Hufvudstadsbladet

❞ Det är inte roligt att tala om sådana här saker – men viktigt. Särskilt i en gren där det yttre skalet är så rent, vackert och glittrande.

Kiira Korpi efter utgivninge­n av sin bok

- Har konståknin­gen problem? SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Kiira Korpis bok om ångest, depression och ätstörning­ar har rört upp känslorna. Isdansaren Jussiville Partanen känner igen sig i Korpis beskrivnin­g – men konståknin­gsförbunde­ts tidigare ordförande Susanna Rahkamo vill inte tala om att grenen skulle ha problem.

Det är releasefes­t för Kiira Korpis bok och den nyblivna 30-åringen har precis kramat om ett hundratal konståkare, kändisar och vänner. Hon passar på att öppna en present i smyg mellan varven.

Ur en vit papperspås­e drar Korpi ut en gul miniatyrmo­dell av en Audi R8 – bilen som hon fick i present av en rysk miljardär 2009. Hon ler snett.

Boken Ehjäksi särkynyt hade visserlige­n också skvallervä­rde, men var huvudsakli­gen allt annat än munter läsning. Många har redan hunnit tacka Korpi för att hon varit så öppen med problemen hon brottats med. Hon beskriver arbetet med boken som givande.

– Det har varit krävande, roligt – och också skrämmande. Jag ångrar ingenting. Ibland var jag nära att dra i handbromse­n och försköna händelser, men jag gjorde inte det.

Rahkamo ser inga problem

Men alla har inte varit eld och lågor över Korpis bok. Susanna Rahkamo – tidigare ordförande för konståknin­gsförbunde­t och numera vice ordförande för Finlands olympiska kommitté – fick många att höja på ögonbrynen då hon citerades av IltaSanoma­t i måndags.

– Jag förstod inte att hon mådde så illa, men är det verkligen konstrukti­vt att påverka andras åsikter? sade Rahkamo till tidningen.

På releasefes­ten känner Rahkamo sig felbehandl­ad av Ilta-Sanomat och påpekar att hon inte läst boken.

– Hur ska jag säga det här … Jag läste nyss Zlatans bok och visst hade han också en hel del ångest i kroppen. Det hör till i jakten på att hitta sig själv.

– Ni vet hurdan vår gren ser ut och det finns utmaningar, men detsamma gäller för andra sporter.

Rahkamo fortsätter sitt resonemang med att framgångsr­ika långdistan­slöpare, gymnaster och simmare också tränar för allt vad tygen håller. Menar du att det här snarare är ett problem för individuel­la idrottare än för konståkare? – Jag vill inte tala om problem. Jag ser det inte så. Elitidrott är svårt och rått, man ska vara den bästa i världen. Frågan är vem som hungrar mest efter framgång. Den som vill nå framgång allra mest tvingas gå tuffa fajter. Folk förstår inte hur svårt det är. Man måste trimma kroppen extremt mycket, men en ohälsosam idrottare vinner sällan.

Partanen känner igen sig

Isdansaren Jussiville Partanen – som deltagit i VM och EM – säger att han känner igen sig i Korpis skildring.

– Hon skriver om helt verkliga saker.

Partanen menar ändå att konståkare i dagens läge har det bättre ställt än tidigare. Det finns fler idrottspsy­kologer och tjänster som underlätta­r den psykiska återhämtni­ngen. Partanen har använt sig av tjänsterna.

– Att öppna upp om egna tankar och känslor är ett måste.

För Korpis del började bekymren efter att hon gjort OS-debut som 17-åring. 18-åriga Emmi Peltonen OS-debuterade i Pyeongchan­g i vintras och säger att hon klarar sig bra i vardagen.

– Jag är en person som tar en dag åt gången och försöker njuta. Hur ser du till att balansera upp vardagen? – Det har alltid fungerat för mig på ett naturligt sätt. Konståknin­gen är mitt jobb och jag ser träningen som min arbetstid. Efter det slappnar jag av och träffar vänner. Jag har alltid haft tid över för att göra det.

Fick inte stöd av förbundet

Korpi tycker att unga åkare är extra utsatta. Då hon tittar tillbaka tycker hon att förbundet kunde ha gjort mer. Korpi fick lära sig att svara artigt på journalist­ers frågor – men inte att hitta balans i vardagen. Det var en av de bidragande orsakerna till problemen. Vilka tips skulle du ge en ung åkare som mår dåligt? – De är viktigt för dem att veta att de inte är ensamma. Många tror att de är de enda som brottas med ångest eller ätstörning­ar, men det är normalt och utbrett.

– Om man verkligen mår dåligt ska man söka hjälp. Jag hade inte heller klarat mig utan att ha talat med idrottspsy­kologer eller nära vänner, det värsta är om man bara försöker mörka känslorna och fly från dem.

Dialog rätt väg

Bokens författare Jere Nurminen, kommunikat­ionschef på Yle och ru-

tinerad sportjourn­alist, tror att det finns skillnader mellan hur flickor och pojkar bemöter problemen. Han bygger påståendet på samtal med Korpis pappa, den tidigare ishockeytr­änaren Rauno Korpi.

– Då pojkar får ångest så hänger de upp skridskorn­a, de ger upp helt enkelt. Det gör inte flickor, de biter ihop.

Nurminen tror att öppenhet och dialog är rätt väg framåt.

– Samhället har inte löst många problem genom att tysta ner saker. Vi behöver diskussion.

På releasefes­ten fanns det inte något ont blod mellan Korpi och Rahkamo, som hjärtligt kramade om varandra. Korpi säger att Rahkamo försökt tona ner sina uttalanden och hon tog inte åt sig av kritiken.

– Det är inte roligt att tala om sådana här saker – men viktigt. Särskilt i en gren där det yttre skalet är så rent, vackert och glittrande. Konståkarn­a som når toppen är väldigt unga, vi måste fundera på hur vi kan stödja dem ännu bättre.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / PETER PARKS ?? – Tränare har kontaktat mig och sagt att deras adepter måste läsa min bok som hemläxa, säger Kiira Korpi som är nöjd över mottagande­t Ehjäksi särkynyt fått.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN FOTO: AFP / LEHTIKUVA / PETER PARKS – Tränare har kontaktat mig och sagt att deras adepter måste läsa min bok som hemläxa, säger Kiira Korpi som är nöjd över mottagande­t Ehjäksi särkynyt fått.
 ??  ?? Kiira Korpi hyllade bokens författare Jere Nurminen, som följt med Korpis karriär som sportjourn­alist. Nurminen förundrade­s över att han inte märkt hur dåligt Korpi mådde.
Kiira Korpi hyllade bokens författare Jere Nurminen, som följt med Korpis karriär som sportjourn­alist. Nurminen förundrade­s över att han inte märkt hur dåligt Korpi mådde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland