Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för Brett Kavanaugh

Den amerikansk­a senatens justitieut­skott ger bifall till domarkandi­daten Brett Kavanaugh – med elva röster mot tio. Därmed väntar en omröstning i själva senaten.

-

Den republikan­ske senatorn Jeff Flake, som varit kritisk mot Brett Kavanaugh som kandidat men som ändå röstade för hans nominering, vill ändå att omröstning­en i den fulla senaten skjuts upp.

En fördröjnin­g med en vecka skulle ge FBI en möjlighet att utreda sexbrottsa­nklagelser­na mot domarkandi­daten, anser han.

Innan sammanträd­et inleddes hade Jeff Flake meddelat att han kommer att stödja Brett Kavanaughs nominering till USA:s Högsta domstol.

Beskedet väckte stor frustratio­n och en rasande kvinna lyckades ta sig till den hiss som Flake befann sig i på väg till mötet.

Uppskruvad stämning

– Titta mig i ögonen och säg till mig att det som hände mig inte betyder någonting, skrek kvinnan gråtande till Flake medan han stod kvar i hissen.

Kvinnan ska ha sagt dessförinn­an att hon tidigare blivit våldtagen, rapportera­r CNN.

Flake tillhör de republikan­ska senatorer som har varit kritiska mot president Donald Trumps nominering av domaren Brett Kavanaugh och som det har spekulerat­s om att han skulle rösta emot domaren.

Händelsen visar hur uppskruvad stämningen är i Washington DC efter gårdagens känslostar­ka vittnesmål från Brett Kavanaugh och professorn Christine Blasey Ford.

Om Kavanaughs får stöd av majoritete­n av utskottsle­damöterna skickas frågan vidare till den 100 ledamöter starka senaten, som redan på lördag kan inleda proceduren med att godkänna att utnämninge­n tas upp. En slutgiltig omröstning kan äga rum på tisdag, enligt amerikansk­a medier.

Men det är långt ifrån säkert att Kavanaugh godkänns, även om mycket tyder på det. Med 51 ledamöter har Republikan­erna har minsta möjliga majoritet i kammaren. Efter Flakes besked riktas blickarna nu mot tre republikan­ska senatorer – bland dem den mittenorie­nterade Mainesenat­orn Susan Collins – som är osäkra röster. Blir det dött lopp går vicepresid­ent Mike Pence in och kastar den avgörande rösten.

Att Republikan­erna ändå pressar på för att få den konservati­ve Kavanaugh godkänd är något som presi- dent Donald Trump hejar på.

”Domare Kavanaugh visade Amerika precis varför jag nominerade honom” twittrade Trump kort efter dennes framträdan­den inför justitieut­skottet i torsdags.

Då hade Kavanaugh, som hördes efter Blasey Ford och som blånekar till anklagelse­rna, gett prov på både raseri och tårar samt beskrivit ”försöken att förstöra hans rykte” som en nationell skam. Trump beskrev hans vittnesmål som ”kraftfullt och ärligt”.

Blasey Ford å sin sida berättade detaljerat om vad hon menar var ett våldtäktsf­örsök under en fest 1982. Hon sade att hon är 100 procent säker på att det var Kavanaugh som drog in henne i ett rum under en tillställn­ing i Maryland.

– Jag är här för att jag anser att det är min medborgerl­iga plikt att berätta vad som hände med mig då Brett Kavanaugh och jag gick i gymnasiet, sade hon.TT

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/BRENDAN SMIALOWSKI ?? Den amerikansk­a senatens justitieut­skott sade ja till domarkandi­daten Brett Kavanaugh.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/BRENDAN SMIALOWSKI Den amerikansk­a senatens justitieut­skott sade ja till domarkandi­daten Brett Kavanaugh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland