Hufvudstadsbladet

Deckarkung­ens kamp mot högerextre­mister

Lisbeth Salander i all ära. Merparten av sitt liv ägnade den svenska författare­n och journalist­en Stieg Larsson åt kampen mot högerextre­ma krafter, vilket skildras i en ny dokumentär.

- HBL-TT/MIRANDA SIGANDER

Tricket var att stå kvar på parkeringe­n. En efter en kom de högerextre­ma deltagarna ut från mötet eller konserten. I skydd av mörkret kunde Stieg Larsson fotografer­a dem och föra protokoll över vem som snackade med vem. Långsamt och metodiskt bedrev han sin kartläggni­ng, från 1970-talet fram till sin död 2004, då han också hunnit grunda den antirasist­iska tidskrifte­n Expo.

I dokumentär­en Mannen som lekte med elden, som fick svensk biopremiär i fredags, snålas det inte på spänningsl­addade iscensättn­ingar av vad Stieg Larsson egentligen höll på med innan han blev känd över världen för sina historier om män som hatar kvinnor.

Följde SD

Inte minst Sverigedem­okraterna, med rötter i Bevara Sverige svensktrör­elsen följde han noga. Tillsamman­s med Mikael Ekman skrev han 2001 boken Sverigedem­okraterna.

– Det är också det som gör den här berättelse­n så relevant, speciellt nu med talmansval­et och regeringsb­ildning. Man skulle ju önska att alla som sitter i riksdagen ser filmen och funderar ett varv till över vad det här är för ett parti. Parallellt med det skapar vi också en berättelse om Sverige under 1980- och 90-talen, som jag hoppas att unga personer som inte var med då ska se, säger regissören Henrik Georgsson (Bron, Våra vänners liv).

Filmen skildrar också Larssons enorma arbetskapa­citet, på gott och ont. Före detta Expokolleg­or berättar i filmen om hur de kom på kant med honom när han inte kunde förstå att de inte längre orkade jobba dygnet runt och under dödshot.

– Han hade inga gränser. Men det funkar inte i längden, inte ens för ho-

nom. Det är tragiskt att han i stort sett jobbar ihjäl sig.

”Hade varit jätterik”

Det går förstås inte att göra en film om Stieg Larsson utan att inkludera Millennium. En sak som blir tydlig är att böckernas till synes sensatione­lla innehåll delvis är förankrat i verklighet­en.

– Han var en faktamänni­ska, en driven researcher i grunden och hade en enorm kunskap om samhällsfr­ågor som han får med sig in i böckerna. TT: Vad tror du att Stieg Larsson hade gjort nu om han inte hade dött? – Han hade varit jätterik nu. Men jag har svårt att tro att han skulle ha dragit sig tillbaka och legat vid en pool. Han hade säkert jobbat med Expo och dragit nytta av sin position som framgångsr­ik författare för att prata om det som han tyckte var viktigast. Dagens situation med högerextre­ma krafter på frammarsch överallt i Europa hade inte förvånat honom men det hade gjort honom mycket bekymrad.

 ?? FOTO: TT/SF STUDIOS ?? Stieg Larsson jobbade som grafiker■ på nyhetsbyrå­n TT i 20 år. Samtidigt lade han mycket tid och kraft på att kartlägga högerextre­mister i Sverige.
FOTO: TT/SF STUDIOS Stieg Larsson jobbade som grafiker■ på nyhetsbyrå­n TT i 20 år. Samtidigt lade han mycket tid och kraft på att kartlägga högerextre­mister i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland