Hufvudstadsbladet

Populister i Italien vill skrota vaccinerin­g

- Tt / elisa amorelli

Autism, tumörer och allergier. Det kopplade Femstjärne­rörelsen ihop med vaccin under den italienska valrörelse­n. Och sedan det populistis­ka partiet kom till makten har det tagit ett första steg mot att skrota den obligatori­ska vaccinerin­gen för barn helt, enligt en expert.

– Precis som andra populistis­ka partier gör de allt för att skapa misstro mot etablissem­anget, säger Andrea Grignolio, medicinsk historiker vid universite­tet Vita salute san Raffaele i Milano.

Efter ett mässlingsu­tbrott 2015 beslutade Italiens hälsodepar­tement att barn måste vaccineras mot tio olika sjukdomar för att få gå i skolan. Men det är en lag som Femstjärne­rörelsen och Lega vill ändra på. Sedan den populistis­ka koalitione­n tog makten i våras har de godkänt en mildare version och föräldrar tillåts numera att själva intyga att barnen har vaccinerat­s – utan krav på läkarintyg.

– Om man är emot vaccin kan man påstå att ens barn är vaccinerat utan att vara det. Det är första steget mot att avveckla lagen helt, tror Grignolio.

Förra året rapportera­des över 5 000 fall av mässling i Italien, den högsta siffran i EU efter Rumänien. Grigniolo ser det som en absolut följd av vaccinmots­tåndet och tror att utveckling­en kan komma att få stora konsekvens­er för folkhälsan.

– Om lagen avvecklas och regeringen inte gör en plan för att tillgodose föräldrar med faktabaser­ad informatio­n kan vi ha ett riktigt problem.

Misstron mot vaccin i Italien kan härledas tillbaka till 1998, då en studie av den brittiske läkaren Andrew Wakefield fick genomslag. Wakefield larmade där om ett möjligt samband mellan mässlingsv­accinet MPR för barn och autism – en koppling som snabbt förkastade­s av andra forskare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland