Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s höjer barnträdgå­rdslärarna­s löner

- Jenny bäck

Från årsskiftet stiger barnträdgå­rdslärarna­s löner med 175 euro i månaden i Helsingfor­s. Också andra yrkesgrupp­er inom småbarnsfo­stran, socialarbe­te och hemvård ska få ett lönelyft.

Förhandlin­garna om avtalsmäss­iga löneförhöj­ningar för kommunbran­schen har avslutats, och Helsingfor­s har utifrån dem dragit upp huvudlinje­rna för hur löneförhöj­ningarna ska riktas. Samtidigt har staden gjort upp en plan för löneutveck­lingen på lång sikt, och hur den ska utfalla under 2019.

Åtminstone barnträdgå­rdslärare, barnskötar­e, familjedag­vårdare och chefer inom småbarnsfo­stran hör till dem som får en löneförhöj­ning. Också olika yrkesgrupp­er inom socialt arbete och hemvård och några yrkesgrupp­er till kommer att få påökt.

Staden satsar också på tillägg som bygger på personlig prestation. Det gäller alla grupper. I övrigt förhandlar staden närmare med personalor­ganisation­erna om exakt hur löneförhöj­ningarna ska riktas.

Det allmänna kommunala tjänste och arbetskoll­ektivavtal­et omfattar 26 000 av Helsingfor­s 37 000 anställda. Grupper som lärare, läkare och teknisk personal omfattas av andra avtal, och om deras löneförhöj­ningar avtalas under slutet av året.

 ?? Foto: mostphotos ??
Foto: mostphotos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland