Hufvudstadsbladet

Merkel kämpar i stark motvind

Det är oroligt på det tyska politiska fältet. Inte ens klippan Angela Merkel är längre solid.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

En stor orsak till turbulense­n i Tyskland är flyktingkr­isen 2015. Förbundska­nsler Merkels liberala politik delade folket och har gett högerextre­ma Alternativ för Tyskland, AfD, luft under vingarna. Som en motreaktio­n har nu också de gröna gått starkt framåt. De har behållit sin liberala linje, stått på sig i migrations­och flyktingfr­ågor och attraherar nu många nya väljare.

En annan orsak till en polariseri­ng är att många är trötta på att en stor koalition mellan kristdemok­rater (CDU/CSU) och socialdemo­krater (SPD) fortsätter att leda landet. De två dominanter­na inom tysk politik skapar föga dynamik och fortsätter att tappa stöd.

Det har gått ett år sedan förbundsda­gsvalet. En svår regeringsb­ildning ledde slutligen till en ny så kalllad stor koalition mellan valets två stora förlorare, kristdemok­raterna och socialdemo­kraterna. Den ville ingen egentligen ha, men alternativ­en lyste med sin frånvaro.

Året efter valet har inte varit en dans på rosor. Det har varit tungt för regeringen och förbundska­nslern, inte minst de senaste månaderna.

Först hade CDU:s förbundska­nsler Merkel en stor och synlig strid med systerpart­iet CSU:s ordförande, inrikesmin­ister Horst Seehofer om avvisning av asylsökand­e. Därefter följde en fars kring en underrätte­lsechef som skulle avskedas, men som Seehofer ville hålla under armarna.

De här tvisterna tärde hårt på kristdemok­raternas förtroende, men framför allt på Merkels. Än värre blev det då de förra veckan kulle välja gruppordfö­rande i förbundsda­gen. Det var en överraskni­ng redan då den tidigare gruppledar­en Volker Kauder fick en motkandida­t. De här valen brukar ske enhälligt. Men den stora skrällen kom då Kauder dessutom förlorade mot utmanaren.

Det är naturligt att interna spänningar uppstår inom ett parti då väljarstöd­et sviktar. Det är inte heller konstigt att en gruppledar­e byts ut efter tretton år, men Kauder är en av Angela Merkels allra närmaste förtrogna, därför ses det här framför allt som en kupp mot henne. Hennes auktoritet är inte vad den har varit. Detta skulle aldrig ha hänt under hennes glansdagar.

Striderna med Seehofer förklaras främst av söndagens delstatsva­l i Bayern, CSU-ledarens egen delstat. CSU har under nästan hela tiden sedan 1960-talet haft egen majoritet i lantdagen, men riskerar nu att inte få mer än en tredjedel av bayrarnas röster.

CSU:s klara skärpning av migrations­politiken som likriktats med AfD:s har inte alls gett önskad effekt. Parallelle­r kan dras till hur det gick för de svenska moderatern­a efter den migrations­politiska kursändrin­gen mot Sverigedem­okraterna.

De gröna verkar växa till näst största parti, medan tidigare tvåan SPD riskerar förlora också till AfD. De två regeringsp­artierna Kristdemok­raterna och Socialdemo­kraterna väntas således bli de stora förlorarna, precis som de blev i förbundsda­gsvalet för ett år sedan.

Endast två veckor efter delstatsva­let i Bayern kommer följande politiska utmaning för Merkel och regeringen. Den 28 oktober är det val i Hessen och opinionsmä­tningarna där förutspår liknande valvindar som i södra Tyskland.

Om regeringsp­artierna förlorar stort såväl i Bayern som i Hessen försvagas förtroende­t för regeringen ytterligar­e. De grönas förmodade framgångar måste också få kristdemok­raterna, inte minst CSU att fundera på sin egen politik den senaste tiden.

Frågan är om CSU fortsätter utmana och pressa Merkel om valet blir en katastrof i Bayern, eller ser de sig själva i spegeln? Eller är den kristdemok­ratiska unionen CDU/ CSU på väg mot vägs ände? Det är något som speciellt den konservati­va falangen inom CDU säkert med alla medel försöker förhindra och det innebär att trycket på Merkel fortsätter och regeringen försvagas ytterligar­e.

Fortsatt tysk turbulens ger eko i EU. Interna stora kriser i Tyskland avspeglas också i EU som osäkerhet. Ett stabilt Tyskland är viktigt för hela unionen, speciellt då EU skakas av kriser, såväl interna som externa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland