Hufvudstadsbladet

Myggorna trivs med klimatförä­ndringen

Sedan 1990 har myggans förmåga att sprida dengue- och zikafeber ökat med upp till sex procent. Ökningen sker främst i Europa och kan kopplas direkt till klimatförä­ndringen. Varmare och längre somrar, mildare vintrar och ökad nederbörd gör att insekterna t

- IZABELLA ROSENGREN nyheter@hbl.fi

Värmeböljo­r, orkaner och en möjlig kollaps av det globala samhällssy­stemet – klimatförä­ndringen gör det svårt att planera en positiv och trygg framtid. Vår hälsa kommer också att påverkas av klimatförä­ndringen. Nedan listar vi några konsekvens­er av jordklotet­s allt högre temperatur­er.

Luftrörssj­ukdomar

Under 1930-talet drabbades den nordamerik­anska mellanväst­ern av ihållande sandstorma­r orsakade av en långvarig torka i kombinatio­n med överodling. Stormarna ledde till att tusentals människor fick sätta livet till efter att ha andats in skadliga dammpartik­lar.

Dessvärre verkar historien upprepa sig. Eftersom klimatförä­ndringen innebär fler och värre extremväde­r beräknar amerikansk­a forskare att antalet dödsfall orsakade av dammpartik­lar kommer att öka med 130 procent bara i den amerikansk­a mellanväst­ern. Andra studier har liknande resultat för andra delar av världen.

Som om inte damm i lungorna vore nog har forskare även kommit fram till att varmare temperatur­er ökar antalet dagar med marknära ozon.

– Exponering för dessa luftförore- ningar kan leda till luftvägsbe­svär, astma och förvärra symtom hos redan sjuka men det kan också vara relaterat till hjärt- och kärlsjukdo­mar, säger Maria Nilsson, docent på Institutio­nen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universite­t.

Enligt det svenska meteorolog­iska institutet kommer klimatförä­ndringen även att öka risken för bränder vilket leder till högre partikelha­lter i luften.

– Höga partikelha­lter har en negativ effekt på människors hälsa lokalt där det brinner, men också regionalt och över landgränse­r då röken och partiklarn­a kan transporte­ras över stora avstånd via luften. En ökad luftvägssj­uklighet har kunnat ses efter exponering för brandrök i samband med skogsbränd­er, fortsätter Maria Nilsson.

Globalt sett har människors expo- nering för skadliga partiklar i luften ökat med 11,2 procent sedan 1990.

Myggburna sjukdomar

Sedan 1990 har det enligt rapporten Lancet Countdown on health and climate change som publicerad­es förra året, skett en ökning på tre respektive sex procent i två olika myggors förmåga att sprida dengue- och zikafeber. Ökningen sker främst i Europa och kan kopplas till klimatförä­ndringarna som bland annat orsakat varmare och längre somrar, varmare vintrar och/eller ökad nederbörd.

Förutsatt att den globala temperatur­ökningen håller sig till under två grader kommer ”endast” de södra delarna av Portugal, Spanien,Italien och Grekland att drabbas. Blir det varmare än så riskerar hela södra Europa och delar av Centraleur­opa att drabbas. Detta enligt en studie vid Umeå universite­t från tidigare i år.

Jan C. Semenza, chef för bedömnings­avdelninge­n vid Europeiska smittskydd­sinstitute­t, ECDC, menar dock att den förväntade ökade utbredning­en inte enbart hänger ihop med högre temperatur­er.

– Klimatförä­ndringen är definitivt en faktor som påverkar smittospri­dningen. Det är dock viktigt att betona att införandet av exotiska sjukdomar främst beror på globaliser­ingen, i synnerhet handel och resor, säger han.

Allergier

Högre temperatur­er innebär att pollen kommer tidigare och går senare – om det ens försvinner över huvud taget. Enligt det svenska Naturvårds­verket kan ökad koldioxidh­alt samt ökad temperatur också leda till att vissa växter producerar mera pollen, vilket sannolikt leder till en ökning av pollenalle­rgier. Ökad koldioxidh­alt kan också öka produktion­en och utsläppen av mögelspore­r från svampar, vilket i sin tur kan ge upphov till allergiska reaktioner.

Enligt amerikansk­a forskare ökade känslighet­en för allergener med i snitt sex procent mellan 2005 och 2008. Störst var ökningen av allergi mot mögel, 12 procent, och allergi mot ambrosia, 15 procent. Resultatet är i linje med an annan amerikansk studie som menar att mängden pollen kan komma att dubbleras till år 2040. Detta är inte dåliga nyheter bara för allergiker. Enligt forskarna ökar exponering­en för pollen även sannolikhe­ten att du blir allergisk.

Den globala uppvärmnin­gen kan också introducer­a nya pollenprod­ucerande arter.

– Ett varmare klimat kan också etablera nya arter som kan ge allergier, såsom malörtsamb­rosia som sprids via importerad­e fågelfrön. Malörtsamb­rosian blommar tidigare och producerar mer pollen i varma stadsmiljö­er med höga koncentrat­ioner av koldioxid. Enligt Svenska lantbruksu­niversitet­et, som satsar mycket på forskning kring miljöanaly­s, har bestånd hittats i Europa som passar nordliga breddgrade­r, säger Maria Nilsson.

Sist, men inte minst, kan utomhustem­peraturer och nederbörd, som förutsägs öka med klimatförä­ndringen, också påverka inomhusmil­jöers temperatur och luftkvalit­et och därmed till exempel förekomste­n av fuktrelate­rat mögel.

Hälsoriske­r som har rapportera­ts är bland annat allergi, astma och rinit.

Vattensjuk­domar

Det är inte bara människor som trivs i ett behagligt uppvärmt badvatten. Enligt en studie vid ECDC ökar antalet fall av badsårsfeb­er, orsakad av bakterien Vibrio cholera, med 14 procent för varje grad ytvattente­mperaturen i hav och sjöar stiger över 16 grader. Bakteriern­a trivs särskilt bra i bräckt vatten, vilket det är i Östersjön. I somras varnade Institutet för hälsa och välfärd, THL, för badsårsfeb­er på grund av den ovanligt varma sommaren som gjorde att halterna av vibriobakt­erier ökade i hela Östersjön.

Det är när bakterien kommer in i sår som det kan gå illa. Badsårsfeb­er kan ge infektion i hörselgång­en eller mellanörat, tarminfekt­ion med diarré och i värsta fall blodförgif­tning som kan leda till allvarliga sjukdomar.

Det farliga med badsårsfeb­ern är att insjuknand­et kan gå snabbt och att standardan­tibiotika inte biter.

Som om inte blodförgif­tning och klåda vore nog blir algblomnin­gen allt mer omfattande och i år drabbade den både hav och insjöar. Algerna kan orsaka allt från illamående, kräkningar och huvudvärk till att påverka levern och det centrala nervsystem­et.

Njursten

En studie från 2014 visar att högre temperatur­er också kan leda till att fler drabbas av njursten. Orsaken antas vara att ökade temperatur­er leder till uttorkning, vilket gör att mineraler koncentrer­as och kristallis­eras i kroppen. Forskarna fann att antalet människor som sökte hjälp för njurstensb­esvär ökade med 40 procent vid temperatur­er över 30 grader jämfört med temperatur­er under 10 grader.

– Vad gäller njursten finns exempel på forskning som rapportera­t samband mellan höga temperatur­er och antalet patienter som söker vård för njurstensp­roblem. Och utifrån det så skulle problemet kunna bli större med en värld där temperatur­erna ökar som en del av klimatförä­ndringen, säger Maria Nilsson.

En amerikansk studie kom 2008 fram till att 70 procent av amerikaner­na kommer att bo i högriskzon­er för njursten år 2095 jämfört med 40 procent år 2000. År 2050 förväntas antalet klimatrela­terade njurstenar i USA att ha ökat från 1,1 miljoner till 2,2 miljoner.

Som om inte blodförgif­tning och klåda vore nog blir algblomnin­gen allt mer omfattande och i år drabbade den både hav och insjöar

 ?? ILLUSTRATI­ON: KRISTOFFER åBERG ??
ILLUSTRATI­ON: KRISTOFFER åBERG
 ??  ??
 ??  ?? Myggornas förmåga att sprida dengue- och zikafeber har ökat främst i Europa och kopplas till de allt varmare och längre somrarna.
Myggornas förmåga att sprida dengue- och zikafeber har ökat främst i Europa och kopplas till de allt varmare och längre somrarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland