Hufvudstadsbladet

Vårda svordomarn­a!

Det finns forskning som visar att personer som svär har ett större ordförråd och visar en större intelligen­s än personer som inte svär. Men det kan knappast gälla när vi kryddar, medvetet eller omedvetet, vårt språk med olika invektiv för kvinnors underli

- MARITA GRANROTH Nyhetschef

Perkele, fan, jävlar …

Svordomarn­a rullar ut som ett pärlband när jag samlar ihop mina mörbultade leder och tar mig upp efter en vådlig vurpa. Svavlet osade som om någon tryckt på en on-knapp. Damen som rusar till för att hjälpa mig ser något förskräckt ut – om det är över min vurpa eller mitt osande språk må vara osagt.

När jag en stund senare omplåstrad slickar mina sår går tankarna till våra språkkrydd­or. Och jag skäms lite över hur reptilhjär­nan som på befallning plockade fram kryddorna.

Egentligen tycker jag bäst om svordomen perkele – med ett hårt rullande r låter det för vad det är. Kraftfullt och vredgat. Finns det något mustigare? Och mera finskt? Det går en historia om hur tyska soldater kommendera­de till Finland trodde att perkele betydde häst – alla hästkarlar skrek hela tiden perkele åt sina hästar …

Men helfinskt är det inte. Ursprungli­gen lär perkele härstamma från det litauiska ordet perkunas eller det lettiska perkons, den kraftfulla åskguden.

Och visst låter perkele som blixt och dunder!

Ju mera jag läser på om svordomar inser jag att jag i mitt val bland kraftuttry­cken hör till traditiona­listerna när jag tyr mig till himmel- och helveteska­tegorin, det vill säga ord som bottnar i religionen. Perkele eller perkunas eller perkons likställde­s nämligen med djävulen i och med kristendom­ens utbredning.

Men svordomar som bottnar i religionen verkar ha tappat sin kraft. En mängd varianter som herregud eller sablar är knappast att betrakta som svordomar längre. I dag ger vi nämligen oftast fan i gud när vi vill krydda vårt språk.

Religionen­s plats tycks ha övertagits av anspelning­ar på kön, sex och avföring. Kvinnans underliv är värst utsatt då framför allt den yngre generation­en till lust och leda saltar sitt språk med den finska versionen vittu eller den mera modesta formen vitsi.

När en programled­are i tv brett leende i varannan mening använder ordet vitsi så vrider sig något inuti mig. Jag noterar föräldrar som talar till sina barn och glatt kryddar sitt språk med samma vitsi-uttryck. Uttrycket ses i dag som ett neutralt och vedertaget sätt att förstärka och betona.

Kommer att tänka på allas vår vän kapten Haddock från seriefigur­en Tintin. Denna råbarkade, lite enfaldiga men ack så hjärtegoda man som låter svordomspä­rlor ramla ur munnen i en evig ström: vedervärdi­ga tryffelsvi­n, otacksamma sillgrissl­or, apspektake­l för att nämna några.

Där finns ingen enfald, tvärtom visar hans färgspraka­nde arsenal av svordomar på intelligen­s, och Haddock är kanske det bästa exemplet på den forskning som visar att det verkligen finns ett samband mellan svordomar och intelligen­s.

Två amerikansk­a forskare, Kristin L. Jay och Timothy B. Jay, har i en undersökni­ng visat att personer som svär mycket har ett större och bättre ordförråd än personer som inte svär. Undantaget i undersökni­ngen var de personer som använde sig av ett sexuellt nedsättand­e språkbruk. Enligt forskarna visade ett sådant språkbruk inte på begåvning, snarare tvärtom, på en lägre intelligen­s.

Att kvinnors underliv ska vara det mest använda kraftuttry­cket på både finska och svenska i vårt land kan väl knappast tas som ett bevis på intelligen­s eller ett välutveckl­at ordförråd. Det finns åtminstone sextusen finska svordomar eller kraftord att ta till, det har författare­n Jari Tammi konstatera­t som skrivit en bok om ämnet.

Ja jävlar, visst är det dags att vårda svordomarn­a!

”Ju mera jag läser på om svordomar inser jag att jag i mitt val bland kraftuttry­cken hör till traditiona­listerna när jag tyr mig till himmel- och helveteska­tegorin”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland