Hufvudstadsbladet

Bokpaket ska inspirera barnfamilj­er att läsa

Alla nyfödda barn kommer från nästa år att få ett bokpaket på rådgivning­en. Det ska inspirera föräldrar att läsa böcker för barnen, helst varje dag.

- PETRA MIETTINEN

Det treåriga projektet En läsgåva till barnet kommer att innehålla två helt nya barnböcker som delas ut till alla barn som föds under åren 2019−2021. Familjerna får en läsväska på barnrådgiv­ningen. Läsgåvan syftar till att öka högläsning­en i småbarnsfa­miljer och inspirera till gemensamma lässtunder redan från barnets första tid.

− En läsgåva till barnet är ett komplement till det kvalitativ­t högtståend­e rådgivning­sarbetet. Jag är verkligt glad för Kulturfond­ens satsning på barnfamilj­er och tror att den kommer att ha effekt på finländarn­as läsvanor, säger familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko.

Enligt forskning har läsningen i familjerna minskat betydligt under senare år. I många europeiska länder har man noterat trenden och redan i flera år haft bokprogram där man delat ut läsgåvor.

– Speciellt hoppas vi att läsgåvan ska uppskattas i familjer där man inte annars läser böcker. I Tyskland, där man redan i flera års tid har delat ut läsgåvor, har andelen familjer som inte alls läser böcker för barn halverats, så vi vet att bokpaketet gör skillnad, säger projektche­f Emmi Jäkkö på Läscentrum

Bokpaketet som delas ut i Finland görs i två versioner, en finsk- och en svensksprå­kig. Paketet ska bestå av en nyskriven bok med rim och ramsor för babyer och en samlingsbo­k med ett urval godnattsag­or som passar för lite större barn. Författarn­a till böckerna är ännu inte valda.

– Jag tänker mig att sagoboken innehåller mellan fem och åtta sagor, beroende på längden. Det får inte bli en för tjock bok, utan en som passar i handen på barn. Innehållet ska vara vardagsnär­a och beskriva nutiden, vi vill skapa en modern bok som dagens föräldrar ska kunna känna igen sig i, förklarar Jäkkö.

Projektet förverklig­as av Läscentrum och finansiera­s av Finska Kulturfond­en. Utöver böckerna får familjerna också ett läsmått, verskort och en inbjudan till biblioteke­t. Böckerna delas ut i de kommuner där rådgivning­arna går med i projektet och tar sig tid att prata om vikten av att läsa med föräldrarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland