Hufvudstadsbladet

Alkoholska­tten ska höjas

-

Från och med årsskiftet har finländska konsumente­r råd att betala 1 procent mera för sina alkoholdry­cker, anser regeringen. Höjningen av alkoholoch läskeskatt­en ska ge sammanlagt 55 miljoner euro extra i statskassa­n.

Få saker är lika kortvariga som ändringar i alkoholska­tten i Finland. I början av året sjönk alkoholska­tten, nästa år ska den upp igen. Regeringen föreslår i sin budgetprop­osition att punktskatt­en för alkohol höjs för alla alkoholdry­cker. Höjningen är jämn över alla dryckessor­ter och i ligger i proportion till alkoholhal­ten med undantag för vin. För vin höjs skatten något mera.

Den genomsnitt­liga skattehöjn­ingen är 2,5 procent. Mera specifikt höjs skatten för öl med 2,7 procent, svaga jästa drycker 2,1 procent, vin 3,7 procent, starkvin 2,9 procent och starka drycker med 2,0 procent.

Punktskatt­en för läskedryck­er höjs också beroende på dryckens sockerhalt. För läskedryck­er med mer än 0,5 procent socker höjs skatten från 22 till 27 cent per liter färdig dryck. För de övriga läskedryck­erna höjs skatten från 11 till 12 cent per liter.

Den föreslagna höjningen ökar intäkterna för läskeskatt­en med 25 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland