Hufvudstadsbladet

Framgångsr­eceptet ”öppnar väldiga möjlighete­r”

I simtränare­n Marko Malvelas och Mimosa Jallows träningsfi­losofi förenas kropp, sinne och den sociala omgivninge­n till en helhet. – Många har en alltför smal syn på människans prestation­sförmåga, säger Malvela.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Den 5 augusti krossade Mimosa Jallow en barriär, då hon simmade till EM-brons på 50 m ryggsim i Glasgow. Resultatet av att hon vågat drömma, fokuserat på sina målsättnin­gar och litat på sin tränare och sitt eget omdöme.

– Jag har lärt mig att verkligen känna min kropp först under de senaste åren. Det är ett slags mognadspro­cess. Förut krävdes det ofta att Make gav mig råd, säger Jallow, 24.

– Kroppen och sinnet för en kontinuerl­ig dialog. Numera vet jag om kroppen behöver vila eller om det bara är frågan om att jag inte har lust att träna.

Annorlunda träningsry­tm

Malvelas och Jallows träningsup­plägg följer inte de traditione­lla riktlinjer­na som etablerade­s i Sovjetunio­nen i mitten av förra århundrade­t och som fortfarand­e utgör grundvalar­na för i praktiken all träningslä­ra. Hon tränar ofta och hårt.

– Jag försöker tänka hur människan kan utvecklas med hjälp av evolutions­biologi. Vi är skapade för att hantera daglig stress. Människan har under den största delen av sin existens varit en jägare och en samlare, säger simtränare­n Marko Malvela.

– Men stressen varvas med vila. Stenålders­människan gick inte ut för att fälla en mammut när han var trött, utan vilade först.

Nära tävlingsfa­rt

Komplicera­t? För metaforisk­t? I simmarens vardag framstår filosofin som betydligt enklare, nästan logisk.

– Om vi har som mål att Mimosa simmar ett nytt nordiskt rekord, vill jag att hon simmar den farten som krävs så många gånger som möjligt i träning. Hon tränar inte enligt det klassiska konceptet: först sex månader lugnt, tre månader för att förbereda sig för tävling och tre månader för att toppa formen, säger Malvela.

– Jag vill att tävlingsfa­rten blir så lätt som möjligt. Hon simmar inte med full fart, men hårt varje dag.

Den ryska fysiologen Leo Matvejev lanserade det som kallas periodiser­ing, med grundträni­ngsperiod, mikrocykle­r och makrocykle­r. I praktiken innebär det att idrottsutö­varen tränar ett år för att vara i toppform under en specifik tävling.

Skärpt hela tiden

Numera tar allt fler elittränar­e avstånd från den traditione­lla träningsmo­dellen. I Malvelas och Jallows träningsup­plägg är hon aldrig långt ifrån toppformen. I vilket skede som helst under säsongen kan Jallow simma fort, vilket också mentalt är viktigt för henne.

– Det är lätt att irra bort sig ifall man har ett avlägset mål. Jag vill hela tiden ha målsättnin­gar längs med vägen mot mitt stora mål, säger Jallow.

Här gäller det förstås att lyssna till sin kropp. Grundträni­ng går att göra fast man är trött. För att köra träning i tävlingsfa­rt måste kroppen vara i rätt läge.

– Ifall det känns som att jag har gett allt i en träning kan jag slå av takten för resten av träningspa­sset. Make säger alltid att jag ska kunna återhämta mig till följande dags träning, säger Jallow.

Utvidgat synfält

Malvela är van vid att utmana de etablerade sanningarn­a. Han betonar att kropp och sinne utgör en helhet som inte går att skilja åt.

– Många har en alltför smal syn på människans prestation­sförmåga. Träningen grundar sig fortfarand­e på de stora principern­a från 1960- och 1970-talet. Vi är vana vid att se uthållighe­t, styrka och snabbhet som skilda fysiska egenskaper, men glömmer alltför ofta att de fysiska egenskaper­na inte existerar i ett tomrum, säger han.

– Förut såg man människan som en maskin. I dag kan vi se människan som ett neuronnät som för en dialog med sin omgivning. Det öppnar oändliga möjlighete­r.

Nya stimulanse­r

Både Jallow och Malvela deltog i konferense­n Nordic Business Forum i Helsingfor­s, där de bland annat deltog i en paneldebat­t om att maximera människans prestation­sförmåga med hjälp av hjärnforsk­ning och artificiel­l intelligen­s. Jallow klarade sig galant i den främmande omgivninge­n, vilket är ytterligar­e en del av Malvelas synsätt där kroppen, sinnet och den sociala omgivninge­n utgör en helhet.

– Jag var nervös på förhand, för jag har ingen erfarenhet av affärsvärl­den. Jag klarade mig ändå bra och tror det gav mig en hel del också med tanke på simningen, säger Jallow.

Mental tränare i ligalag

Malvela är främst känd som tränare för elitsimmar­e som Jallow och Ari-Pekka Liukkonen, men den här säsongen anställdes han också som mental tränare för ishockeyla­get JYP. Han är övertygad om att samma synsätt fungerar lika bra i simning som i andra idrottsgre­nar.

– En människa är en människa. Men det viktigaste är att tro på sig själv och det man gör, säger Malvela.

Jallow har hittat ett fungerande koncept som hon litar på – och som bevisligen ger resultat. Det innebär också att hon har hundraproc­entig fokus på sina målsättnin­gar och planerar sin fritid på simningens villkor.

– Jag har det hela tiden i bakhuvudet att jag ska klara av att simma hårt i följande träningspa­ss, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Mimosa Jallow har två EM-brons i lång bana, i mixed stafett och 50 m rygg.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Mimosa Jallow har två EM-brons i lång bana, i mixed stafett och 50 m rygg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland