Hufvudstadsbladet

KalPa överraskad­e HIFK

Anton Lundell var mycket nära att göra karriärens första ligamål då HIFK och KalPa drabbade samman i går kväll. Men efter två bortdömda mål tappade Helsingfor­slaget den röda tråden och gästerna kom åt att tvinga matchen till förlängnin­g och straffar.

- VILLE BENGS

Inför gårdagens möte mellan HIFK och KalPa hyllades hemmalaget­s mästerskap­strupp från 1998 som firar sitt tjugoårsju­bileum i år. En av de som fick publiken att jubla högljutt var kanadensar­en Bob Halkidis som, trots att endast spelat en säsong för Helsingfor­sklubben, lämnade ett bestående intryck hos supportrar­na.

Lite av Halkidis tuffa anda skulle HIFK ha behövt mot KalPa, då gästerna snodde i väg segern med 3–2 efter förlängnin­g och straffar. Det var andra förlusten i följd för IFK som på fredag besegrades av Pelicans i Lahtis. Trots den svidande förlusten förlängde IFK sin poängsvit till sju matcher.

– Det var en blygsam och trött prestation av oss. Den första perioden såg ännu ut som det bör, kommentera­r HIFK:s tränare Ari-Pekka Selin efter matchen.

Lundell fortsätter jaga mål

Hemmalaget såg mycket hungrigt ut under de första 20 minuterna av matchen och lyckades få pucken i mål tre gånger – men endast ett mål räknades. Både Anton Lundell och Lennart Petrell tände mållyktan, men efter videograns­kning dömdes bägge situatione­r som sparkar. För den 16-åriga Lundell som gjorde sin andra match i Ligan skulle fullträffe­n ha varit karriärens första.

– Jag är inte helt säker om det var en spark. Pucken blev någonstans vid målvaktens ben efter mitt skott och tydligen träffade jag den. Jag försöker göra ett nytt så fort jag kan, säger Lundell målmedvete­t.

– Det är mycket roligt att spela i Ligan. Det gäller att ge sitt yttersta och visa vad man kan då man får chansen.

Lundell förutspås att kunna vara nästa inhemska supertalan­g och tränare Selin gillar vad han ser i forwarden. Lundell har för tillfället röjt sig en plats i truppen.

– Med tanke på hans ålder och erfarenhet ser spelet mycket moget ut. Han debuterade väl i Lahtis och var även bättre mot KalPa. Han förtjänade att få vara på isen under förlängnin­gen och försöka på en straff, säger tränare Selin om Lundell.

Straffar avgör

I den andra och tredje perioden tappade HIFK röda tråden i spelet och det såg tidvis mycket rörigt ut på isen. KalPa spelade klok bortahocke­y och kvitterade först med mål av Otto Leskinen och tog sedan ledningen efter Eetu Luostarine­ns fullträff. Men efter timeout, med sex spelare på isen, frälste Juho Keränen, som styrde in Teemu Eronens skott från blålinjen, hemmalaget med en minut och 51 sekunder kvar av ordinarie speltid.

– Vi har mycket att förbättra, men jag ser mycket potential i laget. Vi har klarat av att vända svåra situatione­r till seger och för det lyfter jag hatten, säger KalPas tränare Sami Kapanen.

Förlängnin­gen var underhålla­nde och fartfylld och det såg ut som att nästan allt var tillåtet på isen, ingen av de två huvuddomar­na vågade blåsa och avgöra spelet. Dock producerad­es inga mål och det krävdes sex par av straffskyt­tar för att avgöra drabbninge­n. Det var KalPas Alexandre Texier som stod för segermålet.

– Ifall man söker efter något positivt så kan vår sena kvittering och målvakten Markus Ruusus prestation nämnas, konstatera­r IFK:s Selin.

?? Foto: Jussi nukAri / LeHtikuvA ?? HIFK:s Anton Lundell fick spela tolv minuter mot KalPa och noterades för tre skott och ett bortdömt mål.