Hufvudstadsbladet

Trump utreds för skattebrot­t

President Donald Trumps tidigare affärer utreds för eventuella brott av skattemynd­igheterna i delstaten i New York efter en granskning av The New York Times.

- TT

Enligt tidningen finns inslag av ”direkta bedrägerie­r” – men en advokat förnekar att Donald Trump varit delaktig i några felaktighe­ter.

Det handlar om åtgärder för att undgå skatt när familjen Trump delade upp arvet efter presidente­ns pappa Fred Trump på 1990-talet. The New York Times (NYT) skriver att Donald Trump fick ut minst 413 miljoner dollar (cirka 370 miljarder euro) i dagens dollarvärd­e från pappans fastighets­imperium, tills stor del genom att smita från skatter.

Enligt NYT förde Fred Trump (som dog 1999) och hans fru Mary Trump (som dog 2000) över en förmögenhe­t på totalt över en miljard dollar till sina barn.

Tidningen skriver att det finns inslag av ”direkta bedrägerie­r” i familjens agerande och Fred Trumps barn fick större arv än de borde genom att inte betala de skatter som lagarna kräver. Donald Trump och hans syskon satte bland annat upp ett blufföreta­g för att dölja miljoner i gåvor från föräldrarn­a, enligt granskning­en.

Nu har alltså skattemynd­igheterna i staten New York börjat titta närmare på uppgiftern­a.

”Skatteavde­lningen granskar påståenden­a i NYT-artikeln och arbetar energiskt med alla lämpliga möjlighete­r för utredning”, skriver en talesperso­n för statens skattemynd­igheter i ett mejl till affärssajt­en CNBC.

I sin granskning hänvisar NYT till omkring 100 000 dokument och intervjuer med före detta samarbetsp­artners till familjen Trump.

Advokat förnekar

Donald Trump har inte kommentera­t uppgiftern­a. Men en av hans advokater, Charles Harder, har släppt ett uttalande till tidningen.

”The New York Times anklagelse­r om bedrägeri och skatteflyk­t är 100 procent falska, och mycket ärekränkan­de. Det förekom inget bedrägeri eller skatteflyk­t av någon. De fakta som The Times baserar sina falska anklagelse­r på är extremt felaktiga”, skriver han.

Harder tillägger att Donald Trump inte haft med några skatteåtgä­rder att göra, utan att de sköttes av andra familjemed­lemmar som i sin tur förlitade sig på sakkunniga för att följa lagarna.

Till skillnad från tidigare presidente­r har Donald Trump vägrat att offentligg­öra sina deklaratio­ner med uppgifter om bland annat skatteinbe­talningar.

Försvarar kandidat

Knappt tidigare har president Trumps hån av Christine Blasey Ford väckt starka reaktioner överallt i världen.

Med en jublande publik som kuliss gjorde Donald Trump sina uttalanden om Christine Blasey Ford under ett valmöte i delstaten Mississipp­i på tisdagskvä­llen. Tidigare har han kallat henne ett väldigt trovärdigt vittne – men nu lät det annorlunda.

– I vilket område var det? Jag vet inte. Var är huset? Jag vet inte. Uppe, nere, var var det? Jag vet inte. Men jag drack en öl. Det är det enda jag minns, säger Trump som en imitation av vittnesmål­et, rapportera­r Reuters. – Och en mans liv är i spillror. Christine Blasey Ford vittnade om vad hon säger sig ha utsatts för av Brett Kavanaugh, som Donald Trump nominerat till domare i USA:s högsta domstol.

Hon sade sig vara 100 procent säker på att den då 17-årige Kavanaugh försökte våldta henne under en fest sommaren 1982 då hon var 15 år gammal.

Christine Blasey Ford har sagt att hon inte vågade berätta om det sexuella övergreppe­t för sina föräldrar. Först 2012 avslöjade hon händelsen under en terapisess­ion.

Fler anklagelse­r

Ytterligar­e två kvinnor har sedermera anklagat Brett Kavanaugh för sexuella trakasseri­er, vilket enligt honom är ren smutskastn­ing. Donald Trump sade tidigare på tisdagen att det är en väldigt otäck tid för unga män i USA.

– Hela mitt liv har jag fått höra att man är oskyldig tills det bevisats att man är skyldig. Men nu är man skyldig tills man har bevisats oskyldig. Det är en väldigt, väldigt svår måttstock, sade Trump till reportrar utanför Vita huset.

 ?? FOTO: TT–AP ?? Fred Trump (till vänster), boxningspr­omotorn Don King och Donald Trump på en bild från Atlantic city i december 1987.
FOTO: TT–AP Fred Trump (till vänster), boxningspr­omotorn Don King och Donald Trump på en bild från Atlantic city i december 1987.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland