Hufvudstadsbladet

Förarna eniga: Ändra inte på kvalsystem­et

F1-cirkusens ägare Liberty Media vill göra ändringar i tidskvalsy­stemet för att få mer dramatik och spänning. Toppförarn­a tycker inte det är någon bra idé.

- FREDRIK AF PETERSENS

Liberty Medias tema har hela tiden varit att man måste förbättra showen i formel 1.

Senaste nytt är att man vill införa ett nytt tidskvalsy­stem. Fyra kvalfaser i stället för tre. I det första blir de fyra långsammas­te utslagna. Likadant i det andra och tredje kvalet. I det fjärde och sista kör åtta förare om pole position.

– Dumt att man vill ge efter för kravet på mer underhålln­ing, tycker Sebastian Vettel.

– Kanske dröjer det inte så länge förrän vi börjar prata om nio eller till och med tio kval. Jag skulle helst vilja gå tillbaka som det var förr. En timme och alla kunde köra och göra som de ville utan att behöva ta hänsyn till loppet. Jag tycker det är fullständi­gt onödigt att leta efter något nytt bara för att man vill göra om något. Det blir bara ännu mer komplicera­t. Det handlar ju bara om att köra ett perfekt varv och då spelar det ingen roll hur många kval vi har. Fansen intressera­r sig bara för sista kvalet och vem som får pole position. Så vilken skillnad blir det om det blir ännu fler kval?

Lewis Hamiwlton håller med Vettel.

– Ingen aning varför man skall ändra något. Max Verstappen är också kritisk. – Jag vill att det skall bli mer blandat så att en förare får svårt att hitta sin rytm och köra ett snabbt varv. Kvalet skulle vara kort så att man inte får så många chanser. Annars får varje förare någon gång chansen att köra ett snabbt varv och då är formatet inte selektivt, säger han.

Det är inte första gången som man försöker fixa om kvalet. 2016 införde man ett nytt system med 22 förare och tre kvalfaser. Den första 16 minuter lång och den förare som var långsammas­t efter sju minuter fick inte vara med längre. Därefter slogs en förare ut med 90 sekunders mellanrum sekund. I det andra var det 15 förare och den långsammas­te efter sex minuter blev utslagen och efter det föll en förare igen var 90:e sekund tills åtta snabbaste hade sorterats ut. Tredje kvalet var 14 minuter långt och den förste blev utslagen redan efter fem minuter och sedan som vanligt varje 90 sekund. De sista 90 sekunderna var det bara två förare kvar att köra om pole position.

Det hela blev ett fiasko och i det tredje loppet, Kina, gick man tillbaka till det gamla systemet.

Liberty Medias argument är med fyra kval blir alla viktigare för även de bästa förarna riskerar att tidigt bli utslagna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland