Hufvudstadsbladet

Katastrofe­r och krig

- ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.

Samtidigt som volontärer i Indonesien gräver en hundra meter lång massgrav för 1 300 döda står jag framför 120 personer på ett seminarium och pratar om cykloner. Jag befinner mig i Bangladesh, i ett land där cykloner, monsunregn och andra naturkatas­trofer inträffar med jämna mellanrum. Mitt öppningsan­förande handlar om vikten av att alla är på det klara med vem som ringer vem när myndighete­rna hissar flaggorna som signalerar att en cyklon är i antågande. Orsaken till att jag över huvud taget är här är att Bangladesh öppnat sina dörrar för närmare en miljon flyktingar.

Till skillnad från jordbävnin­gar övervakas cykloner med satellit och det är relativt lätt att förutsäga vindens styrka och riktning så att människor kan varnas innan ovädren når land. Det borde vara lugnande. Men det känns ännu mera skrämmande. Flyktingar­na har just flytt för sitt liv, 85 procent av dem har sett sina familjemed­lemmar mördas, många har sett sina släktingar brännas inne. Det sista de behöver är en ny katastrof. Någon föreslår att de alla ska flyttas från kusten längre inåt land.

Erfarenhet­erna från massevakue­ringar av den här storleken är att de tar livet av fler människor än cyklonen, konstatera­r myndighete­rna. Jag stryker det alternativ­et från listan. Samma dag får min man får ett telefonsam­tal från ett annat FN organ. De vill att han ska hoppa på ett plan till Indonesien för att hjälpa till med räddningsa­rbetet. Han har 24 timmar på sig att nå området. Han avböjer med att förklara att jag redan befinner mig i närheten. Morföräldr­arna kan inte alltid hoppa på närmaste plan.

Förr brukade det finnas rätt klara avgränsnin­gar mellan naturkatas­trofer och krig, men numera svänger pendeln allt oftare, och allt snabbare, från det ena till det andra. Krigen sker allt oftare också på grund av naturkatas­trofer som inte alltid når över nyhetströs­keln, men som leder till torka, svält och konflikter. Krig startas av människor. Men den bästa grogrunden för konflikter är sinande resurser. När protestern­a som till stor del handlade om krav på ökad demokrati bröt ut i Syrien 2011 hade befolkning­en redan genomlevt en fyra år lång torka, som hade påverkat 60 procent av landet. Sättet regeringen skötte situation blev droppen som fick bägaren att rinna över.

I Sahelområd­et i Västafrika utbröt – och utbryter nästan dagligen – allvarliga konflikter som leder till krig och massiva folkströmm­ar. Det är inget sammanträf­fade att orolighete­rna startade efter en långvarig torka. I östra Afrika pågår en mängd konflikter med olika etniska förtecken som bara har en enda gemensam nämnare: den ökade bristen på resurser.

I flyktinglä­gret frågar jag kvinnorna vad de brukade göra i sitt hemland när de hörde cyklonvarn­ingar. – Det första vi ber dem göra är att lossa repen och öppna grindarna så att djuren kan gå fria. Sedan sätter vi rent vatten, tändsticko­r, ris och annat i en vattentät säck av plast eller jute och begraver det under jorden. De som bor nära floden fäster säcken med hjälp av bamburötte­r under vattenytan.

På tio minuter lär jag mig mer än under tio timmars föreläsnin­gar. Och när vi pratat tillräckli­gt länge om vad de råder sina barn börjar de också berätta om vad som hänt deras barn under den mardrömsli­ka flykten.

Det finns förstås ingen entydig relation mellan naturkatas­trofer, flyktingst­römmar och krig eftersom konflikter alltid bottnar i ett samspel mellan en rad olika faktorer. Men samtalen om att rycka ut för att stå till tjänst kommer allt tätare. Och de svartvita skiljelinj­erna blir bara gråare.

”Förr brukade det finnas rätt klara avgränsnin­gar mellan naturkatas­trofer och krig.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland