Hufvudstadsbladet

Skolan som ingenting gör borde kanske fundera om och fundera rätt

-

MOBBNING Jag har den största respekt för lärare och det arbete de flesta, förhoppnin­gsvis, utför.

Den utsatthet lärare av i dag skall tackla är, som Michaela Lindholm i sin insändare (HBL 2.10) beskriver, mycket stor, ibland nästan övermäktig­t stor. Hatten av för detta. Hatten av för dem som lyckas balansera mellan elever, tid, föräldrar och läroplanen. Hatten av för dem som lyckas jonglera prov, möten, planering, föräldrasa­mtal, utsatthet och allt annat de skall lyckas hålla tumlande runt i luften samtidigt.

Det finns dock ett aber, ett stort sådant. Det jag syftar på är att Lindholm avslöjar för mycket i sin insändare, och det är vanskligt. Hon skriver om tystnadspl­ikten. Hon skriver om föräldrarn­as frustratio­n. Hon skriver om yttrandefr­ihet och hon skriver i synnerhet en rad som utgör själva kärnan i insändaren: ”Och skolan som ingenting gör står och ser på utan att kunna göra någonting.”

Det är sorgligt att det med allra största sannolikhe­t är just så vårdnadsha­varna känner, att de står och tittar på och ingenting kan göra. Ingenting, förutom att använda sig av yttrandefr­iheten och låta den frustratio­n de känner bli hörd när andra öron stängs. När deras barn kommer hem, ännu en dag, och berättar hur de inte får leka, hur deras kropp, hudfärg, kläder, språk avgör huruvida de, kanske i dag, fick vara med kompisarna under rasten eller inte. Hur de öppnar sin telefon och ser ett kort meddelande på en app blinka till för en liten stund för att sedan försvinna för alltid. Ett meddelande där det står “Varför dör du inte?”. Som stumt borrar sig in i betraktare­ns själ. Sedan är det borta. Och kanske det är just där som vårdnadsha­varna delar med sig av sin frustratio­n på sociala medier. För det gör ont att se sitt barn lida, gråta och kasta upp av rädsla över vad som skall ske denna nya dag.

Varje dag. Varje månad. Varje år.

När Lindholm så måleriskt stickar in sig i en verbal offerkofta av självömkan tycks hon samtidigt glömma att för varje avig och rät maska finns det ett barn som inte får det stöd som varje utsatt barn skall få. Som de vuxna inom skola, enligt lag, måste ombesörja. Detta är inte en diskussion, detta är ett faktum. Om ett barn utsätts för mobbning i skolan och fortsättni­ngsvis utsätts för mobbning har skolan inte gjort tillräckli­gt.

Jag som föreläst om mobbningen­s konsekvens­er för samhället och om mobbningsf­örebyggand­e verksamhet kan intyga att det ännu inte görs tillräckli­gt för att skydda barn från att bli kränkta. Tvärtom ökar detta varje år. Jag minns i synnerhet en skola som jag, i mitt arbete, blivit varse om. I just den skolan fanns det flera utsatta elever. Jag minns föräldrarn­as frustratio­n när de påvisat problemen under en längre tid och fått till svar att ”Barn är sådana i den åldern”, ”kanske det är hens eget fel, hen borde försöka mer” eller ”Vi har gjort vårt, nu blickar vi framåt.”

När jag ringde upp vederböran­de skola och erbjöd gratis föreläsnin­g om mobbing, dess konsekvens­er och hur man kan arbeta mot det, fick jag av rektorn till svar “Jag förstår inte varför du ringer, vi har ingen mobbning i vår skola. Den som sagt det ljuger. Jag återkommer om vi skulle upptäcka något”.

En sak som Lindholm borde ha tänkt på innan hon skrev, i vad som verkar ha varit en mycket ogenomtänk­t affekt, är tystnadspl­ikten. Ponera att det hon beskriver faktiskt hänt. Ponera att detta handlar om ett fall som, genom insändaren, kan få föräldrar, elever, anhöriga och lärare att förstå vem och vilka detta handlar om. Då har Lindholm brutit mot den, tack och lov oantastlig­a, tystnadspl­ikten. Detta får absolut inte ske. Då blir det mycket problemati­skt.

Mitt förslag är att Lindholm läser sin insändare en gång till och efter det går tillbaka till den skola hon represente­rar och ser på eleverna och föräldrarn­a med nya ögon. Kanske också i framtiden undviker att skriva nedvärdera­nde om något så delikat som föräldrars vånda över hur deras barn utsätts för mobbning.

LARRIE GRIFFIS

föreläsare i jämställdh­et, genuspedag­ogik och antimobbni­ng, Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland