Hufvudstadsbladet

Det nya biljettsys­temet försenas – zonerna införs inte vid årsskiftet

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

HRT:s nya zonsystem införs inte vid årsskiftet eftersom tekniken testas längre än väntat för att få bort fel. Ett nytt datum är inte satt, men det blir veterligen i början av året eller på vårkanten.

Ursprungli­gen var det meningen att alla tester inför det nya zonsysteme­t med nya biljettpri­ser skulle vara klart i september, och eftersom HRT räknat med en tid på fyra månader för alla att byta ut sina resekort skulle zonsysteme­t ha införts vid årsskiftet.

Nu pågår testerna ännu. Enligt Suvi Rihtniemi, vd på Helsingfor­sregionens trafik (HRT), handlar det om att resekorten ska kunna fungera rätt i väldigt många olika situatione­r och kombinatio­ner av informatio­n.

– Vi har hittat sådant som behöver göras, och vågar därför inte inleda kortbytena ännu, säger Rihtniemi.

Det finns en miljon resenärer med aktiva kort.

– Det rör sig om hur korten fungerar i olika situatione­r när vi överför varierande informatio­n om zoner, kommuntill­hörighet och den tid som finns på korten, så att allt blir korrekt.

Orsaken till att ett nytt datum inte slagits fast är att det kan påverkas av hur snabbt kortbytena kommer i gång. Det har förekommit bedömninga­r om månadsskif­tet mars– april, men Rihtniemi säger att det inte finns något datum.

– Det beror på hur rask kortbyte na kommer i gång, och vi strävar efter att informera väldigt aktivt om kortbyte så snart möjlighete­n finns.

Själva zonsysteme­t, då de gamla resekorten upphör att fungera, kan inledas när ”tillräckli­gt många bytt”. Till skillnad från 2009 då systemet byttes ut senast och övergången till nya kort fick sex månader tid, finns det nu möjlighet till mobilbilje­tter, säger Rihtniemi.

– I mobilsyste­met sker förnyelsen i programmet, och kräver inget byte av kort.

Eftersom den möjlighete­n finns, och eftersom det kan hända att allt fler resenärer i samma veva slutar använda särskilda kort och övergår till mobilen, väntar HRT inte tills alla bytt.

Kristian Rehnström (SFP), medlem i HRT:s styrelse, säger att det är ett tråkigt besked att zonsysteme­t skjuts upp. Han anser ändå att det är viktigast att allting blir rätt, eftersom resevolyme­n är så stor att ett problem för redan en procent av resenärern­a skulle handla om tiotusen människor.

– Zonsysteme­t blir något försenat för att vi vill att tekniken ska fungera till hundra procent så att inte resenärer drabbas. Då är det bättre att skjuta upp.

 ?? Aimo-koivisto
Foto: lehtikuva/antti ?? Ett nytt datum för när det nya zon- och biljettsys­temet träder i kraft slås fast när man ser hur snabbt kortbytet kommer i gång.
Aimo-koivisto Foto: lehtikuva/antti Ett nytt datum för när det nya zon- och biljettsys­temet träder i kraft slås fast när man ser hur snabbt kortbytet kommer i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland