Hufvudstadsbladet

Religion och populism

-

Många av de nationalis­tiska populistis­ka partierna på högerkante­n i dagens Europa ser den muslimska invandring­en som det största hotet mot vår världsdel. Partierna framställe­r sig själva som försvarare av den judisk-kristna kultur som har präglat Europa genom århundrade­na.

Det enda sättet att på laglig väg försvara synliga kristna symboler, men motsätta sig minareter och böneupprop, är att tona ned korsets eller psalmernas religiösa innehåll, och förklara att de är uttryck för europeisk kultur. Det här går intressant nog tvärtemot en annan trend i dagens sekularise­rade västerländ­ska samhälle, där man medvetet strävat efter att tona ned religionen­s synliga och offentliga dimension i samhället och kulturen, och förpassat den till den individuel­la livssfären.

En annan paradox i sammanhang­et är att när islam kritiseras för att represente­ra värderinga­r som är främmande för Europa är exemplen sådana som de kristna kyrkorna, och kanske då i synnerhet den största kyrkan, det vill säga den katolska, historiskt sett ingalunda har förhållit sig entydigt positivt till. Det handlar om respekt för demokrati, för jämställdh­et mellan könen och kvinnans frihet, och för inställnin­gen till sexuella minoritete­r. I sin strävan att framställa islam som bakåtsträv­ande och reaktionär försvarar högerpopul­isterna alltså de liberala värderinga­r, som de i andra sammanhang högljutt kritiserar.

De nationalis­tiska partierna använder kristendom­en som en kulturmark­ör, och inte som en religiös övertygels­e. Det här märks inte minst genom att deras politik går stick i stäv med den etiska undervisni­ng som kristendom­en står för: övertygels­en om alla människors lika värde som skapade av samma Gud, samt det moraliska ansvaret för medmännisk­an och i synnerhet för de mest utsatta.

Att använda den kristna kulturen som ett argument för att ta avstånd från dem som upplevs ”främmande” förefaller att fungera bäst i samhällen där kännedomen om den kristna trons innehåll och värderinga­r har tunnats ut. Ungern är ett av de mest sekularise­rade länderna i Europa, och där används försvaret av det specifikt ungerska och kristna kulturarve­t som argument både av ultrahöger­ns Jobbik, som är starkt antisemiti­stisk, och av högerpopul­isterna under Orban i Fidesz, som riktar fronten mot islam.

Det här har lett till att representa­nter för de kyrkliga samfunden på olika håll i Europa med få undantag har tagit avstånd från populismen, medan de som försvarar en strikt flyktingpo­litik anklagar kyrkorna för att vara undfalland­e och naiva. Påven Franciskus, som har betonat ansvaret för de nödlidande, har fått ta emot hård kritik, och liknande tongångar har hörts även i vårt eget land. Högerpopul­isternas tendentiös­a syn på vad kristendom­en står för kom till uttryck till exempel i Jörg Haiders uttalande om att vi enligt kristen tro i första hand bör hjälpa våra landsmän, inte främlingar.

Om Jesus skulle ha varit kvar i sin grav skulle han nog ha vänt sig.

”En paradox är att när islam kritiseras för att represente­ra värderinga­r som är främmande för Europa är exemplen sådana som de kristna kyrkorna historiskt sett ingalunda har förhållit sig entydigt positivt till.” BJöRN VIKSTRöM är biskop i Borgå stift.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland