president Hassan Rohani i samband med årets FN-vecka i New York. Men tidigare på dagen meddelade båda sidor att det inte är aktuellt.

– Ledarna har plundrat landet på tillgångar för att berika sig själva, upprepade Trump och tillade:

– Irans folk får betala dyrt för det. Det är därför många länder i regionen stödde mitt beslut att dra USA ur Iranavtale­t. Vi ber alla länder att isolera Irans regim så länge de terroriser­ar världen.

Starkt protektion­istisk

Den övervägand­e tonen i talet var starkt protektion­istisk. USA kommer ”inte längre att låta sig plundras av utlandet”, inte be om ursäkt för att landet försvarar sig och ”alltid att agera i vårt eget nationella intresse”, enligt Trump, som även försvarade sin planerade mur mot Mexiko.

– Illegal invandring och flödet av droger måste stoppas. Bara genom att upprätthål­la gränserna kan vi behålla vår välfärd.

I enlighet med den linjen kommer USA under nuvarande regering inte att återgå till den internatio­nella brottmålsd­omstolen och bara att ge bistånd till de länder som respektera­r landet och dess värderinga­r. USA kommer även att ytterligar­e se över sina bidrag till FN.

Allt för att världen ska bli en bättre plats, enligt Donald Trump.

– Vi måste bestämma oss för vilken värld vi vill lämna till våra barn, avslutade han.tt

 ?? DRew
Foto: tt/RichaRd ?? – Vi kommer alltid att agera i vårt eget nationella intresse, framhöll USA:s president Donald Trump i FN:s generalför­samling.
DRew Foto: tt/RichaRd – Vi kommer alltid att agera i vårt eget nationella intresse, framhöll USA:s president Donald Trump i FN:s generalför­samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland