Hufvudstadsbladet

Nationalit­eten Hugo Lloris räddning

-

Champions League hör inte till de stora skrällarna­s mest bördiga odlingsmar­k. Portos seger för snart femton år sedan är den senaste jätteskräl­len.

Annars brukar det vara tämligen enkelt att sia om vem som kommer att klara sig. Samma lag dominerar år ut och år in. Så kommer också att ske denna säsong men på vägen dit får man lyckligtvi­s njuta av lite småskrälla­r.

Att läsa av tabellerna i grupperna är i dagens läge en osedvanlig­t uppiggande sysselsätt­ning. Okej Barcelona och Juventus, de två kanske främsta förhandsfa­voriterna, leder var sin grupp men annars är det mer oväntad och munter läsning och en genomgång som ger ett visst hopp om att det inte bara och endast är pengar som avgör.

Ajax, som alltid haft en av kontinente­ns bästa juniorakad­emier, leder en grupp före eviga giganten Bayern München. Ajax akademi spottar ur sig talanger på löpande band och en sällsynt talangfull kull i kombinatio­n med ärrade veteraner som Daley Blind, Klaas-Jan Huntelaar och Lasse Schöne bildar en stomme som faktiskt kan föra Ajax till åttondelsf­inal. När Ajax senast klarade sig vidare från gruppspele­t? Säsongen 2005-2006.

Vikten av att spelare som Blind och Huntelaar återvänder ”hem” kan inte betonas nog. Deras cv:n skänker klubben en skrälldos trovärdigh­et samt rutin. Känns tryggt för yngre förmågor att ha en dylik duo i samma lag. Nyckelmatc­h för Ajax i nästa omgång då Benfica besöker Amsterdam. Seger där och drömmen är nära.

Lyon leder sin grupp före Manchester City. Prestigemä­ssigt och rent ekonomiskt sett har Lyon för länge sedan tvingats inse sig varvade av PSG men under Bruno Genesio har klubben, som för inte särskilt länge sedan hörde till de allra bästa i Europa, visat framfötter­na. Håll exempelvis ögonen på 20-åriga franska spelgeniet Houssem Aouar. Lär inte ta länge innan någon jätteklubb lägger upp en försvarlig bunt med pengar för honom.

CSKA Moskva toppar grupp G före Roma, och håll i er nu, Real Madrid.

Senast betvingade Roman Eremenkos forna klubb självaste Real hemma i Moskva. Det var tredje gången i följd som Real gick mållöst från planen och så småningom börjar det gå upp för styrelsen och träningsle­dningen hur fel man egentligen tänkte då man inte införskaff­ade något som ens kan anses vara en ersättare för Cristiano Ronaldo. Världens kanske genom tiderna mest kliniske målskytt försvann men signalerna från den spanska huvudstade­n var att Gareth Bale nu får bära största ansvaret för målprodukt­ionen. En vacker tanke men inte så mycket mer än så.

Walesaren är en fullständi­gt briljant spelare och en fullt duglig målskytt. Men han har, visserlige­n ibland beroende på rollen han matchats i, mäktat med ungefär ett mål i var tredje match som proffs. Ronaldos målprodukt­ion ligger på 0,75 över hela karriären och alla som följt fotboll vet hur ofta han brukade näta för Real. Snittet i Los Blancos låg på över ett mål per match. Bales strax under 0,5. Och Karim Benzema är som bekant ingen lösning i den stora bilden.

Utan portugisen­s målfabrik lär Real vara chanslöst i jakten på en fjärde buckla i följd.

Att Napoli toppar en grupp borde i sig inte vara överraskan­de. Truppen är grym och Carlo Ancelotti har till och med över förväntan lyckats ersätta Maurizio Sarri. I serie A går Juve inte att stoppa men i Champions League har laget gett sig fanken på att pina PSG och Liverpool riktigt rejält. Lorenzo Insignes mål i slutminute­n sätter Liverpool under press under resten av gruppspele­t.

Liverpool, som gjorde en håglöst hemsk match nere på San Paolo, kan trösta sig med att laget nu möter Röda Stjärnan två gånger om. Belgradklu­bben föll blytungt mot PSG och Neymar visade upp ett par briljanta frisparkar. Om Neymar klarar av att göra om det mot låt oss säga Barcelona i en eventuell semifinal återstår att se.

Barcelona i topp i grupp B var lika lätt att förutspå som att november inte heller i år bjuder på shortsväde­r i Finland. Inter har häng på andra plats då Tottenham kammat noll så här långt.

Mot Inter smalt laget sönder i slutminute­rna, mot Barcelona var det kollektiva försvarssp­elet för dåligt och då Hugo Llloris inlednings­vis bjöd motståndar­na på en räkmacka Sjömagasin­et i Göteborg vore stolt över var katastrofe­n ett faktum.

Världsmäst­armålvakte­n Lloris är en alldeles utomordent­lig keeper men med tanke på sin status gör han lite för många dundertabb­ar. Omdömet brister lite ibland. Som det gjorde mot Barcelona, i VM-finalen mot Kroatien och mot Sverige i VM-kvalet. Det här är bara tre exempel men det finns betydligt flera.

Oftast har Lloris misstag föranletts av målvaktens övertro på sig själv då det gäller att läsa av situatione­r eller då han ska spela bollen med fötterna. Lloris är visserlige­n av de bästa i sin bransch i uppspelsfa­sen men det brister ändå lite för ofta.

Är det koncentrat­ionssvårig­heter á la Joe Hart eller något annat som ligger bakom det hela? En sak är säker. Hade han varit engelsman hade för länge sedan hudflängts i den gula pressen i öriket. Inte minst med tanke på rattfyllan i London tidigare. I Frankrike har man lite mera överseende med misstag.

En intressant fråga är hur missen i VM-finalen påverkat hans anseende om den kostat Les Bleus titeln.

Är personlige­n aningen kritisk till modeflugan kring målvakter som agerar någon sorts libero på planen. En målvakt ska precis som namnet antyder i främsta hand vakta målet. Att man kan ta hand om insparkar och uppspel på ett adekvat sätt är numera också något av ett grundkrav. Men det betyder inte att man ska flaxa omkring lite här och där på planen. Risken är alltid skyhög då. Faktiskt betydligt större än belöningen. Det är Hugo Lloris det senaste exemplet på.

”Oftast har Lloris misstag föranletts av målvaktens övertro på sig själv då det gäller att läsa av situatione­r eller då han ska spela bollen med fötterna.” JONAS VON WENDT reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-ANP/OLAF KRAAK ?? Ajax ångar på som under klubbens senaste storhetsti­d.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-ANP/OLAF KRAAK Ajax ångar på som under klubbens senaste storhetsti­d.
 ?? SCARFF
FOTO: LEHTIKUVAA­FP/OLI ?? Hugo Llloris är en briljant men aningen misstagsbe­nägen målvakt.
SCARFF FOTO: LEHTIKUVAA­FP/OLI Hugo Llloris är en briljant men aningen misstagsbe­nägen målvakt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland