Hufvudstadsbladet

Den stora trädromane­n

Det finns böcker som man både vill sluka och suga på så länge det går. Richard Powers National Book Award-vinnare och Man Booker-nominerade The Overstory är en sådan bok.

- Richard Powers The Overstory W. W. Norton 2018 BO PETTERSSON kultur@hbl.fi

Länge har man i amerikansk­a litteratur­kretsar talat om ”GAN” och vem som har skrivit eller kunde skriva den. GAN står för The Great American Novel, den stora amerikansk­a romanen. Hemingway tyckte ju att saken var klar (även om han inte använde begreppet): Mark Twain har skrivit den och den heter Huckleberr­y Finns äventyr. Andra tycker att den amerikansk­a romanen med stort R är Melvilles Moby Dick eller att den ännu inte är skriven.

Amerikanen Richard Powers (f. 1957), en spränglärd men inkännande författare från Mellanväst­ern, har skrivit ett dussin romaner, ofta med avstamp i någon vetenskap. Kanske den kändaste hittills är Galatea 2.2, där en man som heter Richard Powers försöker lära datorn Helen skriva en roman och både han och datorn lär sig mer än de kan tänka sig.

Nu har Powers skrivit sin tyngst vägande roman, alla kategorier. Titeln The Overstory är ett nyord på basen av understory, som betyder underveget­ation, och innebär alltså ungefär Trädens berättelse, den historia som står ovanför (och under) människan och i mycket övergår hennes förstånd. Det handlar alltså om trädens roll i USA:s och mänsklighe­tens historia. Denna femhundras­idiga roman är självklart Den stora trädromane­n (alltså inte bara amerikansk­a) och en värdig aspirant för GAN. En annan viktig amerikansk trädroman är för övrigt Ursula K. Le Guins Berättelse­n är världens språk (The Telling, 2000, sv. 2005), även om den inte hör till Le Guins bästa böcker.

Människor och träd

The Overstory har fyra avdelninga­r: Rötter, Stam, Krona och Frön. Den första innehåller nio livshistor­ier om olika slags förhålland­e till träd, från besatthet till totalt ointresse. Fem män och fyra kvinnor drabbas av olika trädslag, såsom kastanj, mullbär, lönn, lind och Douglasgra­n, på de mest oväntade, men trovärdiga sätt. De är vanliga och ovanliga amerikaner från olika delar av landet, bland andra en Vietmanvet­eran, en kvinnlig ingenjör med kinesiskt påbrå, en partypingl­a som nästan dör av en elektrisk chock, en rullstolsb­unden genialisk datorspels­innovatör och en halvdöv, halvt autistisk trädforska­re. Det är deras berättelse­r som sedan korsar varandra i resten romanen, framför allt i den långa avdelninge­n Stam, för att sedan nå olika slags klimax eller fullbordan i Krona och Frön.

Själva uppbyggnad­en är alltså kanske inte speciellt originell, med undantag av den genomgåend­e träd metaforike­n. Men Powers personbesk­rivningar och lakoniskt färgstarka språk gör att alla nio blir levande och man som läsare börjar känna för dem alla – vilket inte är illa när det gäller så många huvudperso­ner. Man vill sluka boken, men på samma gång läsa den så noggrant det går, för skildringe­n är rik och exakt och till och med dialogen känns trovärdig.

Kanske mest rörande är trädfors karen Patricia Westerford, som förståelig­t nog genom sin forskning får presentera de flesta fakta om träd. Själv störs jag inte just av de insmugglad­e lärdomarna, som visar att Powers som vanligt kan sin sak. Han har tydligt läst Peter Wohllebens Trädens hemliga liv eller åtminstone det mesta Wohlleben läst och mycket annat. Dessutom har han uppenbarli­gen själv vandrat i skogar i åratal för att lära sig om träd, med alla sinnen öppna. Det handlar om centrala lärdomar om träd som vi borde ta till oss: om deras förbluffan­de kognitiva förmåga, ändamålsen­liga sätt att leva, symbios med varandra och insekter och djur, deras betydelse för naturen under och efter deras liv, men framför allt om deras utsatthet som äventyrar allt liv på jorden.

Att kunna berätta

Nu kan någon tycka att man inte vill bli skriven på näsan. Nej, men när någon gör det så bra som Powers så vill man gärna lära sig – speciellt om man inser att vi inte har mycket tid kvar för att rå om vår planet. Men förstås är Powers också medveten om att man måste ha en bra historia om man vill att budskapet ska gå fram. Så visst har romanen en central intrig och den handlar inte särskilt överraskan­de om ekoaktivis­m. Men Powers är realist in i fingerspet­sarna och därför handlar det inte om blåögda drömmar som förändrar världen utan om deras konsekvens­er i den värld vi lever i.

I likhet med Le Guin skriver Powers också explicit om hur viktiga berättelse­r är. Han för fram något som inte ens litteratur­forskare alltid tycks förstå: hur enögt största delen av all litteratur handlar om fjäderlösa varelser på två ben, att människans arvsmassa ännu till en fjärdedel är densamma som trädens, att primater har formats av träd längre än Homo sapiens har funnits. Powers förstår att om han vill visa att vi ska kunna frångå Rockefelle­rs svar på frågan hur mycket är tillräckli­gt – ”Bara lite till” – måste han göra det genom en fängslande historia med levande personer. Därför låter vi läsare dem gärna lära oss att Ovidius hade rätt när han i sin berättelse­samling Metamorfos­er skrev om hur människan förvandlas till djur eller växter. På den vägen är vi alla, på ett eller annat sätt.

Egentligen är det detsamma om Powers får Man Bookerpris­et eller inte. (Förra året gick det till en amerikan, George Saunders för Lincoln i bardo, så kanske Powers redan därför är utspelad.) Det viktigaste är att romanen läses, inte bara för att den är en betydande roman som berikar alla läsare både som läsuppleve­lse och som ögonöppnar­e, utan för att så många som möjligt kan svara på frågan som ställdes Rockefelle­r med ”Bara lite mindre”.

Powers för fram något som inte ens litteratur­forskare alltid tycks förstå: hur enögt största delen av all litteratur handlar om fjäderlösa varelser på två ben, att människans arvsmassa ännu till en fjärdedel är densamma som trädens, att primater har formats av träd längre än Homo sapiens har funnits.

 ?? FOTO: DAVE WILLMAN/MOSTPHOTOS ?? Richard Powers har skrivit om trädens roll i USA:s och mänsklighe­tens historia. Denna femhundras­idiga roman är självklart Den stora trädromane­n (alltså inte bara amerikansk­a) och en värdig aspirant för titeln The Great American Novel.
FOTO: DAVE WILLMAN/MOSTPHOTOS Richard Powers har skrivit om trädens roll i USA:s och mänsklighe­tens historia. Denna femhundras­idiga roman är självklart Den stora trädromane­n (alltså inte bara amerikansk­a) och en värdig aspirant för titeln The Great American Novel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland