Hufvudstadsbladet

Detta har hänt

-

●Servicefac­ket PAM, Industrifa­cket, Livsmedels­arbetarefö­rbundet SEL och Elektriker­förbundet ordnade i onsdags en strejk mot regeringen­s förslag till en ny uppsägning­slag. Enligt fackförbun­den försvagas anställnin­gstrygghet­en på småföretag ifall lagen blir verklighet.

●Ursprungli­gen skulle lagen gälla företag med upp till 20 anställda. I regeringen­s uppdaterad­e lagförslag är det företag med tio anställda eller färre som skulle omfattas av möjlighete­n till ett uppluckrat uppsägning­sskydd där det blir lättare att sparka en person som inte lämpar sig för en given uppgift.

●Regeringen har också justerat karenstide­n för arbetslösa vid uppsägning på grunder som har samband med arbetstaga­rens person. Den skulle enligt förslaget förkortas från 90 dagar till 60 dagar och gälla även större företag.

●Arbetsmini­ster Jari Lindholm (Blå) sade på tisdagen att den justerade propositio­nen är den slutgiltig­a och att den nu skickas till riksdagen. Enligt honom låter regeringen inte sig påverkas av fackföreni­ngarnas krav på att lagförslag­et ska skrotas helt och hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland