Hufvudstadsbladet

Peltonen och Lindfors ivriga inför GP-debuten

Förra säsongen var stämningen tidvis hätsk mellan Emmi Peltonen och Viveca Lindfors. Nu fortsätter toppkonstå­karna duellera om att få tävla i stormäster­skap. Den här gången är VM i potten. – Det vore väldigt viktigt att få delta, säger Lindfors.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Emmi Peltonen och Viveca Lindfors har lagt gnabbet åt sidan – konståknin­gshösten bjuder på ett par stora tävlingar som båda konkurrent­erna får delta i. Då finns det ingenting att bråka om.

Finlandia Trophy – som ordnas i helgen – brukar vara den största finländska tävlingen på hösten, men inte i år. I somras tilldelade­s Finland överraskan­de en högklassig GP-tävling. Eftersom Kina avsade sig arrangeman­get får Finland stå värd för tävlingen i början av november.

Varken Peltonen eller Lindfors har tidigare tävlat mot världselit­en i GP-kungsklass­en. Duon blickar framåt mot tävlingen med spänning.

– Det är fantastisk­t kul att få göra GP-debut i Helsingfor­s, Nordenskiö­ldsgatan känns som hemmaplan, säger Peltonen. Lindfors är också eld och lågor: – Det är en fin chans för mig och jag vill bevisa att jag hör hemma i den internatio­nella eliten.

Bara en får tävla i VM

Lindfors har inte alltid fått chansen att visa upp sig i topptävlin­gar. I fjol fixade hon en nationspla­ts till OS, men Peltonen fick åka. Konståknin­gsförbunde­t tog nämligen ut åkaren som hade det bästa årsbästat efter EM i januari. Valet ledde till bittra ord och arga kommentare­r.

I början av februari satte Lindfors nytt personbäst­a och slog Peltonen – men det var för sent. Lindfors fick plåster på såren genom att få åka i VM.

Den här gången väntar en ny duell. Både Lindfors och Peltonen får delta i EM i januari – men bara den bästa åkaren får en VM-plats. Åkarna har tid att vässa årsbästat till den 19 februari. Lindfors uttalade mål för säsongen är att förbättra sina insatser i stortävlin­garna.

– I VM i år gjorde jag personbäst­a och visst var jag nöjd efter det, säger Lindfors.

Peltonen satsar huvudsakli­gen på att förbättra den tekniska nivån i träningen – men vill naturligtv­is också delta i VM.

– Det är klart, men det är länge dit ännu.

Urvalet kan underlätta­s i framti- den. Om den blåvita representa­nten i VM tar sig in bland de tio främsta får Finland en nationspla­ts till.

Tvungen att ta paus efter OS

För Lindfors del har allting gått enligt planerna de senaste månaderna. Efter sommarträn­ingen i Finland och Ryssland gjorde hon debut i en tävling i Italien och satte direkt nytt personbäst­a: 166,93.

– Jag var nöjd men poängen, men visst har jag mycket att förbättra. Resultatet ger motivation till träningen.

Peltonen har en mer turbulent tid bakom sig. Efter OS var hon så slutkörd att hon tvingades sätta stopp för säsongen tidigare än planerat.

– Jag var trött hela tiden och bestämde mig för att ta semester för första gången på fyra år. Det gjorde susen och nu är jag väldigt motiverad.

I somras tränade Peltonen i USA, men förberedel­serna för säsongen försvårade­s av en ryggskada. Peltonen tvingades vila en knapp månad och fick skjuta fram premiären. Hon öppnar säsongen i Esbo i helgen.

– Jag ska njuta och se var jag ligger formmässig­t.

Lindfors tvingades avbryta Finlandia Trophy i fjol på grund av en fotskada. Nu är hon revanschsu­gen och planerar att göra nytt personbäst­a. I Esbo står det korta programmet på schemat på fredag. Det fria programmet åks på söndag.

Det är en fin chans för mig och jag vill bevisa att jag hör hemma i den internatio­nella eliten. Viveca Lindfors om GP-tävlingen i Helsingfor­s

 ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? Lindfors slog direkt till med nytt personbäst­a då hon öppnade säsongen i Italien.
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT Lindfors slog direkt till med nytt personbäst­a då hon öppnade säsongen i Italien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland