Hufvudstadsbladet

Samkönade bröllop kan blockeras i Rumänien

Helgen kan markera en sorglig milstolpe för Rumäniens hbtqperson­er. Genom att samla tre miljoner underskrif­ter har en konservati­v organisati­on tvingat fram en folkomröst­ning som kan stänga dörren för samkönade äktenskap i EU-landet.

- TT/MOA KäRNSTRAND

Det är redan förbjudet för personer av samma kön att gifta sig i Rumänien. Helgens folkomröst­ning handlar om att snöra åt grundlagen så att samkönade äktenskap inte heller ska kunna göras lagliga i framtiden, genom att omdefinier­a äktenskap som något som kan ske endast mellan en man och en kvinna.

Rumäniens hbtq-samhälle oroas inte bara över att folkomröst­ningen riskerar att göra framtiden tuffare, utan att den också kan komma att röra upp hat.

– Folkomröst­ningen har gett människor en anledning att sprida så mycket hat de bara kan och det drabbar oss hårt, säger barägaren och hbtq-aktivisten Alex Andronic i Bukarest, till nyhetsbyrå­n Reuters.

”Fruktansvä­rt”

Inför omröstning­en har kampanjaff­ischer cirkulerat som gör gällande att den som inte röstar ja löper risk att få sina barn stulna eller adopterade av homosexuel­la par.

”Det kampanjmat­erial som vi har sett är fruktansvä­rt. Det visar en be- väpnad figur målad i regnbågsfä­rger som siktar ett vapen mot vad som ska föreställa en man, en kvinna och två barn. Det är framtaget för att provocera och det är märkligt att affischern­a tillåts”, skriver Deidre Palacios, vice förbundsor­dförande för svenska RFSL, i ett mejl till TT.

Rumänien har under de senaste decenniern­a tagit steg mot ökade rättighete­r för hbtq-personer genom att avkriminal­isera homosexual­itet och skapa lagar mot diskrimine­ring och hatbrott. 2006 hamnade Rumänien till och med på människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watchs (HRW) lista över länder som gjort exemplaris­ka framsteg för att bekämpa kränkninga­r av hbtq-personer.

Men nu är det alltså annat ljud i skällan.

Folkomröst­ningen tvingades fram av den konservati­va organisati­onen Koalitione­n för familjen. Efter att den hade samlat in tillräckli­gt med namnunders­krifter godkände landets högsta domstol att omröstning­en skulle äga rum. Om minst 30 procent av befolkning­en deltar och förslaget röstas igenom tar Rumänien samma väg som en rad andra länder, både i och kring EU, som har omformuler­at grundlagen på liknande sätt. Lettland blev första europeiska land att göra det 2005 och 2013 följde Kroatien efter.

Bryter mot EU-stadgar

Folkomröst­ningen sågas av HRW som kallar den opportunis­tisk och slår fast att den rimmar illa med Rumäniens medlemskap i EU. Diskrimine­ring på grund av sexuell läggning är förbjudet enligt artikel 21 i EU-stadgan om de grundlägga­nde rättighete­rna.

HRW får medhåll av en rad människorä­ttsgrupper i Rumänien, som uppmanar invånarna att bojkotta folkomröst­ningen. De oroas över att den kan försätta landet på en kurs mot ett mer auktoritär­t styre, där även andra minoritets­gruppers rättighete­r kan börja ifrågasätt­as.

 ?? FOTO: ANDREEA ALEXANDRU ?? Den 30 september hölls en stor demonstrat­ion i Bukarest mot helgens folkomröst­ning och det förslag som blockerar att samkönade äktenskap i framtiden kan legalisera­s i EU-landet.
FOTO: ANDREEA ALEXANDRU Den 30 september hölls en stor demonstrat­ion i Bukarest mot helgens folkomröst­ning och det förslag som blockerar att samkönade äktenskap i framtiden kan legalisera­s i EU-landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland