Hufvudstadsbladet

Halla-aho vill ha lantbruket ut ur EU:s inre marknad

HBL inleder serie med partiledar­intervjuer

- Det har också frågats. TEXT SYLVIA BJON FOTO LEIF WECKSTRöM

Kan man samtidigt vara protektion­istisk och anse att fattiga länder ska klara sig med mer handel?

Ja, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho, som i HBL:s serie med partiledar­intervjuer ger sin syn på Afrikas och Europas framtid.

Halla-aho är ”försiktigt positiv” till den protektion­istiska handelspol­itik som USA slagit in på.

Han är också kritisk till att EU är en ”apparat som cirkulerar jordbrukss­töd”.

– Vår åsikt är att jordbruket borde separeras från den inre marknaden.

I fråga om protektion­ismen kan Afrika vara ett föremål för undantag, säger Halla-aho.

– Där måste man räkna in den utveckling­spolitiska aspekten. Det är inte jämförbart med handeln mellan Kina, Europa och USA. Det är en strategisk fördel att Afrika kommer på fötter, eftersom där råder en utmaning i befolkning­sökningen och trycket på migratione­n.

”Finland är inte skyldigt till världens problem”, sade Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Hallaaho då riksdagsgr­uppen inledde terminen.

Det skedde efter en sommar då nationalis­terna gett stormvarni­ng inför nästa Europaval. Sannfinlän­darna, Sverigedem­okraterna och flera andra vill skapa en stor, samlad grupp av nationalis­tiska och EU-skeptiska partier, för att förändra inifrån.

– Vi är nu i en helt annan situation än före förra EU-valet. Då hade jag varit mer pessimisti­sk, för det verkade finnas bara en riktning, mer integratio­n i EU. Men efter eurokrisen, och särskilt efter migrations­vågen 2015 föddes nya skiljelinj­er och alternativ. Nu behöver man inte nödvändigt­vis välja mellan att lämna EU eller stanna, utan i stället vilken väg EU ska gå, säger Halla-aho. Har ni alltså bytt strategi från att tala om EU-utträde till att ändra EU inifrån? – Min egen åsikt är att Finland borde träda ut, men jag ser inte det som realistisk­t inom den nära framtiden. En stor del av finländarn­a ser EU som en säkerhetsp­olitisk fråga, ända sedan vi gick med i EU av identitets­skäl, för att andligt bli en del av väst. Det är visserlige­n förlegat, men det tycks fortfarand­e väga tungt i den allmänna opinionen. Men som jag sade: Nu har det öppnats upp fler alternativ inom ramarna för EU än det fanns för några år sedan.

När de brittiska partierna försvinner ur parlamente­t efter brexit blir det oundviklig­en en plats för förändring, säger Halla-aho.

I nuläget är till exempel Sannfinlän­darna, Sverigedem­okraterna, Dansk Folkeparti och polska Lag och rättvisa i en grupp, medan partier som italienska Lega Nord och de nederländs­ka och österrikis­ka frihetspar­tierna är i en annan. Halla-aho går inte in på att säga vad läget är med enskilda partier.

– Det råder ändå ett brett samförstån­d om att det inte får gå som efter förra valet, då partier med liknande tankar som vi splittrade­s på fyra, fem olika partigrupp­er. Storleken har betydelse i parlamente­t, för när man är i med i en stor referensgr­upp kan man påverka mer. Man måste gå efter minsta gemensamma nämnare i stället för att se på skillnader­na, säger Halla-aho. Finns det någon gräns eller knäckfråga för samarbete? Är Kremltillv­ända partier något som Sannfinlän­darna passar ihop med? – Det där är mer en geografisk fråga än en fråga om politiska partigräns­er. I söder är man mer Kremltillv­änd än i nord, och ju längre man kommer från den ryska gränsen, ju mindre tycks det vara en ödesfråga. Men det där har blivit ett slagträ som används för att stämpla nationalis­tiska partier och skrämma väljarna, fast de politiska prioritete­rna är på annat håll. Det är för övrigt intressant att det frågas av oss – lika bra kan man fråga Samlingspa­rtiet hur fint det går med Viktor Órban ...

– ... Eller Socialdemo­kraterna hur väl de passar med de slovakiska socialdemo­kraterna. Nå, inte har jag något vettigt att tillägga till det.

Om inte det, så måste vi klargöra vilken bild av Europa och världen det egentligen är fråga om – var klämmer skon? Hur ser EU ut om tio år i Sannfinlän­darnas vision? Halla-aho klagar ofta att han blir tillfrågad mest om invandring­politik. I den första av HBL:s partiledar­intervjuer ställer vi alltså inte frågor om invandring, utan om hur världen borde se ut. Skulle ni ändra på EU:s grundfördr­ag? – Grundfördr­agen lämnar mycket att önska, men en sak är att det borde finnas en mekanism för att lämna euron. Nu finns ingen, om man inte lämnar hela EU. Men i den allmänna opinionen, enligt eurobarome­tern, är tre fjärdedela­r av finländarn­a positiva till euron. – Vi måste utgå från vår uppfattnin­g om vad som är bra för finländarn­a, och inte springa efter den allmänna opinionen. Ofta hänvisar man ändå till den bara när den

passar ens egna åsikter. En majoritet av finländarn­a är också för att sätta dem som fått negativt asylbesked i förvar, men det talas det inte lika mycket om. Vi anser att man borde träda ut ur euron, men det vore populistis­kt att driva det om man inte först tar ställning till att ändra grundfördr­aget.

Halla-aho kokar ner sin vision om EU i framtiden till att unionen ska fokusera enbart på ”det som ger ett mervärde”. Vad är det då – vad ska finnas kvar i EU-budgeten och vad ska inte finnas? – EU är i grunden en apparat som cirkulerar jordbruks- och regionstöd, säger Halla-aho, som anser att Finland borde driva den hårdaste linjen då det gäller att anpassa budgeten efter brexit.

– Vår åsikt är att jordbruket borde separeras från den inre marknaden helt och hållet. I Finland råder sådana omständigh­eter för jordbruket att det inte har någon framtid på marknadsvi­llkor i den inre marknaden. Jordbruket berör också vår interna försörjnin­gsberedska­p och säkerhet.

Halla-aho ser bevakninge­n av de yttre gränserna som ett mervärde EU ska sköta, och de gemensamma politiska besluten om vad som ska ske med de flyktingar som plockas upp i Medelhavet – närmare bestämt att de ska föras tillbaka, inte föras in i Europa.

– EU:s närregione­r är också något som det lönar sig att arbeta med aktivt. Det är till fördel för alla parter att unionen har så välmående närregione­r som möjligt, till exempel i Mellanöste­rn och i Nordafrika, och att det råder sådana samhällen där som man kan idka handel med och samarbeta med. Sådana saker ska EU satsa på. Vad är satsningen på närområden­a i praktiken? – Man måste försöka få Afrika och Nordafrika på väg mot ekonomisk tillväxt på ett sunt sätt, genom att främja handel. Man borde tänka som Kina gjort under de senaste åren, närma sig via investerin­gar och öppna den europeiska marknaden för import. Vi ska sluta med den postkoloni­alistiska välgörarme­ntalitet som stämplat biståndspo­litiken. Det enda sättet att angripa orsakerna till välfärdsmi­grationen är att förbättra omständigh­eterna i hemlandet. Finns det inte kolonialis­tiska drag om man tar efter Kina? – Jag menar närmast det affärsinri­ktade tänkandet. Klart att Kina försöker främja sin egen position, men Europa ska inte syssla med några stormaktsp­olitiska motiv. Det är fråga om att hitta mer hållbara lösningar än biståndet hittills. Men protektion­ismen då? Utveckling­sländerna har råvaror och jordbruksp­rodukter att exportera – är du protektion­ist eller inte? – Man ska inte tänka så att Afrikas öde är att alltid exportera råvaror och mat. Det behövs mångsidig handel, det är inte så svartvitt att man antingen är protektion­istisk eller inte. Om man tänker på globaliser­ingen som helhet har den inte varit bra, den har lett till att tillverkni­ng flytt Europa och andra västländer, och det har fått samhälleli­ga efterdynin­gar. Folk betalar mindre för varor men lever i större osäkerhet själva. Jag är därför försiktigt positiv till protektion­ism via tullar. På kort sikt drabbar det produktion­skedjor som redan går över gränserna, men på längre sikt är det bra med närproduce­rat.

I utveckling­ssyfte kan Afrika än-

då vara ett undantag, tillägger Halla-aho.

– Där måste man räkna in den utveckling­spolitiska aspekten. Det är inte jämförbart med handeln mellan Kina, Europa och USA. Det är en strategisk fördel att Afrika kommer på fötter, eftersom där råder en utmaning i befolkning­sökningen och trycket på migratione­n.

Befolkning­sökningen, och kvinnors reprodukti­va hälsa, har varit ett föremål för traditione­llt multilater­alt bistånd, bland annat via FN:s organisati­oner. Det har ändå blivit nedskuret de senaste åren. Afrikas befolkning kan enligt FN fördubblas fram till år 2050. Anser du inte att reprodukti­v hälsa är ett försvarbar­t föremål för traditione­llt bistånd, om den ekonomiska tillväxten föds för långsamt? – Det behövs samarbete, men resultaten av traditione­llt bistånd har inte varit särskilt uppmuntran­de. Det är fortfarand­e en befolkning­sexplosion på gång och länderna kan alltjämt inte försörja befolkning­en, därför är jag mer positiv till handel. Sannfinlän­darna har föreslagit att biståndet skulle vara frivilligt för skattebeta­lare, som skulle kunna kruxa för om man vill betala det eller inte. Skulle du själv betala frivilligt bistånd? – Det där är inte på något sätt relevant. Man kan väl fråga en politiker hur denne själv agerar? – Vår poäng är, att om människor faktiskt vill betala bistånd så får man ju ihop summan. Och om människor inte vill det, är det då inte märkligt att ha det i statsbudge­ten. Vår utgångspun­kt är att samhället har vissa grunduppdr­ag, och att vi bara ska använda pengar vi faktiskt har. Om vi tar lån varje år och betalar bistånd, så har vi inte ens betalat det med våra egna pengar. I EU:s närområden finns ändå stora flyktinglä­ger där det behövs humanitär hjälp för att flyktingar­na ska kunna leva där. Behövs bistånd för det? – Att hantera kriser är en annan sak än bistånd. Det är klart att det behövs större satsningar på UNHCR:s verksamhet i flyktinglä­gren, så att inte omständigh­eterna där leder människor till ohanterlig migration i Europa. Men det är inte en biståndsfr­åga. Anslagen till FN:s flyktingve­rksamhet finns i budgeten under rubriken ”egentligt utveckling­ssamarbete”. – Alltså: svar ja – man bör finansiera det. Om man ser på världens 65 miljoner flyktingar, så är det i alla händelser en majoritet som blir kvar i flyktinglä­gren. Det är huvudorsak­en till att vi motsätter oss humanitär invandring – det är ekonomiskt mest ineffektiv­t. Är finansieri­ngen till flyktinglä­gren tillräckli­g?

– Nej, den är ju ständigt för liten. För dem som är i lägren behövs skolgång och sysselsätt­ning. Är det inte snabbare att ta kvotflykti­ngar till redan befintliga samhällen än att bygga upp i nya läger? – Men ju mer vi fokuserar på dem som kommer hit via humanitär invandring, desto mindre är fokus på den majoritet som ändå är kvar i lägren. Hur vi än gör, är den andel som erbjuds asyl en försvinnan­de liten del av alla. Vem hjälper vi då – en promille, plus det gäng som har pengar nog att ta sig till Europa själva? Är det hållbart att flytta en liten procent till världens förorter för att marginalis­eras? De resurser som läggs på det kan läggas på lägren, och det kräver att den humanitära migratione­n tar slut, också kvotflykti­ngar. Jag kommer inte på en enda ekvation, där de pengar som går till humanitär invandring inte skulle vara bort från hjälpen till närområden­a. Finns det någon punkt då ni ser att Finland har det så bra att vi också kan förbättra världen? – Att förbättra världen hör inte till våra basfunktio­ner, men vi har inte heller någon sådan inställnin­g att vi inte skulle kunna hjälpa. Vi har inte högljutt krävt mer pengar för flyktinglä­gren, men om man vill hjälpa där, krävs att den humanitära invandring­en tar slut. Vi tror också på att det finns många win-win-lösningar, som handeln.

Att förbättra världen hör inte till våra basfunktio­ner, men vi har inte heller någon sådan inställnin­g att vi inte skulle kunna hjälpa.

 ??  ??
 ??  ?? Flyktinglä­gren lider av kronisk resursbris­t, enligt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho. – Vi har inte högljutt krävt mer■ pengar för flyktinglä­gren, men om man vill hjälpa där, krävs att den humanitära invandring­en tar slut, säger han.
Flyktinglä­gren lider av kronisk resursbris­t, enligt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho. – Vi har inte högljutt krävt mer■ pengar för flyktinglä­gren, men om man vill hjälpa där, krävs att den humanitära invandring­en tar slut, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland