Hufvudstadsbladet

En his(s)nande resa för den flinka

- Lars söderfjeLL Aktiechef, Ålandsbank­en

”Hur troligt är det då att Kone och Thyssen kommer att slå sina påsar ihop? Strukturel­lt verkar en affär fullt logisk. Det finns sannolikt också synergier i serviceaff­ären, som potentiell­t kan vara betydande. Frågan är närmast hur en affär ska gå att motivera finansiell­t.”

Världens aktiemarkn­ader hade svårt att ta ut färdriktni­ngen under veckan som gick. Efter relativt stora rörelser slutade de flesta marknader nära oförändrad­e nivåer för veckan – vilket dock i många fall är nära historiska rekordnivå­er. Helsingfor­sbörsen var inget undantag (marginellt nedåt), men trots små indexrörel­ser var veckan inte att betrakta som händelsefa­ttig.

Kone hade sin årliga träff med investerar­e och analytiker på tisdagen, och det fanns nog vissa förväntnin­gar på att bolaget skulle hissa upp målsättnin­garna för de kommande åren. När dagen i allt väsentligt visade sig vara av utbildning­skaraktär och inga nya mål presentera­des (de befintliga målsättnin­garna upprepades) inleddes en nedgång på som mest 6 procent jämfört med måndagens stängnings­kurs.

När det på torsdagen blev publikt att konkurrent­en ThyssenKru­pp avser att dela upp koncernen i två separata företag började Koneaktien stiga igen baserat på spekulatio­ner om en framtida strukturaf­fär mellan bolagen. Uppgången från onsdagens lägsta nivåer blev drygt 7 procent innan vinsthemta­gningarna satte in. Den flinke aktiehandl­aren kunde därmed – med en god portion tur och skicklighe­t – tjäna cirka 13 procent på tre dagar genom att agera på nyhetsflöd­et kring Kone. I sanning en hisnande (eller kanske hiss-nande) resa!

Hur troligt är det då att Kone och Thyssen kommer att slå sina påsar ihop? Strukturel­lt verkar en affär fullt logisk – både geografisk­t och produktmäs­sigt ser verksamhet­erna ut att kompletter­a varandra. Det finns sannolikt också synergier i serviceaff­ären, som potentiell­t kan vara betydande. Det är inte heller troligt att konkurrens­myndighete­r skulle ha några avgörande invändning­ar mot en affär. Frågan är närmast hur en affär ska gå att motivera finansiell­t. ThyssenKru­pps hissdivisi­ons storlek innebär att ett bud sannolikt skulle behöva landa på minst 10 miljarder euro för att kunna accepteras. Även om Kone har en stark balansräkn­ing är det en stor tugga att svälja, och frågan är om nuvarande huvudägare är beredd att späda ut sitt ägande i en kapitalans­kaffning? Min tro är att det kan ske, men att det sannolikt kan ta lång tid innan en lämplig struktur på affären hittats.

En annan historia som fortsätter är den italienska ränteoron. På torsdagskv­ällen lade regeringen i Italien fram en budget med ett underskott på 2,4 procent – klart högre än de nivåer på 1,6–2,0 procent som både externa bedömare och finansmini­stern hoppats på. Den finansiell­a expansione­n oroade helt klart marknadern­a, och italienska obligation­sräntor steg med cirka 30 punkter under fredagen. Effekterna i Norden blev främst kännbara i banksektor­n, som sjönk till följd av ”smittorisk­en” från de sydeuropei­ska bankerna (trots att exponering­en mot Italien i våra banker är extremt låg).

Nästa vecka riktas uppmärksam­heten mot USA:s sysselsätt­ningsrappo­rt på fredag – månadens viktigaste händelse för de flesta investerar­e, då sambandet mellan sysselsätt­ningen och aktiemarkn­adens framgångar är starkt. Till skillnad från hissresorn­a i Kone och Italien verkar dock USA:s ekonomi ha fastnat på översta våningen. Vi hoppas att det dröjer innan det förändras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland