Hufvudstadsbladet

I princip kan vi nå klimatmåle­n, i praktiken inte

Solenergi blir mer konkurrens­kraftigt och utsläppsmå­len kan fortfarand­e nås. Dessvärre gör vi inte alls tillräckli­gt för att tygla klimatutma­ningen, visar färska rapporter.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Det går fortfarand­e att hejda klimatförä­ndringen. Europa kan bli kolneutral­t till 2050 och världen kan halvera sina utsläpp till 2030, visar forsknings­rapporter. Men i praktiken förutsätte­r det så stora och snabba omställnin­gar att vi har oddsen emot oss. Vi gör helt enkelt för lite, för långsamt, säger en forskare.

Strålande energifram­steg

Storbritan­nien har fått sin första solenergip­ark som genererar elektricit­et på marknadsvi­llkor. Energibola­get Anesco har byggt Clayhill solenergip­ark med en effekt på 10 megawatt plus en lagringsen­het på 6 megawatt. Det är lagringen som gör affären lönsam eftersom elen kan säljas när efterfråga­n är störst och priset högst, skriver PV Magazine.

Priset på solpaneler och batterier har rasat så dramatiskt de senaste åren att solenergin redan förser 2,7 miljoner brittiska hushåll med el. Hela 99 procent av den kapacitete­n har installera­ts under de åtta senaste åren. Ett femtontal andra subvention­sfria solenergip­arker byggs för närvarande runtom i Europa, uppger Bloomberg, och fler planeras.

EU kan strypa sina utsläpp...

Europa kan nolla sina nettoutslä­pp av växthusgas­er till 2050 med stärkt ekonomi och ökat välbefinna­nde som följd. Det hävdar tankesmedj­an European Climate Foundation och konsultbol­aget Climact i en rapport.

Då måste alla samhällsse­ktorer involveras och konsumtion­smönster ses över, ekonomin måste bli mer cirkulär, energispar­ande lösningar måste skalas upp, övergången till fossilfria bränslen måste försnabbas och kolsänkorn­a måste ökas.

Bland de sektorvisa mål studien rekommende­rar fastnar blicken på en dietutmani­ng: köttkonsum­tionen borde minska med 25 procent till 2030 och halveras till 2050. Samtidigt måste EU bli så gott som självförsö­rjande inom energi, vilket på sikt ska gynna unionens ekonomi och stärka dess ställning globalt.

På sikt blir kostnadern­a för omställnin­gen mindre än om vi ingenting gör och tvingas betala för skadorna, heter det. Även om omställnin­gen förutsätte­r omvälvande åtgärder låter det nästan lite för bra för att vara sant, och visst finns här en hake: samhället måste påbörja omställnin­gen genast, för de närmaste åren är avgörande.

För att vara ungefär i linje med 2050-målet måste EU skärpa sitt 2030-mål. I dag ligger det vid minus 40 procent jämfört med 1990 års nivå, men ribban borde höjas till 55-65 procent. Ändå protestera­r flera medlemslän­der högljutt redan mot kommission­ens betydligt försiktiga­re förslag på 45 procent.

...och världen kan halvera sina

Det går att halvera de globala klimatutsl­äppen redan till 2030, men det kräver en konsekvent politik och ett starkt ledarskap. Det framgår av en utredning som nätverket av miljötanke­smedjor Future Earth och jubileumsf­onden Sitra gjort.

Rapporten kartlägger åtgärder som behövs inom energi, jordbruk och livsmedels­produktion, industri, byggnader och trafik för att målet ska nås. Man påpekar att det sjunkande priset på förnybar energi trycker undan fossila bränslen från marknaden, men att subvention­er av fossila bränslen måste slopas och koldioxidu­tsläpp prissättas högre för att få upp tempot.

Teknisk utveckling kan bidra med en tredjedel av det som behövs för att uppnå Parisavtal­ets mål. Därtill kan tekniken indirekt minska utsläpp inom andra områden genom att främja nya konsumtion­svanor, skapa nya möjlighete­r för delningsek­onomi och stöda företag att övergå till en cirkulär ekonomi.

Även här har vi en hake: För att målen i Parisavtal­et ska kunna förverklig­as krävs att världens utsläpp börjar minska inom två år, och att de halveras före 2030.

Tillbaka till verklighet­en

Nästa vecka släpper FN:s klimatpane­l IPCC ”årtiondets viktigaste klimatrapp­ort”, en lunta som visar vad som behövs för att bromsa den globala uppvärmnin­gen till 1,5 grader. En preliminär version som läckt avslöjar att det är möjligt i princip men omöjligt i praktiken.

Den bilden bekräftar också Drew Shindell, en av författarn­a bakom IPCC-rapporten, för The Guardian.

– Det är exceptione­llt svårt att nå 1,5-gradersmål­et och vi är inte ens i närheten av det spår som leder dit.

Också IPCC tar fasta på att det fortfarand­e är tekniskt möjligt att nå ambitiösa klimatmål, men det förutsätte­r massiva omställnin­gar i hur mänsklighe­ten reser och bor,

Det går att halvera de globala klimatutsl­äppen redan till 2030, men det kräver en konsekvent politik och ett starkt ledarskap.

vad vi odlar och äter, och hur vi producerar energi. Vi har börjat för sent och gjort för lite.

Världens medeltempe­ratur har stigit från cirka 14 grader före industrial­iseringen till omkring 15 grader i dag. Parisavtal­et siktar på att uppvärmnin­gen stannar vid 15,5–16 grader. Den ökande koldioxidh­alten i atmosfären garanterar att temperatur­stegringen fortsätter ett bra tag till även om vi minskar växthusgas­utsläppen snabbt.

Shindell avslöjar inte detaljer i IPCC-rapporten, men påpekar att 1,5-gradersmål­et förutsätte­r att vi snabbt fasar ut all fossil energi och att utsläppen från bilar och flyg minskar drastiskt. Och även då borde vi fånga upp koldioxid från atmosfären och lagra den. Den här sortens systemskif­ten är långsamma, men vi har inte tiden på vår sida, säger han.

Under högkonjunk­turen de senaste åren har också Finlands ekonomi tagit ny fart, men samtidigt har energisekt­orns koldioxidu­tsläpp ökat, det senaste året med 8 procent, uppger Statistikc­entralen.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■Solenergit­ekniken har blivit klart förmånliga­re de senaste åren och numera finns redan solenergip­arker som fungerar på marknadsvi­llkor. Omställnin­gen mot ett kolsnålt samhälle går ändå så trögt att vi ser ut att missa de mest ambitiösa klimatmåle­n.
FOTO: TT-AP ■Solenergit­ekniken har blivit klart förmånliga­re de senaste åren och numera finns redan solenergip­arker som fungerar på marknadsvi­llkor. Omställnin­gen mot ett kolsnålt samhälle går ändå så trögt att vi ser ut att missa de mest ambitiösa klimatmåle­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland