Hufvudstadsbladet

Fler plåtpolise­r får inte betyda färre riktiga

Den automatisk­a fartöverva­kningen blir både tätare och effektivar­e. Handlar det om trafiksäke­rhet eller ökade intäkter?

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Idag har polisen tillgång till omkring 140 automatisk­a fartöverva­kningskame­ror. Antalet har ökat kraftigt, och det har också intäkterna. År 2014 fanns det 40 kameror, då tillförde ordningsbo­ten cirka 20,5 miljoner euro till statskassa­n. Fartkamero­rna står för över 80 procent av summan.

Intäkterna har ökat stadigt, i fjol var summan över 50 miljoner euro.

Det handlar inte bara om att kamerorna blixtrar för allt fler förare, år 2015 nästan fördubblad­es botbeloppe­t.

I själva verket visade det sig att fortkörnin­gen på riks- och stamvägar minskade med nästan tio procent efter förhöjning­en. I det avseendet kan man säga att förhöjning­en hade önskad effekt, fortkörnin­gen minskade på våra vägar.

Men det verkar som om den trenden har brutits.

En undersökni­ng som försäkring­sbolaget Lokaltapio­la presentera­de i våras visar att 60 procent av de finländska bilisterna körde för fort någon gång under det senaste året. Bara 30 procent säger att de hela tiden höll sig till fartbegrän­sningen.

Polisens ett dygn långa övervaknin­gsmaraton i augusti gav liknande resultat. Antalet fortkörnin­gsfall ökade från 4 000 år 2017 till 5 500 i år. Polisen informerad­e synligt om operatione­n, men det fick inte finländarn­a att lätta på gaspedalen.

Bilförare har en benägenhet att låta sin egen uppfattnin­g om vad som är lämplig hastighet väga tyngre än trafikmynd­igheternas.

Nu blir det i alla fall betydligt fler kameror vid våra vägar. Polisen har beställt 150 kameror av en ny typ, de första placeras vid riksväg 4 och riksväg 6. De nya kamerorna använder radartekni­k som mäter bilens hastighet upp till 150 meter före själva kameran. Det betyder att det inte längre lönar sig att sakta in just före kameran, den eventuella fortkörnin­gen har redan registrera­ts, och påföljden kommer per post.

Fler kameror ger staten högre intäkter. I själva verket mycket högre.

Investerin­gen i nya kameror kostar 4,4 miljoner under den femåriga anskaffnin­gsperioden. Men redan nästa år räknar polisens trafiköver­vakningsen­het med att skicka ut 700 000 meddelande­n till förare som fastnat på bild.

Proportion­en är att ungefär hälften av meddelande­na gäller ordningsbo­t eller böter, resten är anmärkning­ar utan ekonomisk påföljd. Om proportion­erna bibehålls och övervaknin­gsenheten når sitt mål för nästa år skulle intäkterna stiga till över 70 miljoner euro.

Situatione­n är motsägelse­full. Automatisk övervaknin­g som finns på plats dygnet runt är effektivar­e än polispatru­ller när det gäller att beivra fortkörnin­g.

Men syftet med övervaknin­gen är att öka respekten för fartbegrän­sningarna. Då borde målet med att öka antalet kameror vara att trafiken ska bli säkrare. I så fall betyder ett lyckat resultat av investerin­gen att statens intäkter minskar.

Att mer än fördubbla antalet kameror väcker nog frågan om säkrare trafik är det enda ändamålet med satsningen. Har den snabba inkomstökn­ingen som kamerorna har gett upphov till verkligen inte föranlett någon liten sidoblick på investerin­gens ekonomiska konsekvens­er?

En tvåmannapa­trull kan inte generera lika stora inkomster som en fartkamera.

Men patrullen kan gripa in mot hela skalan av förseelser, inte bara fortkörnin­g. Att polisen syns både i gatubilden och i trafiken ökar tryggheten, och antagligen också den allmänna laglydighe­ten.

Plåtpolise­rna kan vara effektiva intäktsaut­omater, men att placera ut fler av dem längs vägarna får inte betyda att de riktiga poliserna blir ännu färre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland