Hufvudstadsbladet

Avskalad elegans som fungerar

Citroën C4 Cactus fick under sommaren en ansiktslyf­tning som egentligen är ganska radikal, eftersom 90 procent av allt som syns lär vara nytt.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Cactus ska nu helt ersätta C4, och därför är förnyelsen mycket större än normalt i det här skedet av en bils livscykel. Borta är de erbarmliga plastkudda­rna framme och på sidorna. Bakpartiet ser också fräschare ut.

Något positivt har definitivt hänt med ljudisoler­ingen. Med tanke på storleken och priset är bilen nämligen förvånansv­ärt tystlåten också i motorvägsh­astighet på grov asfalt och i hård vind.

Styrningen känns rätt bra, men blir onödigt lätt i högre hastighete­r. I landsvägsh­astighet och på kurviga vägar är den riktigt följsam.

Bekväm fjädring

C4 Cactus är den första i PSA-koncernen som fått den nya fjädringen Progressiv­e Hydraulic Cushion, där två kuddar i stötdämpar­en gör gången mjukare men inte lösare. Om Sknappen intill växelspake­n betyder sport eller soft är svårt att säga, för bilen känns till och med ännu mjukare med det läget kopplat.

Den nya fjädringen visade sin styrka på de gropiga och håliga småvägarna runt Borgå där bilen flöt fram över ojämnheter­na lika bra som diverse tyska premiumbil­ar i hastighete­r kring 60 km/h.

Den provkörda bilen hade en trecylindr­ig bensinmoto­r på 110 hästkrafte­r som räcker bra till för den här lätta bilen på drygt 1,2 ton. Egentligen var bilen riktigt rolig och avspänd att köra.

Förvånansv­ärt dåligt med förvarings­utrymmen för småsaker fanns i alla fall i förarens närhet, samtidigt som det lockförsed­da facket mellan framsätena är smalt och lågt.

Trångt baksäte

Designen i kupén har många likheter med föregångar­en, men nu är materialen mjukare och av högre kvalitet. Ratten kan ställas in bättre än då bilen lanserades för ungefär fyra år sedan. Baksätets ryggstöd kan numera fällas ned i två delar.

Bilen är 4,17 m lång och baksätet är inte rymligare än siffrorna indikerar. För en fullvuxen person är det trångt för både knän och huvud, så utrymmet är tänkt för barn eller vuxna under 180 cm.

Inte heller bagageutry­mmet är överdådigt stort, 348 liter, och då det har en djup tröskel gäller det att kröka ryggen vid lastning och lossning. Det här är en bil för en liten familj eller kanske en andrabil.

C4 Cactus både förlorade och vann när bilskatten räknades om enligt WLTP-körcykeln. Koldioxidu­tsläppen steg för den provkörda automatver­sionen från 119 g/km (NEDC) till 149 g/km (WLTP) och priset med ungefär 450 euro. Däremot blev exempelvis den manuellt växlade bensinvari­anten 130 Shine 300 euro billigare.

För manuell växellåda talar automattil­lägget på 3 000 euro. I sig fungerar automaten bra. Den är av traditione­ll typ, inte en robotisera­d manuell låda.

Avskalat

En pekskärm styr så gott som alla funktioner i bilen. Det försvårar det dagliga livet, som när man ska ställa in exempelvis värmen. Förklaring­en är väl att man på Citroën har velat skala bort allt överflödig­t, till vilket knappar, rattar och avbrytare tycks höra.

Liksom i föregångar­en domineras förarmiljö­n av en bordslikna­nde instrument­panel med handskfack­et överst. Det leder till att passagerar­ens krockkudde sitter i taket och bilen därför saknar kurvhandta­g.

En underlätta­nde detalj är att farthållar­en sköts med knappar på ratten och att den hålls aktiv även om motorn stannas.

Bilens pris (enligt WLTP) varierar från 19 300 euro (110 Live man) till 24 100 euro för provkörda 110 Shine med automat. Listan över tilläggsut­rustning är lång.

 ??  ??
 ??  ?? Interiören domineras av den plana instrument­panelen med tillhörand­e pekskärm som styr de flesta av bilens funktioner.
Interiören domineras av den plana instrument­panelen med tillhörand­e pekskärm som styr de flesta av bilens funktioner.
 ??  ?? I baksätet är det inte direkt gott om utrymme. Barn och småväxta kan till nöds sitta bekvämt under längre resor.
I baksätet är det inte direkt gott om utrymme. Barn och småväxta kan till nöds sitta bekvämt under längre resor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland